KRITISERER JENTENES HOLDNINGER: Tidligere landslagskeeper Erik Holtan er nå spillerutvikler i Telemark fotballkrets, der han har merket seg en grunnleggende forskjell i holdningene til jenter og gutter. 
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX .
KRITISERER JENTENES HOLDNINGER: Tidligere landslagskeeper Erik Holtan er nå spillerutvikler i Telemark fotballkrets, der han har merket seg en grunnleggende forskjell i holdningene til jenter og gutter. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX .Vis mer

- Jenter forstår ikke hva som må til for å bli gode

Tidligere landslagskeeper ut mot jentefotballen.

(Dagbladet): Erik Holtan spilte på toppnivå i norsk fotball i over 15 sesonger og fikk seks landskamper for Norge.

Nå er den gamle keeperkjempen spillerutvikler i Telemark Fotballkrets, der han har merket seg en grunnleggende forskjell på holdinger hos jenter og gutter.

Holtan mener jentetalentene gjerne deler guttas ønske om å bli best, men at likheten også stopper der.

- Jentene må begynne å forstå at det kreves hard jobbing for å bli god. De ønsker å bli best, men tar ikke 100 prosent konsekvensen av det ønsket. Vi som har vært gode, vet at det kreves helvetes mye jobb for å bli best. Til og med Cristiano Ronaldo må trene mye, sier Holtan til Porsgrunn Dagblad.

Han mener jentene også må bli flinkere til å spesialisere seg framfor å holde på med flere idretter i det øyeblikk de blir tatt ut på kretslaget - enten det er i fotball eller en annen idrett.

- Jeg tror guttene har litt ekstra lyst til å bli best. De har den lille ekstra gnisten, og tar i større grad konsekvensen av det, mener Holtan.

Sosiale og snille
Vålerenga- og landslagsspiller Solveig Gulbrandsen gir Holtan rett i deler av kritikken. Men hun sier årsakene til at det er slik er mange og sammensatte.

SPILTE MED GUTTA: Det er det ikke så mange jenter som gjør lenger, sier Solveig Gulbrandsen. 
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
SPILTE MED GUTTA: Det er det ikke så mange jenter som gjør lenger, sier Solveig Gulbrandsen. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

- Det er ikke bare jentenes skyld. Jeg tror også det handler om hvordan treneren er mot jentene, det er en mye mer sosial tankegang. Den generasjonen som kommer opp nå spiller på rene jentelag, mens min generasjon gjerne spilte med gutta. Da blir du en del av en helt annen og tøffere kultur. Jenter er gjerne mer opptatt av å være sosiale og snille med hverandre, sier Gulbrandsen til Dagbladet.

Hun understreker at det finnes eksempler på jenter som gjør alt for å bli virkelig god, for eksempel har hun selv vært en slags personlig trener for ei jente på 13-14 år som ifølge Gulbrandsen «ofrer alt» for å lykkes.

- Hun setter seg på buss og trikk og kjører til motsatt side av Oslo for å finne et bra treningsmiljø, sier Gulbrandsen.
- Foreldrene pusher bare gutta
- Men i mange tilfeller ser ikke jenter noen framtid i det. Gutta kan drømme om å bli proff og leve av det. Jenter ser derimot ikke noe levebrød i det, så hvorfor satse så mye? De jentene som når langt ofrer gjerne mye mer enn gutta. Selv har jeg ikke akkurat fått lagt det foran meg opp gjennom åra. Ofte har vi de dårligste treningstidene, jeg har stått opp før jobb og skole for å trene om morgenen. Og vi har ikke fått mye penger for å gjøre det vi gjør.

Hun tror også at foreldre i stor grad pusher sønnene sine hardere enn døtrene.

- Jeg var i USA en periode, og der var det en helt annen kultur for å pushe jenter. Og det var legitimt å være god og skryte av datteren sin for fotballferdighetene hennes. Du kunne ha en plakat utenfor huset ditt der folk ble gjort oppmerksom på at datteren din var toppscorer. Om du gjorde noe slikt i Norge, ville folk sagt du var syk i hodet. Her er det ikke så viktig for folk at jenter er gode i fotball. Jeg er ikke sikker på om jenter får like mye oppbakking som gutter fra foreldrene. Men de som faktisk gjør det, når som regel veldig langt, sier Gulbrandsen.