Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Jentene ler hele veien til gullfesten

Eller triumferer russisk jerndisiplin?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STOCKHOLM (Dagbladet.no): De norske jentene trakk det lengste strået i den dramatiske semifinalen mot Frankrike i går kveld.

Katrine Lunde spilte seg stort opp etter en tung start, og det samme gjorde søster Kristine som scoret tre av Norges fire siste mål.

Det var en skikkelig sliteseier. Ettermiddagens finale blir ikke noe lettere. Tvert i mot, det kommer til å bli enda tøffere.

MARIT BREIVIK sa til VG før mesterskapet at humoren er et våpen for landslaget.

- Det er viktig å ha det gøy. Vi er sammen hele tida, og da er det avgjørende at vi kommer skikkelig godt overens utenfor banen også, sier Katrine Lunde til Dagbladet.no.

De russiske jentene har det sikkert fint på hotellet de også, men når de kommer inn i hallen er det jerndisiplin som gjelder.

Trener Evgenij Trefilov styrer laget med en autoritær hånd. I et intervju med EM-arrangørene rett før mesterskapsstart sa han at hans trenerfilosofi nok ikke passer inn andre steder. Derfor - og på grunn av språket - har han ikke tatt treneroppdrag utenfor Russland.

- Trening, trening, trening, trekker han fram som de tre viktigste suksessfaktorene.

HOPPENDE GLADE: Marit Malm Frafjord, Ragnhild Aamodt, Karoline Dyhre Breivang, Kari Mette Johansen og Kristine Lunde hopper av glede etter seieren mot Tyskland i gruppespillet. Fysisk trener Jon Aase i Olympiatoppen fotograferer. Foto: BJØRN LANGSEM
HOPPENDE GLADE: Marit Malm Frafjord, Ragnhild Aamodt, Karoline Dyhre Breivang, Kari Mette Johansen og Kristine Lunde hopper av glede etter seieren mot Tyskland i gruppespillet. Fysisk trener Jon Aase i Olympiatoppen fotograferer. Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer

Og han vet hva han snakker om. For selv om han og Marit Breivik er like forskjellige som natt og dag på parketten, har de hatt suksess begge to.

Begge har ledet lagene sine til gull og andre medaljer. Flere ganger.

UNDER SEMIFINALEN mot Tyskland i går ettermiddag trakk ikke Trefilov på smilebåndet en eneste gang - selv om Russland ledet hele kampen. Fokuset hans så ut til å være å irettesette jentene og klage hvis de gjorde feil.

• Da Polenova bommet på både en straffe og den påfølgende returen sa ikke Trefilov noe som helst. Polenova løp tilbake til benken og satte seg ned. Trefilov stilte seg foran spilleren og bare så på henne.

• Russland-jentene fikk ikke akkurat klapp på skulderen da de gikk til pause heller, selv om keeperen hadde reddet en straffe i sluttsekundet og de ledet med tre mål.

• Poltoratskaya scoret i 2. omgang på et skudd fra 11 meter, men fikk kjeft da hun satte seg på benken.

Kan du se for deg Marit Breivik behandle spillerne slik?

KULTUREN er litt annerledes i Russland. Spillerne er vant til dette, og det kan godt hende de ikke hadde prestert like bra om de hadde hatt en rolig trener på benken.

image: Jentene ler hele veien til gullfesten

Men det kan ikke være lett for en ung og fersk landslagsspiller å møte dette.

Trefilov sto med armene i kors da jentene jublet for seier etter kampen.

Først da han kom inn i pressesenteret etterpå, kom smilet. Han lo og tullet med spillerne han hadde med seg. For han er egentlig snill som et lam - utenfor banen.

Og når den russiske bamsen smiler og ler i forkant av finalen, da er han trygg - og med andre ord farlig.

Derfor kan de norske jentene få det tøft i ettermiddag.

Selv om vi håper de kommer til å smile og le hele veien til gullfesten - som i så fall vil vare langt inn i førjulsnatta i den svenske hovedstaden.

• Seier i semifinaledrama: - Jeg er så utrolig glad nå

• Lunde-søstrenes herlige revansje

• Stjernekeeper skylder på dommerne

SPARER IKKE PÅ KRUTTET: Evgenij Trefilov sier fra når han mener noe. Det er ofte, i løpet av en håndballkamp.
BÆRER FLASKER: Det er nok en stund side Evgenij Trevil bar flasker under en landskamp. Marit Breivik tar et tak når det trengs.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!