Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Jenta som forandrer

Når Grete Waitz flytter på speil, driver hun ikke med tom design. Hun gjør hverdagen litt bedre.

(Dagbladet.no): Selvsagt var Grete Waitz på Kreftsenteret på Ullevål Sykehus i går for å dra i gang stiftelsen «Aktiv mot kreft».

SÅNT LIGGER LANGS livslinja hennes. Oslo-jenta som klarte å bli best i verdens mest individuelle idrett på den absolutt særeste måten, har egentlig aldri løpt så mange meter for seg selv.

Det var derfor hun foreslo å droppe speilene på veggene på det nye treningsstudioet til kreftsenteret. Grete klarer fint å se det samme som oss; at de lange, lyse flettene hennes for anledningen er blitt til en kort, brunette-look. Men så var det de hun bryr seg mest om:

- Du har ikke lyst til å gå på treningsstudio med speil på alle veggene når du har mistet håret og orker mindre enn andre, forklarte hun hverdagslig til Dagbladet.

Trening har alltid vært mest hverdag for Grete.

PÅ DEN MÅTEN går det fortsatt an å komme seg opp i femtida hver morgen for å løpe selv på dagene da hun tar cellegift. Slike høyst personlige rutiner sprenger noen grenser i vanlig kreftbehandling, men Grete har alltid visst at hun lever spesielt. Så har hun da heller aldri prakket den delen av særheten sin på noen. Det viktigste derimot; det at alle jenter kan løpe og trene så mye de vil, har glidd inn som en selvfølge.

Den siste offisielle målingen av nordmenns treningsvaner forteller at det er flest kvinner som trener regelmessig hver uke (77 prosent mot 71 prosent av oss gutta). Den gang Grete Waitz løp som fortest på 1970- og 80-tallet, var systematisk trening fortsatt mest en guttegreie.

Da kan det være ok å sette opp speilet noen minutter igjen for å se hvorfor samfunnet har forandret seg rundt oss.

LØPER FORAN: Grete Waitz var et forbilde som langdistanseløper, her fra seieren i NY Maraton i 1985. Nå er hun et forbilde for kreftrammede. Foto: Scanpix
LØPER FORAN: Grete Waitz var et forbilde som langdistanseløper, her fra seieren i NY Maraton i 1985. Nå er hun et forbilde for kreftrammede. Foto: Scanpix Vis mer

DERMED dukker Grete Waitz opp enten hun vil eller ikke. Det er hun som har frontet denne store endringen på et vis som noen år tok det meste av oppmerksomheten. Som for eksempel etter den andre maratonseieren i New York i 1979 da lederskribenten i New York Times under tittelen «2,27, 33 - and waiting» måpende konkluderte:

- Det er kanskje viktigere tegn på kvinners framgang de siste årene, men ingen så dramatiske som 2 timer, 27 minutter og 33 sekunder. Det var tida det tok Grete Waitz å løpe New York City Marathon denne varme søndagen.

DRAMATIKKEN lå i at maratonrekorden var forbedret med over en time siden jentene fikk slippe til på denne distansen. Grete ble Norges første internasjonale toppløper på en tid da jenter ikke fikk lov til å løpe så langt de ville. Det var menn som bestemte lengden. Seinest i Moskva-OL 1980, to år etter at hun hadde erobret New York og hele det amerikanske sportsmarkedet med maratonseier og ny rekord der, var kvinnenes lengste friidrettsdistanse beskjedne 1 500 meter.

Det alene var verdt en boikott, men Grete forandret ellers ved å være med. Først som hele verdens maratondronning, så som idrettshistoriens første verdensmester på 10 000 meter og deretter som omreisende lærer i gledene som følger med litt trening og mosjon.

For det er lærer hun er.

NÅ HAR VI LÆRT så fort at vi nesten ikke husker hvordan det skjedde. Det er sånn det blir med gode lærere, og de beste av dem trenger ikke å henge opp speilet selv for at vi skal skjønne hvorfor vi underveis ble litt klokere.

Slik går det også en linje fra de klassiske bildene av Grete Waitz gjennom skyskraperavenyene i New York tett omkranset av mannlige løpere som nyter hvert minutt i rampelyset hennes, til de beste tallene fra Stortingsmelding nr. 39, 2006/2007, om forandringene i nordmenns treningsvaner:

• • Aldri har så mange tenåringsjenter mellom 13 og 15 år drevet så jevnt med trening som nå.

Jeg tror ikke alle av dem fikk med seg hvorfor Grete Waitz ordnet på speilene oppe på det nye treningssenteret på Ullevål i går, men jeg vet at de likevel har sett og forstått det viktigste av det Grete driver med.

Det at jenter lever bedre med litt trening.

AKSJONSKVINNE: Grete Waitz er «Aktiv mot Kreft»-aksjonens støttespiller.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media