SAVN: Sebastian Vettel forteller i et intervju at han savner den tidligere Formel 1-stjerna Michael Schumacher. Dette bildet er fra 2010. Foto: NTB Scanpix
SAVN: Sebastian Vettel forteller i et intervju at han savner den tidligere Formel 1-stjerna Michael Schumacher. Dette bildet er fra 2010. Foto: NTB ScanpixVis mer

Sebastian Vettel om Schumacher:

- Jeg ville spurt ham om mange ting hvis han var frisk

Savner Formel 1-stjerna Michael Schumacher.

Michael Schumacher (49) er kanskje motorsportens største navn og offentligheten vet lite om tilstanden til tyskeren etter skiulykka i romjula 2013.

Ferrari-stjernen Sebastian Vettel forteller at landsmannen er et stort savn i Formel 1-sirkuset.

- Jeg ville spurt ham om mange ting hvis han hadde vært frisk, sier Vettel til Bild.

- Ikke nødvendigvis hvordan jeg kjører, men ting bak kulissene. Han har mye erfaring, sier Vettel videre.

KONKURRENTER: Mercedes-fører Michael Schumacher og Red Bulls Sebastian Vettel i Brasil Grand Prix i 2012. Foto:  REUTERS/Ricardo Moraes
KONKURRENTER: Mercedes-fører Michael Schumacher og Red Bulls Sebastian Vettel i Brasil Grand Prix i 2012. Foto: REUTERS/Ricardo Moraes Vis mer

Michael Schumacher tok sju VM-titler og totalt 91 enkeltseire fra 1991 til 2012.

- Min kjørestil har allerede gitt meg fire titler og 52 seire. Vil du at noe skal gå galt i livet? Nei. Alle er redde for å mislykkes. Jeg vil gjerne møte personen som ikke er det. Jeg er klar over risikoen. Hvis du lar frykten diktere deg, da blir du hemmet, sier Vettel.

Vettel forteller han gjerne skulle snakket med Schumacher om hvordan samarbeide innad i et lag.

Schumacher kjørte for Ferrari mellom 1996 og 2006.

Vettel tok selv VM-tittelen fire sesonger på rad mellom 2010 og 2013. I år ligger han an tape for Mercedes-stjernen Lewis Hamilton nok en gang. Den britiske tittelforsvareren leder med 40 poeng når seks løp gjenstår, skriver NTB.

Tragedien

I 2013, vinteren etter at Schumacher hadde lagt opp for godt for å være mer sammen med sin familie, skadet han seg alvorlig i en skiulykke. Han kjørte sammen med sin sønn Mick utenfor løypa i de franske alpene, da han ramlet. Selv om han hadde hjelm, pådro han seg en alvorlig hodeskade.

Den pensjonerte Formel 1-stjerna ble fløyet til sykehus og lagt i koma. 7. mars 2014 - drøyt tre måneder etter ulykka - ble det meldt at tilstanden hans var stabil.

Siden ulykka har ingen utenom hans nærmeste sett noe til Michael Schumacher. Manager Sabine Kehm har siden kommet med små drypp om tilstanden - uten å si noe konkret.

4. april 2014 uttalte Kehm at Schumacher viste «glimt av bevissthet og oppvåkning».

- Vi er ved hans side under denne lange og vanskelige kampen, sammen med teamet ved sykehuset i Grenoble, og vi har fortsatt troen, fortalte Kehm.

Flyttet hjem i 2014

16. juni 2014 kom manageren med en ny beskjed om bedring for tyskeren - som nå ble flyttet fra Grenoble til et sykehus i Sveits.

- Michael har forlatt sykehuset for å fortsette sin langvarige rehabiliteringsfase. Han er ikke lenger i koma, sa Kehm.

Utspillene fikk i etterkant kritikk av flere i Formel 1-miljøet for å være for positive og for å skape falske forhåpninger.

9. september 2014 uttalte Kehm at Schumacher forlot sykehuset i Lausanne i Sveits. Rehabiliteringen fortsatte i familiens hjem i Sveits.

Ifølge familien var det likevel «en lang og vanskelig ferd som gjenstår».

- Fra nå av vil Michaels rehabilitering finne sted i hjemmet hans. Tatt i betraktning de alvorlige skadene han ble påført, har det vært framgang de siste ukene og månedene, het det i en uttalelse fra Kehm.

Etter at Schumacher ble fraktet hjem i 2014, er det kommet få offisielle nyheter om helsetilstanden. Enkelte venner har «hevdet tilstanden ikke er god», mens noen har sagt at Formel 1-stjernen er «lam og uten taleevne».

Hjemmet til tyskeren skal også ha blitt bygget om for å tilpasses den nye situasjonen. I tillegg skal et team på rundt 15 personer ha blitt ansatt for å passe på 48-åringen døgnet rundt.

Fortsatt få svar

Sommeren 2016 rykket Schumachers advokat ut for å avkrefte rykter og spekulasjoner om at han var på beina igjen.

- Han kan ikke gå, sa advokat Felix Damm, som la til at Schumacher heller ikke klarte å stå selv med hjelp fra terapeuter.

I juni 2016 sa manager Kehm følgende i forbindelse med en hederspris på en galla i tyske Nürburgring.

- Vi ville alle følt oss bedre om det var Michael selv som sto her og takket, og ikke jeg. Men det er dessverre umulig. Det må vi dessverre akseptere og lære oss å håndtere, sa manageren.

- Vi kan ikke selv forandre noe, men vi gjør alt vi kan. Michaels familie er veldig glade for at det igjen er idrettskarrieren hans som får anerkjennelse og er i rampelyset, sa Kehm.

I år er det fem år siden ulykka til Michael Schumacher, og det er fortsatt liten informasjon om tilstanden hans.