Folkets Idrettspris 2016:

Jentene holdt en halv million nordmenn våkne midt på natta

Håndballjentene nominert til Folkets Idrettspris.

MEDALJE ETTER MEDALJE: De norske håndballjentene er nominert til Folkets Idrettspris etter VM-gull i Danmark, OL-bronse i Rio og ny EM-finale i Sverige i kveld. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
MEDALJE ETTER MEDALJE: De norske håndballjentene er nominert til Folkets Idrettspris etter VM-gull i Danmark, OL-bronse i Rio og ny EM-finale i Sverige i kveld. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADETVis mer
  • Stem nederst i artikkelen!

GÖTEBORG (Dagbladet): 19. august, klokka 03.00: Nesten en halv million nordmenn satt oppe og fulgte Norges bitre semifinaletap mot Russland i OL.

- Det sier nok en gang noe om hvilken unik posisjon de norsk håndballjentene har. Vi får bare håpe at norske arbeidsgivere ser gjennom fingrene på at det er mange trøtte ansikter på jobb i dag, uttalte TV 2s kommunikasjonssjef Jan-Petter Dahl.

Håndball og spennende mesterskapskamper er nærmest blitt en tradisjon for det norske folk. Det pågående EM-sluttspillet i Sverige er intet unntak - og i kveld venter EM-finale mot Nederland.

VORSPIEL: BILDEKAVALKADE HÅNDBALL-EM: Her er noen av Dagbladets blinkskudd så langt i håndball-EM. I kveld spiller Norge finale mot Nederland. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Igjen sitter folk benket foran tv-skjermen og følger hvert eneste kast, innspill, brøyt og keeperredning.

I løpet av det siste året (fra desember i fjor) har håndballjentene tatt VM-gull i Danmark, OL-bronse i Rio og nå er de i ny finale i EM. De norske pikene er blitt et av nasjonens sikreste medaljekort når det kommer til lagidrett.

Ikke nok med at de er gode idrettutøvere - men de er noen av Norges mest populære når det drar seg til i mesterskap. Bare se her:

  • VM-finale 2015: Samlet 1,532 millioner på TV2. (Det var nesten TV2-rekord. Bare VM-finalen i Brasil 2011 med litt over 1,6 millioner seere er bedre)
  • OL-semifinale 2016: 423.000 seere fulgte semifinaletapet mot Russland på TV 2 - midt på natta! Det var nattrekord for kanalen.
  • EM 2016: Tallene for sluttspillet er ikke klare, men 924 000 fulgte Norges seier mot Danmark i hovedrunden på TV3. Tallene skyter høyst sannsynlig i været i kveldens finale på samme kanal.

Både i aviser, tv og radio er interessen enorm. Dagbladet spurte derfor håndballjentene selv: «Hvorfor er dere så populære?».

- Jeg tror det har med at vi har vært gode over flere år. Vi har fått resultater og det gjør at folk vil følge oss. Der har vi vært flinke, og da følger pressen ekstra med oss, sier landslagskaptein Stine Bredal Oftedal til Dagbladet før kveldens finale.

- Det norske folk elsker idrett og elsker når nordmenn vinner. Mange kaller det en tradisjon å følge oss før jul. Det er kanskje blitt en juletradisjon? Jeg tror folk liker å se lag som vinner og håndball fenger mange, men folk er kanskje blitt litt bortskjemt? sier Amanda Kurtovic.

- Det har med at de norske håndballjentene har vært gode over lang tid. Jeg husker da jeg var yngre og satt hjemme og så på Norge i mesterskap. De har alltid hatt vinnerkulturen. Slik har det vært lenge. Og det er blitt en tradisjon å følge håndball i desember, sier Camilla Herrem.

Håndballjentene er nominert til Folkets Idrettspris for en solid prestasjon i et hektisk år: VM-gull på tampen av 2015, OL-bronse i sommer og ny medalje i EM i kveld.