Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Jeg vil ikke bli frikjent på en prosedyrefeil

Tysse håper å bevise at det aldri var cera i dopingprøven.

VIL RENVASKE SEG: I tre dager skal domsutvalget i Norges Idrettsforbund høre forsvaret til Erik Tysse (t.h.), her sammen med sin advokat Gunnar Martin Kjenner. Tysse mener en fullt lovlig jernsprøyte har skylden for den positive prøven på cera, tredjegenerasjons epo. Foto: Cornelius Poppe, Scanpix
VIL RENVASKE SEG: I tre dager skal domsutvalget i Norges Idrettsforbund høre forsvaret til Erik Tysse (t.h.), her sammen med sin advokat Gunnar Martin Kjenner. Tysse mener en fullt lovlig jernsprøyte har skylden for den positive prøven på cera, tredjegenerasjons epo. Foto: Cornelius Poppe, Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KRINGSJÅ (Dagbladet): Kappgjenger Erik Tysse var glad da første dag av høringen i dopingsaken mot ham var over i ettermiddag.

- Jeg er lettet nå. Man har jo sett serier på TV og sånt, og var litt spent på hvordan det ville bli, sier 30-åringen til Dagbladet.

For selv har han aldri vært til stede i en rettssak, eller som i dag - en høring i domsutvalget i Norges Idrettsforbund.

Tysse avla positiv prøve på stoffet cera, tredjegenerasjons epo, etter en konkurranse i Italia i mai i fjor. I dag startet han, ved hjelp av sin advokat Gunnar Martin Kjenner, forsøket på å renvaske seg overfor domsutvalget.

- Jeg vil ikke bare bli frikjent på en prosedyrefeil ved laboratoriet, jeg vil bli frikjent på at det aldri har vært cera i prøven min, sier bergenseren.

- Kunne sabotert prøven Likevel gikk mye av dagen med på å så tvil om prosedyrene og intensjonene til laboratoriet i Roma, der prøvene ble analysert. A-prøven ble analysert tre ganger, og b-prøven to ganger. På bakgrunn av testresultatene anmeldte Antidoping Norge i høst Tysse til domsutvalget.

Tysse, hans trener og svoger Stephan Plätzer og lege Helge Oftebro, som var med Tysse under analysen av b-prøvene som faglig støtte, fortalte alle at de ved flere anledninger var etterlatt til seg selv i laboratoriet uten oppsyn så lenge som et kvarter av gangen.

- Jeg lurte på om det var mitt ansvar å passe på. Det ville ikke vært noe problem for dem å sabotere prøven, sa Oftebro og nikket i retning av Tysse og Plätzer.

Tysse og treneren fortalte også begge om en samtale med laboratoriets leder, Francesco Botré.

- Det blir en skandale i Norge om dere gjør en ny analyse av b-prøven når det ikke ble påvist cera i den første analysen, skal Tysse ha sagt.

- Det vil være en større skandale om ikke b-prøven også er positiv. Det kan koste 25 ansatte jobben, skal Botré ha svart. 

Kjenner gikk langt i å antyde at laboratoriets frykt for å miste Wada-akkrediteringen gikk på bekostning av objektiviteten.

- Konspirasjonsteori Advokat Niels Kiær som representerer påtalenemda i Antidoping Norge, omtalte beskyldningene mot laboratoriet for konspirasjonsteorier.

- Det har formodningen mot seg at noen har sagt noe slik. Jeg tror det Botré sa var at det var en skandale om han ikke gjorde jobben sin og gikk videre med undersøkelsene når resultatene av den første prøven ikke var tydelige nok, sier Kjær til Dagbladet.

I morgen stiller Botré selv som vitne i høringen på Toppidrettssenteret på Kringsjå ved Sognsvann i Oslo.

Kiær tror det blir vanskelig for forsvaret å renvaske Tysse.

- Påtalenemda har plikt til å være sikre i sin sak før de går til anmeldelse. Det var de i denne saken, sier Kiær.

I morgen vil tre sakkyndige legge fram argumentasjon for at det laboratoriet mener er spor av cera egentlig ble forårsaket av en injeksjon av jern som Tysse mottok tre dager før dopingprøven ble avlagt. Han har fått slike tilskudd hos fastlegen sin fra ung alder på grunn av jernmangel.

- Vi tror det er jernsprøytene som har reagert med kroppens naturlige epo og ført til utslagene på prøvene, sier Gunnar Martin Kjenner.

- Tro på de norske! Erik Tysse er klar over at det er vanskelig å overbevise om at man er uskyldig etter å ha avlagt positiv dopingprøve. Hadde han vært utlending, ville ikke mange i Norge vært i tvil om at han var skyldig.

Bergenseren forteller at han opplever at det er mange som tror ham på at han er dopingfri.

Han mener det stiller seg annerledes i en del andre nasjoner.

- Det er veldig fort gjort å dømme utlendinger, spesielt om de kommer fra miljøer der det er kultur for doping. Når det gjelder cera er det hovedsaklig syklister som blir tatt.

- Men hvorfor skal vi tro på deg?

- Jeg mener man skal tro mer på norske idrettsutøvere, fordi vi er opplært til å fortelle sannheten. Doping er ikke akseptabelt i Norge, det ser du på at det nesten kom flere journalister på pressekonferanse om min sak enn om Wikileaks-avsløringer, sier Tysse til Dagbladet.

Han mener også historien taler til hans fordel.

- Hvis man ser på de største dopingsakene i Norge, har de fleste fått en forklaring. Enten har de blitt frikjent, eller så har de ikke vært klar over hvordan de har fått i seg de ulovlige stoffene, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!