SPEKTAKULÆRE BILDER: Jens Petter Fauske (50) paraglider fra Paviljongen Roalden på Strandafjellet til Stryn, og er i lufta i tre timer. Video: Jens Petter Fauske Vis mer

Paragliding på Sunnmøre:

Jens Petter (50) svevde i tre timer: - Noe av det råeste jeg har vært med på

Se de spektakulære bildene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): - Deler av denne turen var noe av det råeste jeg har vært med på, sier Jens Petter Fauske (50) til Dagbladet.

På søndag fløy sunnmøringen i tre timer med paraglider.

Turen startet ved Paviljongen Roalden på Strandafjellet, og gikk gjennom Strandadalen, via Hellesylt til Vollset og via Flofjellet helt til Stryn.

I luftlinje utgjør det om lag 46 kilometer, men med svinger og justeringer ble turen altså nesten 60 kilometer lang.

- Det er ikke en lang tur i paragliding, men turen går gjennom et fascinerende terreng, sier han.

Drøm

«En gammel drøm har gått i oppfyllelse», skriver Fauske i loggen etter turen.

Ifølge ham selv er dette første gang en slik tur har funnet sted fra Roalden, og en ny lengderekord fra startstedet, skriver Sunnmøringen som vart først ute med saken.

- Det er Leif Gunnar Brandal og Robert Haugen fra Hareid som har lært meg mest om distanseflyging. Og de siste åra har jeg vært så heldig å fått være med i det lokale miljøet for distanseflyging på Sunnmøre, sier han.

Han trekker fram øyeblikket da han svevde 1 500 meter over Sunnylvsfjorden som et av favorittøyeblikkene.

Liker lange turer

50-åringen har 27 års erfaring med paragliding, og gjennomfører om lag 20 flygninger i året. I all hovedsak langdistanseflygning.

- Jeg har begrensa tid å drive med flyging så jeg vil helst ha gode distanseforhold når jeg skal ut å fly, sier Fauske.

Selv om han kunne tenke seg å få til flere flygninger mellom familieliv og jobb, har han flere meritter å vise til.

<strong>LANG FARTSTID:</strong> Jens Petter Fauske har 27 års erfaring med paragliding. Foto: Privat
LANG FARTSTID: Jens Petter Fauske har 27 års erfaring med paragliding. Foto: Privat Vis mer

I fjor tok han norgesrekorden i det som heter FAI Triangel sammen med Leif Gunnar Brandal og Oddvar Rise, alle fra paraglider-teamet TeamXC.

- Det var lederen, Leif Gunnar Brandal, som i lang tid i forkant hadde planlagt ruta for rekorden. Han overvåka værforhold i dagevis og fant riktig dag, pluss reservedag, for rekordforsøket.

De var fire som fløy den strekningen. Én av dem var Ronny Myklebust.

- Han fløy hele distansen, men lyktes ikke å få notert rekorden grunnet en liten teknisk detalj som manglet, opplyser Fauske.

Vil slå rekord

FAI Triangel går ut på at du skal fly distanse i en likesidet triangel, og ende opp på startstedet. Rekorden fra i fjor er på 85,4 kilometer. Nå skal Fauske og klubb-kameratene prøve å slå denne rekorden.

- Planen er å få det til i løpet av våren. Denne gangen også i Stryn-området.

Norgesrekorden i distansefygning med paraglider i Norge 235,6 kilometer. Fauskes personlige lengderekord mellom to punkt er 94,9 kilometer.

- Når du flyr med paraglideren er du alltid på vei nedover og framover. For å kunne fly distanser må du utnytte oppadgående luftstrømmer som stiger opp fra oppvarmet terreng, forklarer Fauske.

«SPEEDRIDING: Fabrice Caline (38) fra Nusvåg bor ved foten av Svartfjellet i Finnmark. Dette er fjerde året han holder på med «speedriding» - en sport hvor du flyr en paraglider med ski på beina. Video: Fabrice Caline Vis mer

Langdistanseturer krever derfor mye planlegging med tanke på værforhold, og paragliderne bruker flere ulike værvarselsystemer for å undersøke om forholdene.

Hadde skybas, som er høyden underkanten av skyene ligger på, vært 500 meter lavere, hadde ikke turen på søndag vært mulig å gjennomføre.

Ekstremsport

Selv om verktøyene for planlegging er gode, må man også forberede seg på uforutsette hendelser. Det viktigste er å være mentalt forberedt for å takle situasjoner riktig.

- Mange bruker også satellittsender, som regelmessig sender ut informasjon om posisjonen. Du kan også tilkalle hjelp selv utenfor dekningsområde til mobiltelefon, sier han.

Å finne trygge plasser å lande på er svært viktig.

- Under distanseflyging med paraglider skal du alltid ha en sikker landingsplass tilgjengelig. Dette betyr at du må til enhver tid se etter nye landinger i området en flyr inn i. Det er vesentlig for sikkerheten at du i god tid studerer at området er fritt for hindringer som kan være til fare for landingen, sier Fauske.

FANTASTISK NORDLYS: En av verdens fremste «akro-paraglidere», Horacio Llorens, fikk en magisk flytur under knallsterkt nordlys i Tromsø. Video: Red Bull Media House/ NTB Reuters Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer