Jentene tilbudt å dumme seg ut

Tilbudet til hoppjentene om å delta i Vikersund med samme fart som gutta, er som å be Marion Jones løpe i herrenes OL-finale på 100 meter.

Marion, verdens suverent beste sprinter, ville blitt håpløst sist, i tillegg til å bli latterliggjort. Det er det samme tilbudet Anette Sagen og Line Jahr nå har fått fra FIS.

Det er enkelt å forstå at jentene ikke er interessert.

FIS FRAMSTILLER «tilbudet» som en gave til jentehopperne. Det er ikke enkelt å se rausheten og gavmildheten her. Jentene har fått tilbud om å kvalifisere seg til et renn det ikke er kvalifisering til. Dessuten skal de, om de altså kvalifiserer seg gjennom den ikke-eksisterende kvaliken, hoppe med guttefart.

JEG KAN IKKE se noe annet motiv enn et ønske om å latterliggjøre jentene, som med mindre fart ville landet på kulen. Så ville de stått der med korte hopp og lange neser, og FIS kunne kommet med sitt «hva var det vi sa».

ALLE IDRETTSGRENER har tatt konsekvensene av at det er forskjell på jenter, og gutters forutsetninger for å utøve idrett. Selv i golf, som kanskje er den idretten der kvinnene har størst forutsetninger for å hevde seg, har Annika Sörenstam vært sjanseløs når hun har prøvd seg mot gutta.

Slik er det, og slik vil det forbli. Derfor skal ikke flinke jenter presses til å dumme seg ut på guttas premisser.

STÅR FIS på denne modellen framover, jobber de aktivt for å nedlegge jentehopping.

Sannsynligvis ville det vært helt greit for FIS om jentene forsvant. Men det vil ikke skje. Til det har Anette Sagens kamp kommet for langt. Jentehopp er blitt en symbolsak.

JEG SKAL VÆRE den siste til å idioterklære Thorbjørn Yggeseth. Mannen har faktisk hatt flere gode poeng i debatten. Dessuten er han smart nok til å forstå at jentehopp ikke lenger er noe å flire av. Men utspillet i går burde han ha stoppet. Det forsterker bildet av FIS som kvinnefiendtlige og arrogante.

DENNE ETTER HVERT latterlige debatten er blitt en kamp mellom Yggeseth og Anette Sagen. Det er helt håpløst. Sagen alene er ingen maktfaktor innad i FIS, uansett hvor tapper og standhaftig hun er.

DET ER DERIMOT Norges Skiforbund. Hittil har forbundet knapt løftet en finger for jentene.

Og det er en skam.

I SITT RETTE ELEMENT: Hopperen Anette Sagen og sprinteren Marion Jones slik de bør framstå - som enere. Sagen og de andre jentehopperne er tilbudt å hoppe sammen med gutta, på like vilkår. Det ville bety en latterliggjøring.