INSPISERTE CELLA: Jørgen Horn, Mohammed Fellah og resten av fotballandslaget besøkte i dag verdens mest berømte fengselscelle - der Nelson Mandela satt i 18 av 27 år han satt fengslet.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
INSPISERTE CELLA: Jørgen Horn, Mohammed Fellah og resten av fotballandslaget besøkte i dag verdens mest berømte fengselscelle - der Nelson Mandela satt i 18 av 27 år han satt fengslet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

- Jeg ville vært mer bitter om jeg var Mandela

Sterkt møte med Robben Island for landslagsgutta.

Høydepunktene kommer tett for Jørgen Horn på landslagsturen til Afrika. Tirsdag var det debut og seier, onsdag et sterkt besøk på Robben Island.

Der satt Nelson Mandela fengslet i 18 av de 27 årene han var sperret inne av apartheidregimet, og noe av det aller sterkeste for fotballspillerne var besøket inne på hans bitte lille celle.

- Vi skjønner vi har det ganske bra hjemme når vi får se at folk som var uskyldig dømt måtte sitte så lenge i en celle på to ganger to meter. Likevel jobbet Mandela for forsoning etterpå. Jeg tror jeg ville sittet med litt mer bitterhet, sier Horn til NTB.

LUFTEGÅRDEN: Det ble tid til litt lek med kula for våre beste menn.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
LUFTEGÅRDEN: Det ble tid til litt lek med kula for våre beste menn. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Landslaget prøvde sandbanen Mandela og de andre fangene sparket fotball på. Som president brukte Mandela sport til å fremme forsoning, da han åpent støttet det tidligere så forhatte rugbylaget i VM på hjemmebane i 1995.

- Jeg har sett filmen om rugby-VM, og Mandela brukte både rugby og fotball. Han viste at folk med ulik hudfarge kan spille sammen og heie sammen, sier Horn.

Klapp på skulderen Han var en av fem mann som fikk sin landslagsdebut som innbytter tirsdag. Mens Sør-Afrika kastet innpå stjernene i jakten på utligning, sørget Drillo for at over halve laget som avsluttet kampen var debutanter.

- Det var kjempemoro å oppleve det, med bra trøkk på tribunene og voldsom vuvuzelalyd. Selv om vi kom fra ferie og hadde bare et par treninger så klarte vi å vinne. Hele laget fortjener klapp på skulderen for det, mener Horn.

HER SATT HAN: I denne lille cella satt Nelson Mandela. 
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
HER SATT HAN: I denne lille cella satt Nelson Mandela. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Først og fremst gjorde Rune (Jarstein) en sinnssykt god jobb, og det må han få masse skryt for.

Krampe overalt Alle sto på hele veien og viste enorm vilje til å sikre seieren.

- Det beste eksempelet på det var vel Lars-Christopher Vilsvik, som til slutt måtte ut med krampe. Han ble spurt hvor han hadde krampe, og svaret var «både for- og baksiden av begge bein».

Etter å ha tatt ut mye krefter i Cape Town kommer lørdagens kamp mot Zambia fort.

INVITERT AV SIEM: Chief Mandela, barnebarn av Nelson Mandela, fikk en norsk fotballtrøye i gave og viser den stolt fram på en statue av hans bestefar i Cape Town onsdag. 
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
INVITERT AV SIEM: Chief Mandela, barnebarn av Nelson Mandela, fikk en norsk fotballtrøye i gave og viser den stolt fram på en statue av hans bestefar i Cape Town onsdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Jeg har hørt rykter om at det har vært 40 grader i Zambia, og luftfuktighet som i Thailand. Men det er bare å opptre som vi gjorde her, så kan det bli en ny god opplevelse, håper han.

(NTB)