IRRITERT: Therese Johaug var en av jentene som reagerte mot det tyske tv-teamets nærgående filming i målområdet. -  Det er ikke akkurat morsomt å få et kamera opp i ansiktet når vi står der og skifter. Men vi er vant til å vrenge av oss både her og der, så vi er ikke sjenert, men de burde spart oss for dette, sa hun til NRK. Foto: Lise Åserud / Scanpix
IRRITERT: Therese Johaug var en av jentene som reagerte mot det tyske tv-teamets nærgående filming i målområdet. - Det er ikke akkurat morsomt å få et kamera opp i ansiktet når vi står der og skifter. Men vi er vant til å vrenge av oss både her og der, så vi er ikke sjenert, men de burde spart oss for dette, sa hun til NRK. Foto: Lise Åserud / ScanpixVis mer

- Jentene må si fra hvis det er ubehagelig å filmes

Kaggestad mener en sports-BH dekker mer enn en bikini.

TOUR DE SKI: Følg dagens etappe direkte fra kl. 1245!

(Dagbladet): Et nærgående tysk tv-team filmet de norske skijentene mens de skiftet til tørre klær etter søndagens Tour de Ski-etappe.

Det fikk blant annet Marit Bjørgen og Therese Johaug til å reagere, og den norske langrennssledelsen protesterte skarpt til FIS-ledelsen.

- Nå må vi sette krav til FIS om et telt i målområdet, men TV generelt bør ha mer skikk enn som så. Man må heller ha fokus på det som skjer i løpet enn halvnakne damer. Dette er ufint, sa en irritert Marit Bjørgen til NRK.

- Hvorfor sier de ikke fra Utholdenhetsekspert og TV2s sykkelkommentator Johan Kaggestad skjønner at det kan oppfattes ubehagelig å bli filmet mens man skifter, men skjønner ikke hvorfor ingen sa fra.

- Hvis de reagerer på det, burde de be lederne sine - som sto rundt eller i nærheten av dem uansett - om å si fra til de som filmer, sier Kaggestad til Dagbladet.

- De som filmet oppfattet det vel ikke som så farlig, men hvis langrennsjentene oppfattet det som ubehagelig, burde de sagt fra.

OVERREAGERER: Johan Kaggestad mener skijentene overreagerer på det tyske tv-teamets nærgående filming. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
OVERREAGERER: Johan Kaggestad mener skijentene overreagerer på det tyske tv-teamets nærgående filming. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Han synes også at de norske langrennsjentene, ut i fra tv-bildene han så, overreagerer litt på filmingen.

- Jeg har sett utallige jenter i sports-BH-er, og de er langt mer dekkende enn for eksempel en bikini, sier han.

Gå til smørebodene Han synes også det er merkelig at utøverne ikke går til smørebodene når de oppfatter mener det er upassende at tv-kameraene filmer dem mens de skifter.

- Det er viktig å få skiftet tøy fort, og når de velger å skifte i friluft så eksponerer de seg for at noe slikt kan skje. Hvis de reagerer på å bli filmet mens de skifter, så kan de jo gå til en smørebod eller noe slik for å skifte.

Kaggestad, som så etappen på tysk tv da han befinner seg sør på kontinentet, påpeker også at den tyske tv-kanalen gjorde et pedagogisk poeng av filminga.

- De hadde en tidligere kvinnelig langrennsløper som ekspertkommentator, og hun påpekte hvor utrolig raske nordmenn var med å få på seg tørre klær. Det var et interessant pedagogisk innspill, hvor hovedpoenget var at nordmenn var veldig gode på detaljene, sier Kaggestad.

Alvorlig overtramp Jorunn Sundgot-Borgen er professor på Norges Idrettshøgskole, og har spesialisert seg på blant annet kvinner, idrett, helse og prestasjon. Hun sier hun har sett en utvikling i idretten der mediene slippes nærmere utøverne enn før.

- Media følger med utøverne, menn som kvinner, fra nesten morgen til kveld. De er der når de står opp og når de legger, det har blitt mer av det nå enn det var før. Det lar jo utøverne dem til en viss grad gjøre, men når det er sagt er det et alvorlig overtramp det produsenten i den tyske tv-kanalen har gitt fra seg. Det var jo et bevisst valg av kameramennen å filme der, sier Sundgot-Borgen til Dagbladet.

- Det er naturlig å følge dem i målgang, det er mye som skjer der, ordvekslinger og andre reaksjoner. Men når de står og skifter mener jeg det må regnes som en privat sone, sier hun og legger til:

- Jentenes reaksjon er egentlig nok til å si at det var et overtramp, sier hun.

Arrangørene skal, etter FIS' reglement, ha telt der utøverne kan skifte. Det var ikke et slikt telt tilgjengelig i Oberstdorf, og jentene valgte da å skifte i målområdet.

- Det er jo kjempeviktig at de får skiftet så raskt som mulig, og de burde kunne gjøre det på et sted de føler seg komfortable. Når det nå ikke er et telt der regner jeg med at de finner det stedet der det er raskest for dem å skifte. Der burde de få lov til å gjøre det uten å bli filma, sier Sundgot-Borgen.

ALVORLIG OVERTRAMP: orunn Sundgot-Borgen er professor på Norges Idrettshøgskole, og har spesialisert seg på blant annet kvinner, idrett, helse og prestasjon. Hun mener de tyske tv-produsentene gjorde et alvorlig overtramp. Foto: NIH
ALVORLIG OVERTRAMP: orunn Sundgot-Borgen er professor på Norges Idrettshøgskole, og har spesialisert seg på blant annet kvinner, idrett, helse og prestasjon. Hun mener de tyske tv-produsentene gjorde et alvorlig overtramp. Foto: NIH Vis mer