IRRITERT: Lukas Bauer kom på 7. plass i går. Etterpå klaget han på svenskenes taktiske spill. Foto: EPA/ARNE DEDERT
IRRITERT: Lukas Bauer kom på 7. plass i går. Etterpå klaget han på svenskenes taktiske spill. Foto: EPA/ARNE DEDERTVis mer

- Jeg vurderte å knekke staven til Hellner

Bauer provosert av svenskenes «sykkeltaktikk».

||| WHISTLER (Dagbladet): Svenskene klappet hverandre på skuldrene etter gull og bronse på gårsdagens 30-kilometer - og det med god grunn:

Med en gjennomført «sykkeltaktikk» man sjelden ser i langrenn - der Johan Olsson gikk først i løypa mens lagkompisene Marcus Hellner og Anders Södergren bremset konkurrentene etter beste evne bak ham - la Sverige grunnlaget for en av sine største jubeldager i et OL noensinne.

- Svenskene gikk et veldig bra taktisk løp, det går det ikke an å ta dem på. Jeg kunne ønske vi hadde tre mann som kunne gå der og gjøre det samme (for Petter), sier herretrener Morten Aa Djupvik til Dagbladet, som dessverre ikke har den luksusen per dags dato.

Delte meninger
Men selv om både Djupvik og flere av de beste løperne berømmet Sverige for en taktisk triumf, var det enkelte som reagerte med irritasjon. Blant dem var det tsjekkiske råskinnet Lukas Bauer.

- De forsøkte å blokkere veien. I enkelte partier var det ikke fair play. Jeg ble veldig forbannet og vurderte å knekke staven til Hellner ved et par tilfeller hvor han kjørte helt vilt, sier Bauer ifølge Aftonbladet.

Gullvinner Hellner var imidlertid ikke nevneverdig plaget av dårlig samvittighet.

- Vi har forsøkt tidligere uten å lykkes. En del ble sure, men i så fall er det jo bare å gå forbi, sier han.

Franske Vincent Vittoz mener Sverige gjorde det eneste rette.

- Det er den eneste måten å slå Northug på, så jeg forstår at de gjorde det på den måten.

Lav fart bra for Hellner
Det svenske taktikkeriet startet på veien ut fra skibyttet etter 15 kilometer. Johan Olsson var kjappest og skaffet seg en liten luke på vei ut av stadion. Der og da forventet de fleste at han ville bli hentet inn ganske umiddelbart, men det skjedde ikke.

Avstanden fra Olsson og ned til gruppa der de antatt sterkeste løperne befant seg vokste seg bare større og større, og var på det meste oppe i rundt 25 sekunder. Det var mye takket være Hellner og Södergren, som fikk lov til å ligge foran i utfordrergruppa og ta livet med ro.

- Sammen med Anders forsøkte jeg å holde farten nede. At det gikk sakte var positivt for meg også, da trengte jeg ikke å tenke så mye på mitt eget løp, forklarer Marcus Hellner.

Lenge så det ut til at Olsson skulle lykkes med sitt høye spill. Men så bestemte russiske Alexander Legkov seg for at nok var nok, tok initiativet og skrudde opp tempoet atskillige hakk.

Hardkjøret begynte seint, men godt, og to kilometer fra mål hadde ledelsen krympet til bare åtte sekunder. Da så det plutselig lyst ut for Petter Northug, helt til han ødela staven og ble hektet av.

- Det ser veldig stygt ut
Skøytespesialisten Hellner hadde derimot masse krefter på lager etter å ha bremset på feltet. Uten Northug i nærheten fikk han det enkelt i avslutningen og vant to sekunder foran tyske Tobias Angerer og tre sekunder foran Johan Olsson.

Legkov, som prisverdig nok tok ansvar for å kjøre inn Olsson, måtte ta til takke med den sure fjerdeplassen.

Nordmennene kom inn til en elendig laginnsats for andre gang i dette OL. Bak Northug på 11. plass fulgte Martin Johnsrud Sundby på 18., Tord Asle Gjerdalen på 19. og Eldar Rønning på 36.

- Stavbrekket var skuffende, men at de andre ikke presterer bedre er nesten enda mer skuffende, sier Djupvik til Dagbladet.

- Det ser stygt ut på resultatlista?

- Det ser veldig stygt ut. Vi er ikke fornøyd i det hele tatt. Da spiller ikke Petters plassering noen stor rolle, det de andre gjør i dag holder faktisk ikke mål, sier en ærlig Djupvik til Dagbladet.

LURINGER: Johan Olsson, Marcus Hellner og Anders Södergren omfavner hverandre etter en fantastisk laginnsats. Foto:  EPA/ARNE DEDERT
LURINGER: Johan Olsson, Marcus Hellner og Anders Södergren omfavner hverandre etter en fantastisk laginnsats. Foto: EPA/ARNE DEDERT Vis mer