Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Jentene som tok Norges første mesterskaps-medalje på 13 år

Fortjener fotballjentene Folkets Idrettspris?

FRAMTIDSRETTET: Even Pellerud var bokstavelig talt hoppende glad etter at Tyskland ble slått i gruppespillet. Selv om samme motstand ble for sterk i finalen, ser det lyst ut for fremtiden til norsk damefotball. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
FRAMTIDSRETTET: Even Pellerud var bokstavelig talt hoppende glad etter at Tyskland ble slått i gruppespillet. Selv om samme motstand ble for sterk i finalen, ser det lyst ut for fremtiden til norsk damefotball. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

• Stem på din kandidat lenger ned i saken! Vi trekker ut 12 vinnere som får tilsendt gavekort på XXL til en verdi av 200 kroner.

(Dagbladet): I et år hvor norsk landslagsfotball sank til nye nivåer, var fotballjentenes bedrift i Sverige et sjelden og sårt tiltrengt lyspunkt.

Even Pellerud tok over som landslagssjef for Eli Landsem i fjor vinter, og ingen forventet umiddelbare resultater. Men medaljegrossisten fra Kongsvinger viste nok en gang at verken han eller fotballjentene skal undervurderes.

Snudde trenden Den 28. juli sto de i Stockholm med sølvmedaljer rundt nakken, veteraner såvel som unge og sultne, og med to av verdens største fotballtalenter på laget.

- Jeg har troa på framtiden, var den beskjedne rapporten fra Pellerud selv.

Før åpningskampen mot Island i Guldfågeln Arena i Kalmar, hadde Norge sju strake kamper uten seier.

Men etter uavgjort mot laget fra eventyrøya ble det seier over Nederland, før Ingvild Isaksen scoret sitt første landslagsmål da Tyskland ble slått i den siste kampen i gruppespillet.

40 000 Deretter ble Spania feid av banen i kvartfinalen, før Danmark til slutt ble slått etter et straffedrama av dimensjoner i Norrköping. Keeper Ingrid Hjelmseth ble den store helten, og etter kampen klarte hun knapt å sette ord hvor stort dette var.

- Det er helt, helt sinnsykt. Ingenting er bedre enn å vinne en straffesparkkonkurranse. Helt fantastisk, var beskjeden fra Stabæk-keeperen.

Dermed var det duket for finale mot Tyskland foran over 40 000 mennesker i svenskenes nye storstue.

Tyskerne tok tidlig ledelsen, men de norske jentene fikk muligheten til å snu kampen fra straffemerket. To ganger. Men begge gangene ble det bom, og Tyskland kunne ro seieren i land som så mange ganger før.

- Har hatt det bedre Tårene til Solveig Gulbrandsen fortalte i klartekst om det som kunne ha vært, men veteranen som spilte sitt siste mesterskap, var klar på skuffelsen var forbipasserende.

- Jeg kunne hatt det bedre. Akkurat nå er det litt vanskelig å glede seg over sølvmedaljen, men i morgen blir det bra, sa hun etter kampen.

Pellerud hadde tatt et lag ingen trodde på til en EM-finale, han hadde gitt laget troen på egne ferdigheter og han hadde vist for det norske folk at han fortsatt har grepet, 22 år etter at han tok sin første medalje i EM i Danmark.

Den gang var det starten på en storhetstid for damene. Kanskje har vi en ny i vente.