Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Jeg ville ikke tatt det med humor om jeg var spiss

Strachan mente Lundekvam var mindre målfarlig enn et lik. Søndag møtes de igjen.

EN SOUTHAMPTON-LEGENDE: Men det var ikke målteften som sikret Claus Lundekvam en plass i fansens hjerter - noe Gordon Strachan understreket på en ganske kreativ måte. Her er Lundekvam før testimonialkampen mot Celtic, sammen med døtrene Tia og Kaja.

Foto: Keith Hammett
EN SOUTHAMPTON-LEGENDE: Men det var ikke målteften som sikret Claus Lundekvam en plass i fansens hjerter - noe Gordon Strachan understreket på en ganske kreativ måte. Her er Lundekvam før testimonialkampen mot Celtic, sammen med døtrene Tia og Kaja. Foto: Keith Hammett Vis mer

(Dagbladet): Gordon Strachan er en av fotballens virkelige sitatmaskiner.

Noen av hans mest berømte gullkorn har gått på bekostning av Claus Lundekvam, fra de drøyt to sesongene de hadde sammen i Southampton.

Søndag ettermiddag kan det være duket for nye verbale perler når Strachan gjester TV 2s Premier League-studio til den siste serierunden, der Lundekvam også vil være på plass som ekspert.

- Det blir artig. Han er en fantastisk mann og en flink manager. Samtidig er han kjent for sine uttalelser i pressen, han er en ekte fotballkarakter som sier ting som de er. Han legger ikke skjul på noe. Han er hissig, men fair, sier Lundekvam til Dagbladet.

Sløv og laidback
De to har et godt forhold og har holdt kontakten etter at Strachan slutten som Soton-manager i 2004. Det ville neppe skjedd om Lundekvam hadde manglet selvironi.

Strachan var nemlig ikke særlig medfølende etter en kamp der nordmannen måtte bæres ut på båre.

- Da han (Lundekvam) ble båret av banen mot Leicester var det noen som spurte meg om han var bevisstløs. Men jeg hadde ikke peiling. Han er alltid sånn, sa Strachan.

Lundekvam selv flirer godt av det gamle sitatet - og er til og med ganske enig.

- Jeg skjønner den, for jeg hadde og har vel fortsatt et stempel som veldig laidback og rolig. I den forbindelse mente han at jeg var sløv og laidback uansett, enten jeg var ved bevissthet eller ei. I og med at vi hadde et såpass godt forhold og stolte på hverandre, likte han å by på morsomheter på min bekostning. I mine øyne var det bare komisk. Men jeg spilte jo hver uke, og gjorde stort sett jobben min, sier han.

Manglet målteft
Det finnes imidlertid et annet Strachan-sitat om Lundekvam som trolig er enda mer kjent. Og det handlet om den manglende målteften hos Southampton-kapteinen, som bare scoret to mål i løpet av sine 12 år i klubben.

Det var da Strachan var gjest hos Sky, og snakket om hvor imponert han var over at John Terrys forventet å score mål hver gang han gikk opp en dødball, at Lundekvams navn dukket opp.

Som et eksempel på John Terrys rake motsetning.

- Han (Lundekvam) går opp på hver dødball og er aldri i nærheten av å score. Hvis det lå et lik inne i feltet ville det blitt truffet i hodet av ballen oftere enn Lundekvam greier. Dommere bør gi Lundekvam gult kort for uthaling av tid hver gang han kommer opp for en corner, sa Strachan.

Da den andre Sky-kommentatoren fulgte opp med å si at Strachan bare fleipet, forsikret skotten at han mente hvert eneste ord.

SITATMASKIN: Gordon Strachan var i sin tid en god midtbanespiller for klubber som Manchester United og Leeds. Men han har det ikke bare i beina, men i kjeften også. Foto: AFP PHOTO/Paul ELLIS
SITATMASKIN: Gordon Strachan var i sin tid en god midtbanespiller for klubber som Manchester United og Leeds. Men han har det ikke bare i beina, men i kjeften også. Foto: AFP PHOTO/Paul ELLIS Vis mer

Lundekvam husker epsioden godt.

- I etterkant var det en annen TV-kommentator som fulgte opp da vi fikk en corner. Jeg løp fram, og han sa på lufta: «Claus kommer opp for corneren. Hvorfor gidder han?» Det var mye humor om det, og det var greit nok. Som forsvarsspiller var det helt OK.

- Strachan mente du burde få gult kort for uthaling av tid?

- Jeg har alltid tatt det med humor. Det hadde vært noe annet hvis jeg var spiss og ble målt ut fra hvor mange mål jeg scoret. Dessverre hadde jeg det aldri i meg, dette med å være målfarlig på dødball. Det var en mental greie, i egen boks kunne jeg sette kroppen og hodet på spill og ofre meg fullstendig. Men i motstanderens boks hadde jeg annen innstilling, det ble mer som en bonus. Det er ganske spesielt, men sånn var det, sier Lundekvam.

Hadde blodsmak i kjeften
Det ble trykket opp egne T-skjorter da Lundekvam endelig scoret, det første kom i en bortekamp mot Wolves mens Strachan faktisk var manager. Det andre kom i en Championship-kamp mot Cardiff etter at Strachan var borte.

Lundekvam er uansett en Soton-legende som fikk sin velfortjente testimonialkamp for klubben han tjente i 12 år. Motstander var Celtic - med Gordon Strachan som manager.

- Det var dårlig å score to mål på så mange sesonger, men det var jeg ikke aleine om. Jeg får håpe jeg har stoppet flere enn to mål, humrer han.

- Hva er ditt beste og verste minne med Strachan?

- Det verste var da han kom inn som manager, og de første månedene etterpå. Han trente oss noe så ekstremt hardt. Vi løp så forferdelig mye. I pre-season reiste vi opp til Skottland og løp på sanddynene og annet faenskap. Vi hadde blodsmaken i kjeften på hver eneste økt. På en annen side fikk vi resultater av det. For det beste minnet var FA-cupfinalen mot Arsenal, og det at vi hevdet oss på øvre halvdel i Premier League de to sesongene han var der, sier Lundekvam.

SLØVE-CLAUS: Strachan hevdet han ikke kunne se forskjell på en bevisst og en bevisstløs Lundekvam.   Foto:
Keith Hammett / Dagbladet
SLØVE-CLAUS: Strachan hevdet han ikke kunne se forskjell på en bevisst og en bevisstløs Lundekvam. Foto: Keith Hammett / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media