- Jeg ville ikke dra opp for noen

Jönsson holdt igjen slik at Northug ikke skulle ta igjen Hellner.

SØLV OG GULL: Petter Northug forlater medaljesermonien på Universitetsplassen i Oslo.  Bronsevinner Emil Jönsson til venstre. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
SØLV OG GULL: Petter Northug forlater medaljesermonien på Universitetsplassen i Oslo. Bronsevinner Emil Jönsson til venstre. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

(Dagbladet): Marcus Hellner var suveren på gårsdagens sprint, og Petter Northug måtte nøye seg med sølv på gårsdagens VM-sprint.

Northug spurtslo Emil Jönsson, selv om svensken etter løpet mente at det ikke var noen spurt.

Faren til den norske sølvvinneren, John Northug, sa etter løpet at det virket som om Jönsson bremset løpet for ikke å bringe Northug nærmere Hellner.

- Det virker som om Jönsson bremser når han ser at Hellner får en luke, sa pappa Northug til Expressen som understreket at han ikke hadde sett reprisene.

På spørsmål om han trodde svenskene hadde diskutert taktikk for å stoppe Petter før løpet svarte John Nortug:

- Ja, det tror jeg, men det var flere lag som kjørte taktisk.

Klarte ikke gå fortere Sportssjef Åge Skinstad oppfattet det ikke som om Jönsson prøvde å bremse for Northug og Hattestad.

- Hadde han klart å tette luka, ville han gjort det selv, men han klarte ikke å gå fortere, sier Skinstad til Dagbladet.

- Det var ikke noe taktikk, det var bare Hellner som gikk veldig bra, mener sportssjefen som kan melde om en rolig feiring i går kveld.

- Vi feiret med to bløtkaker; en gullkake og en sølvkake. Det var veldig hyggelig, og gikk veldig rolig for seg, sier han.

Ville ikke dra opp Northug Jönsson kom inn foran Northug på oppløpet, men ble spurtslått av Northug. Han innrømmer at han ikke ville gi Northug hjelp for å hente inn sin landsmann.

- Jeg ville ikke dra opp noen, sier Jönsson til Aftonbladet.

Han sier at han hadde mer å gå med dersom det hadde vært Northug som hadde rykket i den siste bakken og gått inn på oppløpet først.

- Hadde det ikke vært en svenske som gikk mot gull, hadde nok skigåingen sett annerledes ut.

- Det var ingen panikk. Det var en glede og skjønt at det var Marcus. Jeg hadde følt det mye verre om det hadde vært Petter. Da hadde det vært panikk, sier den svenske sprinteren.

Han tror Northug kunne tettet luke om han var i toppslag, men var mest irritert for at han ikke var våken da Hellner gikk.

BREMSET: John Northug sa etter løpet at det virket som om Jönsson bremset slik at luke til Hellner ikke ble tetter før oppløpet. Foto: Roy Wahlstrøm / Dagbladet
BREMSET: John Northug sa etter løpet at det virket som om Jönsson bremset slik at luke til Hellner ikke ble tetter før oppløpet. Foto: Roy Wahlstrøm / Dagbladet Vis mer

- Petter kunne gått om han var superpigg, men jeg tror ikke han var det heller, sier han til Expressen.

- Det som var «skit» med alt sammen, var akkurat i den lange motbakken. Jeg kom først inn, men Petter tok seg forbi på en eller annen måte. Så bremset han litt opp, som gjorde at jeg sank ned i feltet til fjerde- eller femteplass. Jeg måtte ta meg forbi Petter på innsida igjen, og da jeg hadde gjort det og kommet opp på siden av Ola Vigen, hadde Hellner allerede stukket.

Hellner best Northug skrøt voldsomt av gårsdagens gullvinner etter løpet i går.

- I dag var Marcus Hellner verdens beste sprinter. Han spilte på sitt kort og dro til i den siste bakken. Det var utrolig imponerende å få ei luke, sa Northug i går.

Han skjønte i den siste bakken, inne på stadion, at Hellner hadde sikret seg gullet og at han, Jönsson og Ola Vigen Hattestad kjempet om de resterende medaljene.

- I siste bakken skjønte jeg at vi tre kjempet om sølv og bronse, og at en måtte bli nummer fire. Da jeg fikk bakskiene til Jönsson var hodet på rett plass. Det skulle iallfall ikke bli dobbelt svensk, sa Northug.

KLARTE IKKE GÅ FORTERE: - Hadde han klart å tette luka, ville han gjort det selv, men han klarte ikke å gå fortere, sier sportssjef Åge Skinstad (t.h). Foto: Erik Berglund / Dagbladet
KLARTE IKKE GÅ FORTERE: - Hadde han klart å tette luka, ville han gjort det selv, men han klarte ikke å gå fortere, sier sportssjef Åge Skinstad (t.h). Foto: Erik Berglund / Dagbladet Vis mer