Jentene måtte gamble: - Startnummeret ble sentralt hvis man skulle hevde seg

Tøft for Tiril og Co.

UTFORDRENDE DAG: Tiril Eckhoff gikk en god sprint og ble nummer fem i Sverige i ettermiddag. Etterpå innrømmet den norske landslagssjefen at starttidspunktet ble avgjørende i de varierende forholdene. Foto: Christine Olsson / TT / NTB Scanpix
UTFORDRENDE DAG: Tiril Eckhoff gikk en god sprint og ble nummer fem i Sverige i ettermiddag. Etterpå innrømmet den norske landslagssjefen at starttidspunktet ble avgjørende i de varierende forholdene. Foto: Christine Olsson / TT / NTB ScanpixVis mer

ÖSTERSUND (Dagbladet): Tiril Eckhoff gikk en god sprint i Sverige i dag, og ble til slutt nummer fem. Tsjekkiske Gabriela Soukalova vant foran den italienske sensasjonen Federica Sanfilippo.

Eckhoff gir seg selv godkjent etter et løp i svært vanskelige og variable forhold i Östersund.

- Jeg er der oppe og kjemper. Det var litt overraskende at jeg fikk en bom på liggende. I tillegg hadde jeg litt flaks på et av de andre skuddene. Det var ingen «excellent» liggserie, men stående var veldig bra, så jeg får ta med meg det, sier Fossum-jenta etter sin andre topp-fem-plassering på to dager.

Vanskelige forhold Eckhoff legger uansett ikke skjul på at forholdene ble avgjørende i dag. Da løpet startet sluddet det over stadion i Östersund, men nedbøren ga seg etterhvert, før den startet igjen helt på slutten.

Det betydde at løperne som startet seint - men ikke for seint - fikk en liten fordel mot de som startet relativt tidlig - som nettopp Eckhoff.

- Du skal ikke se bort fra at det var en fordel å starte seint, men for å være ærlig, så vet jeg ikke. Det var tøft i løypa og skikkelig sug, så de som traff (på startnummeret) i dag gikk fort, sier Eckhoff til Dagbladet.

Svak laginnsats For de andre norske jentenes del ble det ingen stor dag i Östersund. Ungjenta Marte Olsbu gikk til en godkjent 26. plass, mens Fanny Horn Birkeland og Synnøve Solemdal ble henholdsvis nummer 33 og 38.

De norske jentene la ikke skjul på at skiene kanskje ikke var optimale, men til smørernes forsvar skal det sies at det var svært vanskelige å treffe i de variable forholdene.

Sportssjef Morten Aa Djupvik innrømmer at det var utfordrende.

- Jeg vil ikke si at det var en bom, men det var vanskelige forhold. Det ble tungt etter hvert. Jeg vet ikke om de ikke hadde helt optimale ski, men jeg må høre med dem. Man kunne nok smurt annerledes for å ha bedre ski på slutten, men da hadde de hatt dårligere ski i starten, så jeg vet ikke. Det er vanskelig, sier han til Dagbladet.

- Ble det en slags gambling med tanke på været?

- Det skulle være mildt, og så skulle det regne, men det ble ikke som spådd i det hele tatt. Det var litt gambling, men alt i alt var det greit, sier han.

- Været påvirker Landslagstrener Stian Eckhoff er inne på det samme.

- Været gjør sitt, det påvirker en del. Vi hadde forsøkt å kjøre safe, ved at våre antatt beste skulle starte midt i for å unngå endringene i været, men når forholdene forandrer seg veldig underveis blir det vanskelig. Startnummeret ble sentralt for at man skulle hevde seg, sier han.

Fanny Horn Birkeland går langt i å innrømme at skiene ikke var spesielt gode, men vil ikke kritisere smørerne.

- BLE AVGJØRENDE: Landslagstrener Stian Eckhoff er ikke i tvil om at starttidspunktet ble avgjørende i dag. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
- BLE AVGJØRENDE: Landslagstrener Stian Eckhoff er ikke i tvil om at starttidspunktet ble avgjørende i dag. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer

- Hvis vi hadde hatt riktig produkt under skia kunne det være ok. Det ble veldig vått, så det var vanskelig å få noe særlig fart. Smørerne har gjort så godt de kan. Det var vel ikke skibom. Jeg må jo treffe blinkene først, og så kan man ta det andre etterpå. Jeg hadde kanskje ikke helt riktige ski i dag, men sånn er det av og til, sier hun.

Synnøve Solemdal forstår at smørerne fikk seg en utfordring.

- Det var skikkelig sug i snøen. Det var tøft, men det var det for mange. Det var nok ekstemt vanskelig å smøre i dag. Først snødde det, så sluddet det, så var det plussgrader, sier hun.