Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Jeg vil ikke anbefale noen å drive med dette

Andre Bach blir nervøs av sine egne triks.

(Dagbladet.no): I to dager sleit Andre Bach og kompisene med seg en svingstang opp på fjellet i Eikesdalen. Svingstanga skulle den tidligere doble norgesmesteren i turn bruke til et spektakulært basehopp.

- Jeg vil ikke anbefale noen å drive med akrobatiske basehopp. Jeg gjør det ikke så mye selv, jeg blir nervøs av det, forteller Bach til Dagbladet.no.

- Men når det fungerer er følelsen helt herlig, fortsetter han.

Og fungerte, det gjorde det definitivt for Andre og kompisene hans da de laget film for seg selv og Nike i den norske fjellheimen. Som en av to norske basehoppere er han hyret inn for å lage internasjonal reklamefilm for sportsgiganten Nike. Andre viser fram akrobatikk i basehopping, og sammen med kompisen Terje Halvorsen filmer han alt materialet selv.

Nær døden

Som mangeårig turner har han utviklet basehoppingen sin i 13 år for å komme på et nivå som gjør ham i stand til å utføre disse hoppene uten umiddelbar fare for å dø. Men ufarlig er det ikke, selv ikke for en av Norges aller beste basehoppere.

- Nei, dette er mye mer risikofylt. Problemet med akrobatikk er at man er så mye nærmere fjellveggen. Det er ofte når man prøver på sånne triks at det går galt, sier Bach.

Galt har det også gått for Andre. I 1999 hekta skjermen hans seg i fjellveggen under et hopp fra Kjerag, og Andre rullet 150 nedover et svaberg. Resultatet ble kompresjonsbrudd på tre steder i ryggen.

- Jeg vil ikke anbefale noen å drive med dette

- Det var ikke det verste. Jeg ble liggende rett ved en foss, og måtte vente lenge før jeg ble hentet ut. Da hadde jeg en kroppstemperatur på 27 grader, og svevde mellom liv og død.

- Likevel fortsatte du med basehopping?

- Ja, men jeg ble skikkelig redd. Jeg tenkte, skal jeg slutte? Så dro jeg tilbake til Trollveggen, det er liksom godstedet mitt, og tenkte at jeg måtte prøve en gang til. Da føltes det bare helt riktig og veldig godt. Redselen ble helt borte.

Ikke lenger ansett som suicidale

Både Andre Bach og tidligere omtalte Tom Erik Heimen har hatt alvorlige ulykker med sporten sin. Nå er de inne i varmen hos både Nike og myndighetene. Forskjellen fra da de begynte med basehopping er enorm.

- Jeg har vært med helt siden basehoppere ble sett på som suicidale anarkister til vi nå er ansett som sportsmenn. Nå er vi ikke bare respektert, jeg har tilogmed et eget frimerke fra Kina, ler Andre.

Det dårlige ryktet henger sammen med flere alvorlige ulykker, ikke minst i Trollveggen, før utstyret og seriøsiteten tok sporten. Nå, mener Bach, er basehoppere noen av de mest seriøse utøverne du kan finne, og det er nettopp fordi risikoen ved å slenge seg utfor en klippe fortsatt er stor.

- Før var det en overlevelsesaktivitet å hoppe base, altså at man hoppa fra punkt a til b og målet var å overleve. Kom du deg ned skadefri var det et bra hopp. Nå handler det om opplevelsen av hoppet.

Vil være førstemann til å hoppe i Antarktis

Med de to reklamefilmene Bach og Heimen har laget for Nike, er Eikesdalen og Romsdalen satt skikkelig på det internasjonale basehoppkartet, uten at Andre frykter at godstedene skal rennes ned av hoppkåte utlendinger av den grunn.

- Det er bare koselig at det kommer utlendinger hit, men dette er fjell som ikke passer så godt for folk som går i lakksko. Det er gjerne en seks timers gåtur for å komme opp på fjellet, så det krever ganske mye av deg som utøver for å hoppe her, sier Bach til Dagbladet.no.

Filmmaterialet Nike bruker er også deler av Bach og Halvorsens egen basehoppfilm «Second Base». Neste ledd i film- og hoppkarrieren er ytterligere tre Nike «Sweetspots» og nok en film.

- Jeg skal blant annet ta med meg svingstanga til toppen av en skyskraper i den kinesiske millionbyen Chongqing, vi skal lage enda en Sweetspot fra Romsdalen, og så planlegger vi å bli de første som hopper fra Fenriskjeften på Dronning Mauds Land i Antarktis. Der står fjellene 1200 meter rett opp fra blåisen, forteller Bach.

Mens du venter på de tre neste, kan du kose deg med videoen Andre og Terje har laget. Det er som sagt tryggere å se det på film enn å prøve det selv!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling