IMPONERER ALLE: Tom Dumoulin overrasket hele sykkelverdenen da han slo Chris Froome på den niende etappen av årets Vuelta a España. Foto: JOSE JORDAN (Scanpix/Afp)
IMPONERER ALLE: Tom Dumoulin overrasket hele sykkelverdenen da han slo Chris Froome på den niende etappen av årets Vuelta a España. Foto: JOSE JORDAN (Scanpix/Afp)Vis mer

- Jeg ville sagt at han var gal

24-åring har overrasket alle i Vuelta a España.

(procycling.no): Han er best kjent som en tempokanon, men i årets Vuelta a España har Tom Dumoulin virkelig overbevist på en annen arena.

At 24-åringen kan klatre, har man visst lenge, men at han skulle slå klatrestjerner som Chris Froome og Nairo Quintana i flere motbakkeavslutninger i et av verdens største sykkelritt, var det få som hadde spådd på forhånd.

Det er likevel akkurat det nederlenderen har gjort hittil i årets vuelta.

- Overrasket
Det gjør at han leder rittet sammenlagt etter ti etapper, 57 sekunder for Joaquim Rodríguez.

- Jeg er positivt og gledelig overrasket, sier TV 2-kommentator Ole Kristian Stoltenberg til procycling.no.

- Det er morsomt fordi det har vært tøft nok hittil til at han kunne ha falt av, men jammen sitter han ikke i den røde ledertrøyen. Det synes jeg er kjempegøy.

Stoltenberg peker på flere ting som gjør at Dumoulin nå klatrer fra stjernene som herjet under Tour de France i juli.

En åpenbar årsak er at stjernene er i dårligere form enn Giant-rytteren.

Trøyen som gir ekstra krefter
Mens Froome og Quintana gikk helt i kjelleren under Tour de France, måtte Dumoulin gi seg på etappe tre grunnet et brukket kragebein.

Det gjorde at nederlenderen brukte mindre krefter enn forventet i sommer.

- Han startet nok touren i bra form, fikk seg en liten hvile, og kom raskt i gang med trening igjen. Det tar ikke så mange dager før man er tilbake på rulla om man er heldig med bruddet. Han kom nok kjapt tilbake i trening og hadde mye overskudd. Det har tydeligvis løsnet skikkelig nå.

- I tillegg gir ledertrøyen, eller muligheten til å få tak i den, ofte ekstra krefter.

Dumoulin ble nummer tre i fjorårets tempo-VM og har tidligere vist gode takter i ukeslange etapperitt, men han har aldri kjempet mot de største stjernene i bakkene.

Les flere sykkelnyheter på www.procycling.no!

Fremtidig vinnerkandidat i touren?
Et naturlig spørsmål etter den sterke vueltastarten, er om nederlenderen kan utvikle seg til å bli en sammenlagtrytter i treukersrittene.

- Det kan absolutt være noe for Dumoulin å tenke på etapperitt mer i fremtiden. Det kan være det dukker opp en Tour de France med mye tempo og mindre fjell, men flere korte, bratte bakker som passer ham bra. Dog tør jeg ikke å si at han er en fremtidig GrandTour-vinner. Det er fortsatt et stykke dit, men han er i gang med noe, og om utviklingen fortsetter, kan det bli veldig spennende.

Onsdag venter Dumoulins tøffeste utfordring hittil.

En vanvittig klatreetappe i Andorra, designet av konkurrent Joaquim Rodríguez, med over 5000 høydemeter venter rytterne.

Les mer: - En av de mest brutale etappene jeg har sett

Nå rykter trolig trøyen
Stoltenberg tror det betyr at ledertrøyen skifter eier.

- På papiret skal den etappen være for voldsom for Dumoulin.

Det virker Dumoulin å være enig i.

På mandagens etappe dro han både oppover, nedover og bortover for å sette opp lagkamerat John Degenkolb på de siste 20 kilometerne.

Allerede før det hadde han uttalt at han ikke trodde han kunne beholde trøyen hele veien til Madrid.

Gjorde som Hushovd
Det viste han på veien mot Castellón.

- Skulle han kjørt med tanke på trøyen, burde han absolutt ikke hjulpet til så mye i går. I et treukersritt handler det om å spare det man kan. Men det han gjorde sier litt om Dumoulin som en lagspiller og litt om Giant-Alpecin, som virker som en veldig homogen gruppe. De har en del gode felles verdier, sier Stoltenberg.

- Vi har sett det før, med blant annet Bradley Wiggins og Thor Hushovd, men det er alltid litt spesielt når en sammenlagtleder gjør det Dumoulin gjorde i går.

Også Giant-Alpecins sportsdirektør Addy Engels mener Dumoulin viste seg fra sin beste side på mandagens etappe.

- Tom gjør det kjempebra. Det er utrolig av ham å lede en Grand Tour på dette punket. I tillegg var det han gjorde for å kjøre inn bruddet for John i går veldig elegant, sier Engels.

Bedre enn forventet
Med etappeseier og flere dager i ledertrøyen er vueltaen allerede en suksess for Dumoulin.

- Jeg er veldig fornøyd hittil. Rittet har utviklet seg langt over det jeg forventet, sier Dumoulin på rittets hviledag.

- Spesielt etappeseieren min var utrolig og veldig spesiell for meg. Den røde trøyen er en veldig fin bonus. Hvis noen hadde fortalt meg for to uker siden at jeg skulle vinne en motbakkeavslutning samt ha den røde ledertrøyen på den første hviledagen, ville jeg sagt at han var gal.

Det er godt mulig den personen ville vært gal, men Dumoulin har overrasket alle i løpet av de første ti dagene i vueltaen.

Dog er det først nå de virkelige fjelletappene starter. Det blir 24-åringens virkelig test.