Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Jeg ville ikke på pallen

Ekstra premieutdeling ga rare finaleutslag i herrefinalen.

FIKK EN BILLIG FJERDEPLASS: Martin Johnsrud Sundby ville ikke på pallen i sprinten i dag, men kamuflerte det litt bedre enn lagkamerat Petter Northug. 
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FIKK EN BILLIG FJERDEPLASS: Martin Johnsrud Sundby ville ikke på pallen i sprinten i dag, men kamuflerte det litt bedre enn lagkamerat Petter Northug. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

CANMORE (Dagbladet): Sprintfinalen for herrer i Ski Tour Canada ble en svært merkelig affære da Petter Northug viste fra første stavtak at han ikke var interessert i å gå for seieren. 

Northug stoppet opp i den siste bakken ut av stadion og så innspurten med egne øyne. Northug vinket til publikum på vei mot mål, og klokket inn to minutter og femten sekunder bak vinneren Federico Pellegrino. 

I en sprint. 

Valget var selvfølgelig taktisk smart med tanke på sammendraget i Ski Tour Canada, der Northug styrket sine sjanser til å vinne med finaleplassen. Siden det venter en knallhrad tremil i morgen allerede, er det selvfølgelig lurt å spare mest mulig krefter. 

Ikke usportslig
Men verken speaker eller publikum på stadion i Canmore skjønte noen ting som helst av hva det var Petter holdt på med. At det var usportlig av Petter, ville han ikke være med på. 

- Nei, da er det like usportslig at Pellegrino ligger åtte minutter bak på distanse og sparer seg til hver sprint hvis det er usportslig å ta det med ro her. Jeg har ikke sett han på distanserenn ennå, mens jeg har kriget hver dag, sier Northug. 

Relativt sett er det få bonussekunder å tjene på å ta seg helt ut i en finale i en tour. I tillegg kommer et tilleggselement ved at de tre på pallen er nødt til å stille på en ekstra premieseremoni i sentrum av Canmore senere i kveld. 

Det er heller ikke spesielt fordelaktig for dem som kjemper om sammenlagtseieren. Martin Johnsrud Sundby ville absolutt ikke komme på pallen i sprinten. 

- Nei, jeg ville ikke på pallen. Jeg var veldig klar på det, fire heat her koster, og sist gang jeg gjorde det så hadde jeg årets dårligste distanse dagen etterpå. Det må jeg unngå i morgen, så jeg gikk ikke for fullt. Jeg var innstilt på å slippe å dra på premieseremoni i kveld, sier Sundby. 

Taktikk og snakkis
Også han sa seg fornøyd med finaleplassen, og siden tour-lederen Ustjugov røk ut i semifinalen, ble det gitt stallordre om ikke å sette stor fart i finalefeltet. 

- Jeg fikk en særdeles billig fjerdeplass, og det var maksimalt i dag. Jeg slapp å ligge å sprelle i målområdet der som Manificat, vi skal ut på en tøff distanse i morgen, sier Sundby. 

- Det taktiske valget var å gjøre akkurat som Petter gjorde, bare i litt mildere grad. Han gikk all in for å ta det piano, og jeg tok det veldig piano jeg også. Det ble en snodig finale. Selv om jeg tok det sykt rolig, så var jeg nå med foran der, fortsetter han. 
 
Northugs finaleløp var den store snakkisen etterpå, og i målområdet sto den svenske landslagssjefen Rikard Grip og humret av det hele. 

- Det er jo et sett for Petter å vise fram sine taktiske disponeringer på, han var jo veldig tydelig på det, og det viser jo en annen dimensjon av ham også. Men det hadde vært interessant å se ham i en spurt, for han hadde kunnet vinne her i dag, det er jeg helt overbevist om, sier Grip til Dagbladet.

- Hadde du gitt den samme beskjeden om det var en av dine løpere som kjempet om sammenlagtseieren?

- Nei, men det der er litt opp til løperne selv, hva de orker og ønsker. Men å ta det med ro kan man jo løse på forskjellige måter, smiler den svenske landslagssjefen.