Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

«Jeg vinner oftere i mars enn i andre måneder»

Frode Andresen (29) kommer til skiskytter-VM med ferske 43.- og 42.-plasser i v-cupen. Men han er alltid best i mars.

AUSTLID (Dagbladet): Av Andresens 12 verdenscupseirer har over halvparten kommet i kalendermåneden mars, som beleilig nok for Hønefoss-mannen er VM-måneden i år på grunn av at mesterskapet går i Sibir.

Skiskytteren vet at det statistisk styrker sjansene hans til å vinne gull. Og han satte seg på VM-charteren fra Gardermoen i går i visshet om at han har nedlagt det arbeidet som kreves for å gå helt til topps.

- VM-oppladningen har vært perfekt. Jeg ville ikke gjort noe annerledes. Det måtte eventuelt ha vært å trene mindre. Alt jeg har planlagt er blitt gjennomført, sier Frode Andresen til Dagbladet.

Han vet at den gode marsstatistikken ikke er noen gullgaranti under VM-åpningen i sprint til lørdag, men den er uansett med på å øke selvtilliten.

- God følelse

- Denne sesongen er litt spesiell, for i år har alle lagt opp til å være i form på slutten av sesongen. Men jeg vet også at jeg vinner oftere i mars enn i andre måneder. Det ligger hele tida i bakhodet, og det er en god følelse jeg tar med meg, sier Frode Andresen til Dagbladet.

- Hva er årsaken til at du vinner mest i mars?

- Jeg trener mer enn de fleste underveis i sesongen. Der mange lader opp til neste konkurranse trener jeg hardt. På den måten får jeg også en formtopp seint i sesongen. For å holde en hel sesong er man nødt til å trene mye. Og jeg er veldig glad i å trene, smiler Andresen.

50 millioner

Men det hjelper lite at kroppen er i tipp topp stand om ikke hodet er på rett plass. I en marginalsport som skiskyting er det den mentale biten som avgjør om du treffer på standplass. Fysisk er det ikke mye som skiller de beste utøverne.

Sprintverdensmesteren fra Holmenkollen i 2000 er den første til å innrømme at skytingen hans i år har gått som en pendel mellom ypperlig og begredelig.

- Det bekymrer litt. Klart det gjør det. Teknisk er ingen bedre enn meg. Problemet mitt er at jeg gjør ting for vanskelig. Jeg har 50 millioner tanker oppi hodet mitt, i stedet for bare å konsentrere meg om jobben på standplass, sier Frode Andresen.

Han flirer litt av det sjøl også. For egentlig skal det jo være enkelt å blokke ut alt annet og bare fokusere på å plaffe ned fem svarte blinker.

- Men det er nå en gang slik jeg er som person. Jeg er veldig nysgjerrig og scanner mesteparten av det jeg kommer over. Og så blir det liggende i topplokket. Jeg liker å få med meg alt, og har nok et generelt kunnskapsnivå som er ganske bra. Jeg elsker spill som Geni og Trivial Pursuit. Da koser jeg meg, smiler Frode Andresen.

- Skremmende bra

Sist lørdag bommet han på åtte av tolv skudd under fellesstarten i NM. Uten at han lar seg stresse av det. For Andresen har skutt bra på trening den siste tida.

- Skytinga har vært helt perfekt etter det siste verdenscupløpet i Östersund. Det har nesten vært for bra. For jeg liker å ha noe å bekymre meg over. Og i øyeblikket har jeg ikke det, sier han med et smil.

Fire ganger

VM-løypene går i tjukkeste Sibir, i olje- og gassbyen Khanty-Mansisjk. Andresen har vært der fire ganger tidligere, blant annet var han den eneste norske som var der i fjor.

- Det er en fordel å kjenne til alt som venter oss. Infrastruktur, mat, tilskuere, løyper og temperaturer. Jeg har opplevd alt sammen, og vil ikke bli overrasket over noe. Og selv om vi er langt ute i mars, gjelder det å være forberedt på at det kan bli 30 minusgrader. Det er jo veldig synd om man skulle bli psyket ut av det. I fjor var det mellom minus 10 og minus 20. Men det var to uker seinere på året.

SPRUDLER: Frode Andresen har skutt som en amatør i de siste verdenscuprennene. Det bekymrer ham ikke det minste før VM.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling