«Jeitinho»

YOKOHAMA (Dagbladet): - Vi har det i blodet, det kommer fra kulturen vår, og vi kaller det «Jeitinho», sier Ronaldos mentor og tidligere Brasil-kaptein Carlos Alberto. Lurer du fortsatt på hva han snakker om, bør du absolutt se VM-finalen på TV.

For «Jeitinho» er magien som skal knuse Tyskland og gjøre Brasil til verdensmestere for femte gang. «Jeitinho» er bare noe brassene har. For det kan ikke kjøpes, lages, kopieres, lånes eller på noen annen måte tilegnes mennesker uten brasiliansk blod i årene.

«Jeitinho» er rett og slett Brasils hemmelig våpen.

- Slik amerikanerne hele tida produserer naturlige basketballtalenter, skaper vi fotballspillere som ingen andre land i verden. Hemmeligheten ligger i kulturen vår. Og Tyskland vil få merke det i denne finalen, det er jeg overbevist om, sier Carlos Alberto.

- Når den brasilianske magien virker, er vi uslåelige.

Født til stjerner

Gamle stjerner og tidligere verdensmestere har de siste dagene stått i kø for å lovprise Brasils VM-utgave 2002. Og alle snakker sjølsagt om de tre R-ene. Men mest om to av dem, de to Ronniene:

Ronaldo og Ronaldinho.

- Det vil være urettferdig å sammenlikne dem med Garrincha, Pelé og Zico, sier Carlos Alberto - kaptein på laget som vant VM i Mexico i 1970.

- Men akkurat som de tre jeg har nevnt, har Ronaldo og Ronaldinho de enorme egenskapene som skal til for å avgjøre en fotballkamp i løpet av noen få sekunder. Og for meg finnes det ingen bedre fotballspillere i verden i dag.

- Ronaldo og Ronaldinho kan skape alt ut av ingenting. Det er brasilianske kvaliteter de er født med.

Romario, en av de store VM-heltene fra USA-94 lovpriser også Ronaldinho:

- Han hadde to enorme øyeblikk mot England som avgjorde matchen. Det er det fotball på dette nivået handler om. Og spesielt det første målet (1- 1) han serverte Rivaldo. Det vil bli husket som en klassiker.

Det nye angrepet

Romarios spisspartner i Amerika var Bebeto. Han mener dagens lag er bedre enn det som vant VM-gullet for åtte år siden.

- Angrepet vi har nå er bedre enn det vi hadde i USA, sier han. - Og det er farten som gjør det - farten og de kreative evnene til Ronaldo og Ronaldinho. For nå har Brasil funnet tilbake til en angrepsform som har ligget død de 10 siste åra. Og det er derfor dette laget er så farlig.

Mario Jorge Lobo Zagallo trente både 70-vinnerne og verdensmesterne fra USA. Han tror det de rikeste klubblederne i Europa har sett i dette mesterskapet vil føre Ronaldo og Ronaldinho sammen også på klubbplan.

- Ronaldinhos karriere vil eksplodere etter VM, sier Zagallo. - Med den guttens smil, hår og hans naturlige evne til å fly forbi motstandere, vil han fort gå forbi spillere som Zidane og Figo. Og så vidt jeg vet er det allerede snakk om at han skal linkes opp med Ronaldo i Milan.

- De er jo gode venner, og alle vet at Ronaldo trenger en kamerat i Italia.

Skal vinne for folket

Trener Luiz Felipe Scolari spiller på følelser for å gjøre Brasil enda farligere mot Tyskland. De siste dagene har spillerne sett bilder og videoer av gråtende, heiende og festende supportere hjemme i Brasil. Og alt dette gjør han for å minne laget om at VM-finalen gjelder hele folket.

Hvilket betyr at Tyskland møter 170 millioner brasser i finalen.

- Det handler om 90 minutter hvor ikke bare vi, men hele nasjonen spiller kampen, sier Brasil-keeper Marcos. - Det er derfor vi ser videoer av mennesker som gråter av glede og feirer scoringene våre i gatene hjemme i Brasil. For det er ingen ting som gjør deg mer oppmuntret enn å se brasilianere som lider med deg i den spenningen en VM-kamp utløser.

- Vi vet at vi må vinne for folket.

VM-FINALEN 2002: Klikk <a href='http://www.dagbladet.no/sport/2002/06/30/340588.html'>her</a> for en større versjon
FLAKSMÅL: Noen mener at Ronaldos mål mot Tyrkia var flaks. Men så betyr «Jeitinho» flaks.