DRØMMEN I OPPFYLLELSE: Svein-Erik Edvartsen har siden han var 14 år gammel hatt en drøm om å dømme cupfinalen. 6. november går drømmen i oppfyllelse med tre års margin.Foto: Marit Hommedal / Scanpix .
DRØMMEN I OPPFYLLELSE: Svein-Erik Edvartsen har siden han var 14 år gammel hatt en drøm om å dømme cupfinalen. 6. november går drømmen i oppfyllelse med tre års margin.Foto: Marit Hommedal / Scanpix .Vis mer

- Jeg vil juge om jeg sier at jeg ikke vurderte å legge opp

Edvartsen fra utskjelt i 2009 til cupfinaledommer i 2011.

2009 var et tungt år for Svein-Erik Edvartsen. Dommeren vurderte å legge opp. Anført av sterke støttespillere reise han seg. 6. november dømmer Edvartsen cupfinalen mellom Brann og Aalesund.

- Dette blir min største opplevelse som fotballdommer. Det er stort å bli oppnevnt som dommer i en cupfinale, sier Edvartsen til NTB.

Han fikk mye og tidvis stygg kritikk for innsatsen som pipeblåser i 2009.

- Jeg vil juge om jeg sier at jeg ikke vurderte å legge opp. Det var to muligheter etter at jeg hadde underprestert i 2009. Det ene var å legge opp. Det andre var å stå oppreist og slå tilbake, forklarer Hamar-dommeren.

- Jeg valgte det siste. Hadde det ikke vært for støtten fra dommersjef Rune Pedersen, Henry Øberg (tidligere toppdommer), mor, bestemor, arbeidsgiveren og samboer Birgitta, ville jeg aldri fått cupfinalen, sier Edvartsen.

Pedersen og Øberg valgte å støtte dommertalentet da han var langt nede etter en sesong med feil og omdiskuterte situasjoner. Siden debuten i 2004 er det blitt 95 eliteseriekamper. Nå venter den første cupfinalen.

Drømmen oppfylles Edvartsen sier han kommer til å dømme som vanlig. Kortene kommer ikke til å sitte noe fastere i skjortelommen.

- Spillerne må ta konsekvenser av egne handlinger også i cupfinalen, om det skjer etter 4 eller 94 minutter spiller ingen rolle. Vi må dømme kampen på lik linje med alle andre kamper, men verken dommere eller spillere ønsker å gjøre store feil i en cupfinale, forteller dommeren.

- Jeg startet å dømme da jeg var 14 år. Da satte jeg meg målet om å dømme cupfinalen før jeg ble 35. Det har jeg klart med tre års margin, smiler Edvartsen.

Han får med seg Odd-Jarle Hansen (Fløy) og Magnus Lundberg (Ringsaker) på linjene. Anders Johansen fra Brevik er fjerdedommer.

- For oss som dommerteam er det viktig å best mulig håndtere de situasjoner som kan oppstå i en cupfinale. Cupfinalen er en spesiell kamp, men vi må gjøre som vi pleier. Dette er feil kamp å finne opp noe nytt i. Du må være 100 prosent sikker, som alltid. Er du i tvil, kommer tvilen den tiltalte til gode. Det er ikke noe særegent fenomen for cupfinalen, sier den tidligere ishockeydommeren.

Hoverer ikke Det gikk så langt i 2009 at Edvartsen ble omtalt som «Tandori-dommer» og andre stygge ting.

- Ja, selvfølgelig føler jeg at jeg slår tilbake mot det ufine. Men jeg vil ikke stå og si «ha, ha, ha» til kritikerne. Jeg vil ikke oppfattes som en som hoverer. 2009 var en tøff tid, men jeg vet at det kommer kamper igjen hvor jeg bare er et menneske og gjør feil. Jeg er bare glad folk støttet meg og hjalp meg til å komme tilbake, sier Edvartsen.

Han trekker fram tre høydepunkter i karrieren:

*Debuten i UEFA-cupen 2007

*Eliteseriedebuten 18. oktober 2004 som 25-åring da Odd møtte Tromsø i Skien

*Fjerdedommer for Svein Oddvar Moen i mesterligaen.

- Men cupfinalen vil utvilsomt overgå det, sier Edvartsen.

6. november får han sitt mål og drøm oppfylt.

Monica Larsen fra Bækkelaget dømmer cupfinalen for kvinner dagen før. Hun får med seg Marianne B. Velo (Bøler) og Karoline G. Skjefstad (Kløfta) når Stabæk møter Røa. Fjerdedommer er Signe Rydland fra Fitjar.

(NTB)