- Jeg vil ikke dø på benken

STAVANGER (Dagbladet): Viking-trener Benny Lennartsson har fått en dramatisk beskjed fra legene: - Sitt rolig på benken, ikke lek sprellemann på sidelinja!

- Jeg skal prøve, lover Benny Lennartsson. - Fotball er tross alt ikke så viktig at jeg vil dø på trenerbenken, sier den fargerike treneren til Dagbladet.

I flere uker har Benny slitt med tunge lungelidelser. Ennå blir han fort andpusten. Men han vil gjerne fullføre kontrakten med Viking.

Benny har også vært inne på tanken om å trekke seg som trener. Nå vil han prøve å lede laget i noen kamper, og se hvordan det går.

- Ved hjelp av gode medhjelpere håper jeg å kunne fortsette. Men det har vært en tung periode for meg. Jeg tar noen kamper, så får vi se, sier Viking-treneren.

- Tamt for publikum

Publikum elsker en engasjert Benny langs krittstreken. Den runde kroppen hopper og spretter, armene går som vindmøller, han kaster jakken og sparker og slår i lufta.

- Det blir kjedelig for publikum å se en Benny som sitter rolig uvirksom?

- Nåja, jeg har vel kanskje krefter til å kaste lua. Men det blir med det. Dommerne liker det vel. Og fjerdedommeren som skal holde meg borte fra linja, behøver ikke engang reise til Stavanger, mener Benny Lennartsson.

Benny vil så gjerne vinne noe med Viking. 2. påskedag møter de Rosenborg i direkte TV-kamp. I fjor seriåpnet også Viking i TV-ruta, det ble en flau forestilling med 4- 1-tap for Brann i Bergen.

- Da ble jeg spurte om det var dette som kaltes «Benny-effekten». Jeg hadde lyst til å klaske noe hardt i skallen på fyren.

Mistet seks spillere

- Men vi spilte to jevne kamper mot Rosenborg i fjor. Jeg blir skuffet om vi ikke gjør det samme i år. Problemet er at vi har mistet seks gode spillere. Og Rosenborg har en evne som få andre til å score på få sjanser, mener Lennartsson.

- Hverdagen er også slik at Rosenborg bare kan kjøpe en ny spiller hvis de sliter. Går det til helsike med Viking, må vi bare fortsette med de spillerne vi har.

Frankofile svensker

Svensken øyner slutten på sin trenerkarriere. Han ser ikke bort fra at han blir i Stavanger også etter at jobben i Viking er gjort. Kona har fått tilbud om å undervise i fransk ved Høgskolen i Stavanger.

Ekteparet bor i idylliske Gamle Stavanger, der gilde, hvitmalte trehus smiler til verden. Stavanger er bra, men Frankrike er landet som frister ekteparet Lennartsson mest.

- Vi drar gjerne til Paris for å bli med på lanseringen av årets Beaujolais-viner. Egentlig heller jeg vel kanskje mest til spanske viner, men det blir for mye god fransk mat, sukker Benny Lennartsson, som også lukter på en leilighet i den franske hovedstaden.

- Men det koster jo en og annen krone å kjøpe tak over hodet i Paris, sier han.

SPRELLEMANN: Publikum elsker sprellemannen Benny Lennartsson langs krittlinja. Nå er det slutt, legene sier stopp, helsa skranter. - Fotball er ikke så viktig at jeg vil dø på trenerbenken, jeg skal prøve å holde meg i ro. Men jeg har vel krefter til å kaste lua fortsatt, sier Benny Lennartsson.