Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Jenta bareierne ikke vil se

Doreen plukker opp nye venninner på byen og hjelper dem til å forandrer livene sine.

 HJELPER ANDRE: Takket være den sjansen hun fikk i Kwenuha-prosjektet er det Doreen Mawere som nå hjelper andre jenter ut av prostitusjonen. FOTO: Bjørn Omar Evju.
HJELPER ANDRE: Takket være den sjansen hun fikk i Kwenuha-prosjektet er det Doreen Mawere som nå hjelper andre jenter ut av prostitusjonen. FOTO: Bjørn Omar Evju. Vis mer

LIVINGSTONE (Dagbladet): Mørket brer seg tidlig over hovedgata i Livingstone. Det er her det skjer; i barene og førerhusene langs Mosi-oa-Tunya, eller Victoria Falls som gata heter på engelsk, der hundrevis av jenter hver eneste kveld stimler sammen rundt de overlessete trailerne og tilbyr sex for småpenger.

Både den kjøpte hyggen og jobben er mye dyrere enn prisene antyder. I en by der nesten hver tredje innbygger er smittet av HIV, heter spillet egentlig zambesisk rullett. Sjansene for et livslangt tap er store for begge kjønn, men størst for jentene. De er overrepresentert i den like usikre HIV/Aids-statistikken i dette landet der rundt 1,3 millioner fortsatt lever med sykdommen og omtrent 82 000 smittes hvert år.

Men ikke heng deg opp i de store tallene. Som all livsstilsavhengig sykdom dreier også dette seg om våre ulike muligheter og valg. Om det lille mennesket altså.

GRENSETRAFIKK:  I Livingstone fører den store grensetrafikken også til utbredt prostitusjon. FOTO:AP.
GRENSETRAFIKK: I Livingstone fører den store grensetrafikken også til utbredt prostitusjon. FOTO:AP. Vis mer

ETT av dem heter Doreen Mawere. Jeg traff henne på en katolsk hjelpestasjon i en av sidegatene.

Når du først har sett henne, er det vrient å komme videre. Doreen er blant de menneskene du naturlig stopper opp ved; blant de som lyser:

- Hun er den snilleste av oss, sier Helen Kronstad. Den unge norske idrettsfredskorpseren har det siste året hatt denne hjelpestasjonen som utgangspunkt for jobben i Kwenuha; samarbeidsprosjektet som gir stadig flere jenter sjansen til å flytte seg ut av sextrafikken til en ny hverdag.

HELENS JENTER: Som idrettsfredskorpser jobber Helen Kronstad daglig med jentene i det vellykkete Kwenuha-prosjektet. FOTO: Bjørn Omar Evju.
HELENS JENTER: Som idrettsfredskorpser jobber Helen Kronstad daglig med jentene i det vellykkete Kwenuha-prosjektet. FOTO: Bjørn Omar Evju. Vis mer

- Doreen tar alltid de tyngste takene, og hun gjør det smilende, forteller Helen.

Så ligger det en sterk historie bak.

DET er like mange slike som det er jenter i møterommet her på hjelpestasjonen. Den vevre prosjekt-sjefen søster Perpetua har samlet Kwenuha-lederne sine fra hele området for å fortelle om et nytt arbeid som de siste årene har spredd seg fra hovedgata i Livingstone til bydel etter bydel. Mange av dem har gått i timesvis for å få fortelle hva som skjer.

 TOTAL FORANDRING:  Livet ble helt endret for Doreen da hun kom med i Kwenuha sitt arbeid i Livingstone. Nå har hun selv overtatt en del av lederarbeidet i dette prosjektet. FOTO: Bjørn Omar Evju.
TOTAL FORANDRING: Livet ble helt endret for Doreen da hun kom med i Kwenuha sitt arbeid i Livingstone. Nå har hun selv overtatt en del av lederarbeidet i dette prosjektet. FOTO: Bjørn Omar Evju. Vis mer

For rundt byen jobber nå hundrevis av tidligere sexarbeidere frivillig med sosiale tjenester i nærmiljøet. Sammen har de startet alt fra eldregrupper til små idrettslag for å få til en forandring både i andres og eget liv.

Akkurat den rekkefølgen er sjelden tilfeldig for noen av oss. Det dreier seg å hjelpe andre for å få selvrespekt:

- Vi vet at våre liv har forandret seg. Det er derfor vi vil være med på det. Det gjør oss bedre, sier Doreen da vi setter oss ned for å prate etterpå. På møtet har flere av de andre Kwenuha-lederne akkurat tatt opp behovet for å lære mer både om sosialarbeid og idrettsledelse. For hadde det ikke vært mulig å lage et slags trenerbevis for de som nå er i gang med å organisere  de faste treningene med fotball, nettball og volleyball for alle ungene rundt omkring i byen?

