- Jeg vil oppsummere det slik: Det er ræva!

Smøresjefen: - I dag er det min tur til å ta kula.

(Dagbladet): Det skulle bli en ny norsk jubeldag i ski-VM, men utviklet seg i stedet til en real smørefiasko etter at det begynte å snø rett før start på kvinnenes 10-kilometer i Falun.

Og selvsagt skal Charlotte Kalla hylles for et fantastisk og populært VM-gull på hjemmebane, men med norske øyne kommer man uansett ikke utenom at dagen også kan oppsummeres som en gedigen smørebom.

Den norske smøresjefen Knut Nystad la seg paddeflat etter VM-løpet - hvor ingen av de norske jentene kom blant de 20 beste...

- Jeg vil oppsummere det slik: Det er ræva! Det er det beste jeg kan komme opp med nå, sa han til NRK like etter at løpet var over.

Hadde ikke testet i snøvær Det er lett å la tankene fare tilbake til Sotsji-OL sist vinter, hvor de norske smørerne sleit med å finne oppskriften på hva som fungerte under forholdene der.

I dag ble de lurt av at det begynte å snø omtrent samtidig som løpet startet.

- Vi har ikke testet i disse forholdene, forklarte Nystad.

- Så vi må se an resultatlista før vi vet om det blir bra eller dårlig.

- Ble som det ble Heidi Weng ble beste norske på 22. plass. Therese Johaug ble nummer 27, Ragnhild Haga nummer 28, Marit Bjørgen nummer 31 og Astrid Uhrenholdt Jacobsen nummer 33.

Plasseringer vi ikke er vant til her på bjerget.

På spørsmål om hva de kunne gjort annerledes, svarer Nystad slik:

TOK PÅ SEG SKYLDA: Den norske smøresjefen Knut Nystad tok på seg skylda for den gedigne smørebommen som førte til at ingen norske jenter kom blant de 20 beste på dagens VM-10-kilometer i Falun. Foto: Pål Marius Tingve
TOK PÅ SEG SKYLDA: Den norske smøresjefen Knut Nystad tok på seg skylda for den gedigne smørebommen som førte til at ingen norske jenter kom blant de 20 beste på dagens VM-10-kilometer i Falun. Foto: Pål Marius Tingve Vis mer

- Hadde vi visst det, så kunne vi kanskje endret noe. Men det begynte å snø, og da ble det som det ble.

- Visste dere ikke at det kom til å snø?

- Jo, men ikke når og hvor mye. Så mye kunnskap har vi ikke om oven. Det er ingen garantier mot smørebommer, og dessverre kommer de når vi minst ønsker det.

- Vi ønsker ikke å være skyld i at det går til et helvete, så nå er det en slagen gjeng der inne i bua. Men på den sjuende øvelsen i VM, så er det min dag til å ta kula, sier Knut Nystad til NRK.

Sluttet med sekundering Marit Bjørgen endte altså på en uvant 31. plass i løpet hun sto over søndagens sprintstafett for å samle mest mulig overskudd til.

Hun skjønte tegninga da hun ikke fikk sekunderinger lenger.

- Gutta i bua jobber livet av seg. Vi vet at de står på for at vi skal lykkes, så dette er en del av gamet, sier Marit Bjørgen til NRK.

- Men det er klart det er tøft når du merker at sekundene går fort i sporet.

Weng: - Føltes som klister Heidi Weng ble altså beste norske jente på10-kilometeren.

På 22. plass.

Hun kjente fort at dette ville bli tungt.

- Fader heller, det kjentes ut som vi hadde klister under skia i nedoverbakkene, sier Heidi Weng i pressesonen i Falun.

- Det gikk ikke framover i det hele tatt.

Johaug: - Bare å flire av Therese Johaug oppsummerer dagen slik:

- Det er bare til å flire av, egentlig.
- Det er ikke sikkert jeg hadde vunnet uansett i dag, men jeg hadde i hvert fall ikke vært to minutter bak.
Men både sekundene og minuttene går fort når det bommes så grassalt i smøreboden.