EN KRIGER BLIR PROFF: August Jensen begynte ikke å sykle aktivt før i 2012. Fem år senere har han skrevet under proffkontrakt med Israel Cycling Academy. Her er han avbildet etter å gravd dypt under Tour des Fjords. FOTO: Kjetil Rakkenes Anda, procycling.no
EN KRIGER BLIR PROFF: August Jensen begynte ikke å sykle aktivt før i 2012. Fem år senere har han skrevet under proffkontrakt med Israel Cycling Academy. Her er han avbildet etter å gravd dypt under Tour des Fjords. FOTO: Kjetil Rakkenes Anda, procycling.noVis mer

Ny, norsk sykkelproff:

Jensen blir proff i Israel. Nå er håpet å sykle Giro d'Italia samme sted

- Dette laget satser tungt foran neste år.

(procycling.no): Israel Cycling Academy er inne i sin første sesong som prokontinentalt, men har likevel vært å se i Gent-Wevelgem, De Panne, Het Nieuwsblad, Volta a la Comunitat Valenciana, Østerrike rundt og Ride London-Surrey Classic.

Neste års Giro d’Italia-start blinker i det fjerne, og du får nok ikke veldig høy odds på at RCS Sport deler ut ett av fripassene til laget finske Kjell Carlström nå styrer.

Avsløringen: Jensen snart klar for israelsk proffsatsing

I stallen vil de også ha norske August Jensen som skrev under en toårsavtale med laget i forbindelse med Team Coops opptredener i Nederland og Belgia forrige helg.

Jensen har en svært imponerende sesong bak seg, og fikk én god grunn til til å feire den 29. august, som også er dagen han fyller 26 år:

- Det jeg har fått vite er at Israel Cycling Academy er et lag som ønsker å ta ytterligere steg med tanke på rittprogram og ryttere de neste åra. De skal satse tungt og de har større budsjetter. Det virker å være et ambisiøst prosjekt. Det var mye som tilsa at dette var det riktige steget å ta, sier August Jensen til procycling.no.

Ba om ytterligere garantier

Bodøværingen er et brent barn. I fjor høst satt han med en kontrakt fra britiske One Pro Cycling i baklomma, som skulle vise seg ikke å være verdt mer enn blekket den var skrevet på.

Derfor ba han via SEG Management om ytterligere garantier for å finne ut om den israelske proffsatsingen var hel ved før han undertegnet avtalen.

- Jeg var litt ekstra på hugget når det kom til den økonomiske forankringen bak satsingen. Jeg ville vite at de hadde en god detaljstyring og at driften var sikker i årene som kommer. Jeg har fått vite mer om hvilke aktører som står bak laget og hva de ønsker. 100 prosent sikkerhet får man aldri innenfor proffsykling. Det er bare å se på One Pro Cycling og Cannondale som to eksempler på det. Det var viktig for meg at aktørene bak laget ikke er blant de som snur på hver krone for at laget skal gå rundt, men at de ønsker å få til noe.

Ifølge Jensen står både private investorer og den israelske stat bak satsingen, og hensikten er å bygge opp nasjonale talenter og forsterke israelsk sykkelkultur.

Ny satsing med solid statement

Lagledelsen gikk ut med et solid statement da de offentliggjorde at både Ruben Plaza og Ben Hermans blir lagkapteiner i 2018.

- Den første pekepinn jeg fikk på at One hadde problemer, var at de kun signerte tre ryttere fra kontinentalnivået. Signeringene Israel Cycling Academy har kommet med så langt, virker langt mer ambisiøst, påpeker han.

Den tredje signeringen er Jensen fra Bodø. Den samme mannen som satte formstinne Dylan Theuns på plass under målgangen ved Finnvikeidet under Arctic Race.

- Jeg må nok si at den etappen var høydepunktet i sykkelkarrieren min så langt. I forbindelse med pressemeldingen ble jeg bedt om å sette opp en liste over noen av resultatene mine. Det ble egentlig en fin måte å se tilbake på det man har fått utrettet, og jeg må si at etappeseieren i Arctic er den som har betydd mest for meg.

Sen interesse fra LottoNL-Jumbo

procycling.no har vært kjent med interessen fra Israel Cycling Academy en god stund, og alt den 31. juli presenterte vi nyheten for første gang.

De gode resultatene i august burde også være nok til å få andre lag på banen, noe som også skjedde.

