Jentebølge - men ikke i Norge

Under årets store fotballfest sviktet publikum. Det står i sterk kontrast til utviklingen i Europa.

STJERNESPILLER: Guro Reiten og LSK spilte foran i overkant av 800 tilskuere i superhelga. Landslagsstjerna mener det er trist. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STJERNESPILLER: Guro Reiten og LSK spilte foran i overkant av 800 tilskuere i superhelga. Landslagsstjerna mener det er trist. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Det meste lå til rette for en bra helg i hovedstaden forrige uke. Samtlige toppserieklubber var samlet i Oslo for å kjempe om viktige seriepoeng på gressmatta, mens det ble laget liv og leven utenfor stadion og rundt kampene.

Den såkalte «superhelga» endte derimot med fiasko, rent publikumsmessig.

- Det er selvfølgelig trist og kjedelig for dem som arrangerer. Det var et veldig bra arrangement, det var mye som skjedde og det var lagt opp til at folk skal komme. Da blir det skuffende når det ikke skjer, sier LSK-spiller og landslagsstjerne, Guro Reiten.

FOLKETOMT: Tomme tribuner på Intility Arena. Foto: NTB scanpix
FOLKETOMT: Tomme tribuner på Intility Arena. Foto: NTB scanpix Vis mer

Spilte hjemmekamp borte

Rundt 4000 mennesker skal ha vært innom totalt, og kampen mellom serieleder Lillestrøm og Sandviken trakk bare 848 mennesker til en stadion med kapasitet på 16 555.

- Hadde vi spilt på Stemmemyren, hadde vi klart å mobilisere mye mer publikum. Jeg mener at det var over 1000 tilskuere der mot LSK i fjor, så det er kjipt, sier landslagsspiller Cecilie Redisch Kvamme, som spiller for Sandviken til vanlig.

Hun mener det var et veldig bra arrangement, og vil ikke legge skylda på arrangøren.

- Man prøver, også er det vanskelig å si hvorfor folk ikke kommer. Det er ikke så mange bergensere som reiser fra Bergen til Oslo for å se kampen. Det er ikke helt kulturen for det i Norge, da. Du ser at andre steder, rundt omkring i Europa, har det blitt kultur for det. Så vi får bare håpe at Norge kommer etter.

Ny verdensrekord

Publikumssvikten her hjemme står i sterk kontrast til det noen land opplever lenger nede på kontinentet.

I mars dukket 40 000 mennesker opp for å se Juventus på Allianz Stadium. Samme måned så 60 000 supportere kampen mellom Atlético Madrid og Barcelona - ny verdensrekord for en kvinnekamp. Tidligere denne måneden så 20 000 Champions League-finalen hvor Ada Hegerberg scoret hat trick.

Det går en bølge gjennom Europa som løfter tilskuertallene til et nivå kvinnefotballen aldri før har sett.

- Det må jo være en drøm. Det er jo et steg i riktig retning hvis man ser på tilskuertallene for noen år siden i forhold til nå, sier landslagsspiller Stine Hovland.

- Det er kjempekult. Det er de største klubbene i verden som satser på damelag og får slike publikumstall. Det er jo ikke en kamp i Norge som kommer til å bli spilt for 60 000, for vi har jo ikke store nok stadioner. Det er kult at noen går foran og viser at det er mulig, sier Reiten.

Flytter til Tyskland

Ingrid Syrstad Engen har signert for Wolfsburg og skal spille for den tyske storklubben neste sesong. Hun takket farvel til LSK med scoring i sin siste kamp i helga, men fikk med seg at ikke så mange var til stede for å oppleve avslutningskampen.

- Sånn blir det. Sandviken og Ørn får ikke med seg supporterne nedover, så jeg håper at de har fulgt med på TV, og at det er gode tall der. Så får man se på hva man må gjøre for å det bedre til neste år, sier hun.

Landslagsspilleren gleder seg til å spille foran større publikumsmasser på en ukentlig basis i Tyskland.

- Ja, klart det. Det er enda større interesse, også håper jeg at det også kommer i Toppserien etter hvert. Syrstad Engen skal først spille VM for Norge, men noen uker etter mesterskapet tar hun med seg flyttelasset sørover.

Løsningen

Toppseriespillerne vil ikke legge skylda på publikum for at de ikke dukket opp til helgas fotballfest.

Kvinnefotballen har alltid levd i skyggen av herrene. Norge regnes som et av verdens mest likestilte land, men til tross for den voldsomme veksten internasjonalt, har ikke kvinnefotballbølgen nådd Norges kyst.

Landslagsspillerne mener det bare finnes en måte å overbevise folk om at de burde ta turen til toppseriekamper i framtida.

- Det eneste vi kan gjøre er å spille underholdende fotball og la folk spre ordet om at det faktisk er artig å se på oss spille, sier Reiten.

- Vi får spille bra fotball, slik at folk får øynene opp for at vi kan vi òg, supplerer Redisch Kvamme.