Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Jeg ville ta livet mitt

Svømmeikonet Ian Thorpe forteller åpent.

AVSLØRER I NY BOK: Svømmeikonet Ian Thorpe gir ut ny bok og forteller om en tøff tid. Foto:  AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS
AVSLØRER I NY BOK: Svømmeikonet Ian Thorpe gir ut ny bok og forteller om en tøff tid. Foto: AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS Vis mer

(Dagbladet): Ian Thorpe (30) har vunnet fem OL-gull i svømming, men klarte ikke å kvalifisere seg til sommerens leker i London.

Uansett er han en av de mest populære og suksessfulle sportsprofilene i australsk idrettshistorie, og slo for alvor gjennom i OL på hjemmebane i 2000 med tre OL-gull.

Nå skal Thorpe gi ut en bok - og superstjernen kommer med oppsiktsvekkende avsløringer, ifølge australske The Sydney Morning Harald.

Depresjon
Thorpe skriver blant annet at han har slitt med depresjon, og at han i mørke stunder slet så kraftig at han vurderte å ta sitt eget liv. Han beskriver også sitt alkoholproblem og sier han drakk store mengder for å bedre humøret.

- Det var den eneste måten jeg kunne sovne. Det skjedde ikke hver kveld, men mellom 2002 og 2004 mens jeg trente for å forsvare OL-titlene i Aten misbrukte jeg meg selv på denne måten. Jeg var helt alene og full av skam, sier Thorpe.

Etter OL i 2004 tok Thorpe en pause fra svømmingen - og la senere opp i 2006. I fjor forsøkte han å gjøre comeback, men fant ikke tilbake til den gamle storformen.

- Jeg kan ikke klandre andre for at jeg ble syk. Jeg klarte å svømme og presterte noen av mine beste tider i mine verste perioder utenfor vannet, sier Thorpe.

- Jeg vurderte hvordan jeg skulle ta mitt eget liv, men fant ut hvor latterlig det hørtes ut. Når jeg ser tilbake, er det dager som fortsatt får meg til å skjelve.

Vil stifte familie
I boka skriver han også spekulasjonene rundt hans seksualitet.

PROFIL: Ian Thorpe har vunnet fem OL-gull. Foto:   REUTERS/Greg White/Files
PROFIL: Ian Thorpe har vunnet fem OL-gull. Foto: REUTERS/Greg White/Files Vis mer

- Til opplysning: Jeg er ikke homoseksuell og alle mine seksuelle erfaringer har vært med kvinner. Jeg er tiltrukket av kvinner, er glad i barn og ser fram til å få familie en dag, sier Thorpe.

- Jeg vet hvordan det er å vokse opp å bli fortalt hvordan legning jeg har. Jeg ble beskyldt for å være homo før jeg visste hvem jeg var, sier svømmeikonet.

Thorpe har ikke gitt opp svømmekarrieren - og hans nye mål er å komme til VM neste år. Under OL i sommer jobbet han for BBC.

Selvbiografien til Thorpe heter: «This is Me: The Autobiography» og er skrevet med Robert Wainwright. Den er i salg fra neste måned.