FLOTT ALBUM: Bildene fra de mange Kwenuha-lagene rundt Livingstone forteller om et stadig mer populært arbeid.
FLOTT ALBUM: Bildene fra de mange Kwenuha-lagene rundt Livingstone forteller om et stadig mer populært arbeid. Vis mer

- Det med trenerbeviset dreier seg om respekt. Det er bra for jentene. Det å trene disse ungene gir dem et helt annet perspektiv. De ser at det er mulig å få til noe nytt i lokalsamfunnet og at dette arbeidet samtidig forandrer oppfatningen av dem selv, sier Doreen.

HUN vet hva forandring koster. Som 14-åringer flest på landsbygda i Zambia ble hun giftet vekk for penger, og var allerede blitt tobarnsmamma før mannen forlot fra henne etter noe tull med medgiften. Så var det å flytte hjem til foreldrene igjen der oppe i Chipata, øst for hovedstaden Lusaka:

- Det varte til pappa døde. Da kastet mamma meg ut, forteller Doreen.

image: Jenta bareierne ikke vil se

Uten familie, uten jobb og med to unger var mulighetene begrenset. Det var da noen venner foreslo å satse på Livingstone; grensebyen hundre mil sør der den livlige trafikken fra nabolandene Zimbabwe og Botswana ga arbeid nok for jenter som kunne selge sex.

I LIVINGSTONE fikk hun og barna et krypinn så nær sentrum at Doreen hver kveld kunne dra i mørket ut mot barene og parkeringsplassene mens ungene sov.

Det gikk på et vis helt til den natta da hun hadde glemt en kjele på ovnen og det begynte å brenne hjemme. Naboene fikk reddet ut begge barna, og forsøkte også å redde Doreen:

- De fulgte meg til hjelpestasjonen der jeg ble med på rådgivning, men jeg klarte ikke å bryte ut av jobben. Den ga pengene jeg måtte ha. Den eneste forandringen jeg fikk til var å velge kunder nærmere huset. Jeg kunne ta dem med hjem eller finne et sted så tett ved at jeg likevel følte meg trygg.

DET var feil. En kveld hadde Doreen to kunder. Mens hun holdt på med den ene et stykke unna, kom den andre hjem til henne. Der syntes han det ble for lenge å vente. I stedet for Doreen begynte han å antaste den 10 år gamle jenta hennes.

På nytt var det naboene som reddet familien. De fikk stoppet voldtekten, og kastet mannen ut. Det ble vendepunktet:

- Da ungene mine først holdt på å brenne inne og så ble forsøkt voldtatt, måtte det bli slutt. En av naboene mine fulgte meg tilbake til hjelpestasjonen. Der fikk jeg penger til husleien, kom med på treningsprogrammet til Kwenuha og ble satt på et kokkekurs for å lære et yrke, forteller Doreen.

FIRE ÅR etter er hverdagen totalt endret. Jenta er blitt tenåring og har fått skolestipend, veslegutten på seks følger snart etter og Doreen holder på med en egen liten forretning ved siden av jobben hun akkurat har fått som sportskoordinator ved Kwenuha-prosjektet:

- Jeg fikk litt penger til kokeutstyr og prøver å bygge opp en kioskvirksomhet med potetsnacks. Jeg er jo trent for å drive business, smiler Doreen, og legger forklarende til:

PÅ HJEMMEBESØK: Helen Kronstad er ofte hjemme hos jentene som er med på treningsopplegget hennes. FOTO: Bjørn Omar Evju.
PÅ HJEMMEBESØK: Helen Kronstad er ofte hjemme hos jentene som er med på treningsopplegget hennes. FOTO: Bjørn Omar Evju. Vis mer

- Jeg skammer meg ikke lenger. Nå er jeg rollemodell og vil være åpen om fortida slik at de andre jentene kan kjenne seg igjen.

Sammen med de andre Kwenuha-jentene oppsøker Doreen barene i Livingstone for å fortelle sexarbeiderne at det finnes andre jobbmuligheter. De er ikke akkurat populære blant bossene der, men de nye jentene er blitt lettere å få tak i. Det å starte med litt trening er en grei begynnelse:

- Hele programmet vårt har økt på grunn av sport, sier Doreen.

 PÅ TRENING:  Med enkle hjelpemidlerer fungerer den lokale treningen hos jentene fra Kwenuha. FOTO: Bjørn Omar Evju.
PÅ TRENING: Med enkle hjelpemidlerer fungerer den lokale treningen hos jentene fra Kwenuha. FOTO: Bjørn Omar Evju. Vis mer

Sport er enkelt å bli med på. Så kan det nye jentefellesskapet etter hvert bli til noe mer. Kanskje til noe så stort som det Doreen opplever nå som moren der hjemme i Chipata har ringt og bedt om hjelp, og den som ble kastet ut forleden kunne sende penger hjem til en nødvendig operasjon:

- Det gjør meg stolt. Nå klarer jeg meg uten en mann. Han hadde kanskje nektet meg å være så åpen. Men jeg er ikke sint på mamma mer. Hadde hun ikke kastet meg ut, kunne jeg sittet igjen der på landsbygda. Da hadde jeg aldri nådd så langt.