Jentene endelig med

Svenskene er nordens pionerer når det gjelder snowboard-konkurranser på bytorg og i idrettshaller, men på likestillingsfronten har de ikke vært like banebrytende. Göteborgs Megastar Contest er den første urbane konkurransen der begge kjønn er invitert.

- Det er første gang Sverige inviterer jenter til denne typen konkurranse, forteller arrangør Conrad Bergstrøm. Han synes det var på tide at de beste jentene fikk slippe til, også i konkurranser der underholdningsverdien og publikumsappellen er avgjørende.

- Jentenes kjøring kan ikke engang sammenlignes med guttas, og det blir mindre spennende for publikum. Men jeg synes likevel det var riktig å inkludere dem. Ifølge Bergstrøm var åtte jentert invitert.

- Mange trakk seg av frykt for skader. Det er så kort tid til OL, sier han.

Viktig forbilde

Sveriges Lisa Miskovsky er en av fire jenter som takket ja til en helg i Göteborg-quarterpipen.

- Jeg tror det er viktig at også småjentene blant tilskuerene får forbilder. Selv om nivået blant jentene er langt lavere enn hos gutta, tror jeg også vi kan bidra med noe, sier Miskovsky.

Hun tror jentene hadde kjørt bedre om de hadde fått samme mulighet til å delta tidligere.

- Disse konkurransene er jo også en form for trening, sier hun.

Forskjellsbehandling

Sponsorene har måttet punge ut for å tiltrekke de internasjonale elite-kjørerne til Göteborg, og det samlede premiebeløpet på over 100 000 dollar ser deltakerne ingen grunn til å klage på.

Det som derimot har fått enkelte til å rynke på nesen, er fordelingen av pengepremiene mellom herre- og dameklassen.

De beste gutta kan sprette champagnen og feire at de tilsammen er 87 500 dollar rikere, mens vinner-jentene må nøye seg med et beløp som er åtte ganger mindre.

For førsteplassen i quarterpipen inkasserte Nicola Thost i overkant av 6 000 dollar. Førstepremien i herreklassen var 51 000 dollar.

Mindre konkurranse

- Vi er bare fire stykker. Altså er det mindre konkurranse og lettere å tjene penger og få oppmerksomhet. Akkurat i dette tilfellet synes jeg ikke fordelingen var så urettferdig. Mine sponsorer synes det er dritbra at jeg er her, uansett resultat, sier Miskovsky.

Conrad Bergstrøm minner om at 3 000 dollar som premie i kvinneklassen er uvanlig mye.