- Jentene har gjort alt jeg har bedt dem om

Norge vant 3-1 over Spania i kvartfinalen.

SEMI-KLARE: Solveig Gulbrandsen jubler sammen med resten av laget etter å ha sendt Norge opp i ledelsen mot Spania. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
SEMI-KLARE: Solveig Gulbrandsen jubler sammen med resten av laget etter å ha sendt Norge opp i ledelsen mot Spania. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

KALMAR (Dagbladet): Før dagens kamp hadde landslagssjef Even Pellerud gjort det klart at Spania ikke var et lag han kjente veldig godt til på forhånd.

Det syntes ikke. De norske jentene fortsetter den gode trenden fra kampene mot Nederland og Tyskland, og feier Spania av banen.

- Jentene har gjort alt jeg har bedt dem om, sier trener Even Pellerud til NRK etter kampen.

- Jeg synes aldri det var lett. Spania var så gode som vi fryktet.

Ada Hegerberg var også i ekstase etter både scoring og seier.

- Hva skal jeg si? Den gikk rett inn! Jeg satsa alt, og så gikk den rett inn.

Det kom også noen tårer.

- Det var stort, og det ble my følelser på en gang, og det var deilig å få den inn, sier hun, og er lettet over å få satt inn en scoring.

Nå er Norge klare for semifinale.

- Det er stort. Det var en solid prestasjon i dag, og vi har full kontroll. Vi skal nyte seieren, men vi må ha fokus på semifinalen, sier Hegerberg.

Spania startet best Men der det satt tidlig mot Tyskland, var det spanjolene som kom best i gang på Guldfågeln Arena i kveld.

I løpet av de første sju minuttene fikk Norge knapt låne ballen, og de få gangene de hadde den forsvant den fort til en blåkledd motstander. Spanjolene var på en og annen visitt, men uten å skape de helt store farlighetene.

Heller ikke i dag maktet de norske jentene å sette igang noe eget spill, mens spanjolene tydeligvis hadde jobbet med å innarbeide suksessformelen til herrene. Raskt småspill før de plutselig slo i lengderetningen da det bød seg muligheter.

Mål er mål Men etter 20 minutter var det som om en bryter ble slått på hos Norge.

Solveig Gulbrandsen kombinerte fint med Ada Hegerberg, og førstnevntes skudd fra drøye 18 meter gikk hårfint over det spanske målet.

Kun tre minutter senere var de igjen på farten. Denne gangen ble Hegerberg headet vakkert igjennom av kaptein Ingvild Stensland, men avslutningen til 18-åringen gikk hårfint utenfor fra spiss vinkel.

Plutselig kom angrepene på rekke og rad, og etter 24 minutter lå ballen i målet bak Ainhoa Tirapu. Hvorvidt avslutningen fra Gulbrandsen var nettopp det eller et innlegg skal forbi usagt, men ballen fra hjørnet av 16-meteren gikk forbi alle og Norge hadde tatt ledelsen igjen. Veteranens andre scoring så langt i mesterskapet.

2-0 rett før hvilen Etter dette virket Norge mer fornøyde, og slapp seg igjen ned i banen. Likevel klarte ikke Spania å sette det samme presset som de hadde innledningsvis.

Etter 40 minutter headet Gulbrandsen ballen i mål på et innlegg fra Hegland, men målet ble annullert for offside.

Få minutter senere endte et frispark fra høyre opp hos en god Caroline Graham Hansen, som hælflikket ballen videre uten noen opplagt adresse. Kula endte hos spanske Irene Paredes, men i stedet for å klarere sendte hun den i en vakker bue over sin egen keeper.

Klassescoring Den andre omgangen begynte som den første. Spania trillet ball, og Boquete imponerte med små detaljer, men det var Norge som fikk mulighetene.

Etter 52 minutter var kun et spansk ansikt i veien for at kaptein Stensland fikk lagt på til 3-0, og kun minutter senere ble Stensland igjen nektet - denne gangen av et kne.

Ada Hegerberg har kjempet som en løve gjennom hele mesterskapet, og etter en drøy time fikk hun også omsider lønn for strevet. Kristine Hegland satte fart langs høyresiden og spilte opp Hegerberg som elegant vendte opp sendte ballen i en bue forbi Tirapu, via stolpen og i mål.

Frankrike eller Danmark De neste 20 minuttene forløp uten det helt store før Elise Thorsnes, som hadde kommet inn for Hegerberg, var nær ved å legge på til fire etter 82 minutter.

Rett før ordinær tid var over fikk Norge et frispark i god posisjon, men den spanske keeperen reddet.

Spania reduserte to minutter på overtid ved Hermoso, men det hindret ikke Norge i å vinne denne kvartfinalen.

Norges semifinale spilles torsdag, og motstander blir enten Frankrike eller Danmark, som spiller sin kvartfinale senere i kveld.