Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Jentene gode for VM-gull

Som fotballtrener har Åge Steen (43) tatt tre bronsemedaljer - to med Kongsvinger, én med fotballjentene. I høst går damelandslagstreneren for gull i USA-VM.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi er et sluttspillag og blir bare bedre og bedre jo lenger mesterskapene varer. Vi har spillere som er trent for store oppgaver og presterer bedre i en finale enn i innledende kamper. Har vi flyten, kan det gå helt til topps i USA, sier Åge Steen til Dagbladet.

Norge møter Brasil, Frankrike og Sør-Korea i gruppespillet. Steen vurderer Brasil som den vanskeligste motstanderen.

- De to beste nasjonene går til kvartfinalen. Alt tyder på at enten USA eller Sverige blir kvartfinalemotstander, sier damelandslagstreneren.

Nytt system

Så langt i år har fotballjentene spilt mest 4-3-3 eller 4-5-1. For å være mest mulig uforutsigbare i VM vil Steen øve inn enda et system.

- Vi er trygge på 4-3-3 og 4-5-1. I privatlandskampen mot Nigeria i Ålesund 2. august skal vi trene på 4-4-2. Ingen av VM-motstanderne skal vite hvordan Norge spiller. I den ene kampen kan det bli to brede kanter og én midtspiss, i den neste kampen to spisser sentralt, sier Åge Steen.

Valgte familien

Selv spilte han venstre back som aktiv. Den største opplevelsen var opprykk til norsk toppserie med Kongsvinger i 1982.

- Det var stort på lille Kongsvinger, som holdt seg i toppserien i 17 år på rad. Selv ga jeg meg etter fem sesonger på A-laget, i 1987. Jeg var aldri skadd og kunne spilt lenger, men valgte sivil jobb for å kunne forsørge familien, sier Åge Steen.

En vanlig arbeidsdag besto av en kjapp frokost ved hanegal i sekstida, trening klokka sju og jobbing til 15.30 - akkurat tidsnok til å nå den andre treningsøkta.

- Hele opplegget var bygd på skikkelig dugnadsånd. I ettertid har jeg nok angret litt på at jeg ga meg så tidlig, men familien gikk foran, sier Åge Steen.

- Vil fortsette

I stedet ble han spillende trener i Grue, trener for U21-landslaget på jentesida, spillerutvikler i NFF, A-lagstrener i Kongsvinger og Haugesund og de tre siste åra trener for fotballjentene.

- Jeg vil gjerne fortsette som trener når kontrakten går ut etter neste sesong, men vet ikke om det blir på jente- eller guttesida.

14. september reiser VM-troppen til USA, hvor Frankrike er første motstander i Philadelphia 20. september. 24. og 27. september er det kamper mot Brasil og Sør-Korea i henholdsvis Washington og Boston.

GOD FOR GULL?: Åge Steen er opptatt av at damelandslaget skal være uforutsigbare i høstens VM. Derfor vil han øve inn en 4-4-2 formasjon i tillegg til 4-3-3 og 4-5-1. Slik skal Norge vinne gull i VM.