- LottoNL-Jumbo viste interesse for meg på tampen. De ville signere meg, men kom litt sent på banen. Jeg hadde ikke skrevet under for Israel Cycling Academy ennå, men jeg falt likevel ned på at det var det beste alternativet jeg hadde. Det var tilbud fra både Caja Rural og Veranda´s Willems Crelan også, men det skulle litt til å matche Israel med tanke på det økonomiske, interessen de har vist for meg, programmet og utviklingen laget har lyst til å ta, forklarer Jensen.

Innenfor sykkelsporten er man ferskvare i U23-klassen, og så pleier interessen fra profflagene å synke betraktelig.

På lag med landslagskapteinen

For Jensen var sykling og jogging bare noe han bedrev med i tida etter fotballkarrieren for å holde kroppen i gang, før han kom inn i treningsvarmen hos TVK (Trondhjems Velocipedklub) i 2012.

Du var kanskje ikke klar over at han har spilt på rekruttlaget til Bodø/Glimt sammen med Stefan Johansen (Norges landslagskaptein, nå proff i Fulham) og Anders Konradsen (Rosenborg)?

- Jeg var høyreving i en klassisk 4-3-3-formasjon. Jeg var ganske rask, men pådro meg etter hvert en del skader. Så fant jeg vel ut at det var morsommere å holde på sykling enn å gå skadet som fotballspiller, forteller han.

PÅ LAG MED KAPTEINEN: Stefan Johansen var en av lagkameratene til August Jensen før sistnevnte bestemte seg for å satse på sykling. Johansen er i dag norsk landslagskaptein og spiller for Fulham i Championship. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
PÅ LAG MED KAPTEINEN: Stefan Johansen var en av lagkameratene til August Jensen før sistnevnte bestemte seg for å satse på sykling. Johansen er i dag norsk landslagskaptein og spiller for Fulham i Championship. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

I sin andre sesong som syklist, endte han opp med å spurtslå Sven Erik Bystrøm i kamp om NM-gullet i U23-klassen i Bergen.

Det ble en døråpner for nordlendingen, som signerte kontrakt med Team Øster Hus-Ridley. Siden har han egentlig aldri sett seg tilbake, og opplever altså selve proffdrømmen fire sesonger senere.

- For en som begynte såpass seint med sykling, innså jeg tidlig at det var vanskelig å oppnå nivået som kreves i WorldTouren som U23-rytter. Jeg kan ikke sammenlikne meg med Peter Sagan, Michael Kwiatkowski og Bob Jungels. De drev på med sykling allerede før jeg eide en landeveissykling, påpeker han.

- Å kalle din sene oppstart for en fordel er kanskje å strekke det litt langt?

- Ja, men en god ting er at jeg i hvert fall ikke rakk å gå lei av sykling for tidlig. Det har gått litt sakte framover for min del. Jeg har blitt bedre og bedre, og likt sykling mer og mer. Jeg følte at jeg var klar til å ta steget til One i fjor, men da det ikke skjedde, fortsatte jeg i samme stimen i Team Coop. Jeg føler at jeg denne sesongen har vist at kontrakten jeg fikk i fjor høst, var fortjent.

Flytter fra kjæresten - på kort sikt

For å bli en enda bedre syklist har han valgt å flytte ned til Girona etter inneværende sesong.

Det betyr at kjæresten, som studerer i Bergen, blir overlatt til seg selv. I hvert fall på kort sikt.

- Hun har studert på New Zealand et semester tidligere, og det har gått greit. Med det blir nok litt pendling, både at jeg drar til Bergen og at hun kommer ned til Girona. Jeg tror det skal gå bra, sier Jensen.

Han har fått et par «pointer´s» om 2018-programmet allerede, men kan ikke røpe detaljene på stående fot.

- De syklet Gent-Wevelgem, De Panne, Kuurne og Het Nieuwsblad alt denne sesongen. Ritt du kan tenke deg å kjøre neste år?

- Det er absolutt interessante ritt du nevner der. I den grad jeg skal spesialisere meg ytterligere, ser jeg vel på meg som klassikertype som også kan kjempe om etappeseirer i større etappeløp en gang i framtida. Jeg har innsett at jeg ikke blir en klatrer på WT-nivå, og har heller ikke sammenlagtambisjoner, erklærer Jensen.