Jenter i kamp

Jentene i Norge strømmer til kampsportmiljøene. Det kan man takke Ally McBeal og Cameron Diaz for.

- Jeg er så lei av at folk spør om jeg ikke er redd for å få blåveis eller brekke nesa. Det er så standard å spørre om, forteller Siren Sørås.

For sju år siden lot hun hestene trave sin egen kos og tok på seg boksehansker. Mor og far var sikker på at hun kom til å slå seg i hjel og overalt dukket spørsmålet om blåveisen opp.

- Ally McBeal-effekten

- Da jeg holdt på med hester, klarte jeg å brekke nesa to ganger. Det verste jeg har gjort i kickboksing, er å forstue tommelen, smiler 26-åringen.

Trenden er klar både på topp- og breddenivå: Jentene tar over. Per i dag er halvparten av utøverne og mosjonistene i kickboksing jenter, mens klubbene rapporterer om mellom 60 og 70 prosent jenter på nybegynnerpartiene. Den samme tendensen er tydelig i andre kampsporter også.

Hvorfor?

Mye skyldes kvinneskikkelsene som tegnes i Hollywood - de som slår fra seg. Tv-figuren Ally McBeal sparket seg inn i hundretusener av norske hjem i en berømt kickbokserscene i den populære advokatserien, mens filmer som «Charlie's Angels» med skjønnheten Cameron Diaz og kultfilmen «The Matrix» byr på høytflygende og hardtslående kvinner.

Flere heltinner er i anmarsj på kinolerretene, og i Norge svarer jentene med å begynne med kampsport.

- Det er ingen tvil om at filmstjerner, magasiner og blader har hatt mye å si, mener landslagstrener Daimi Akin, som tror mange jenter søker etter spenning i den hardtslående sporten. I Kickboxingforbundet kaller de det Ally McBeal-effekten.

- Et eller annet må det ha vært, og Ally McBeal-effekten forklarer nok mye, sier Mette Solli i Oslo-klubben Fighter.

- Jeg merket det veldig fordi jeg jobber som instruktør på klubbnivå. Jentene bare stormet til på nybegynnerpartiene. I mange år hadde det vært ekstremt få jenter, vi var fornøyde hvis det kom to, så skjedde det noe, forteller Solli.

Verdenstoppen

- Når jeg treffer folk for første gang og forteller at jeg er kickbokser, tar de et skritt tilbake. Til og med menn på 90 kilo tror at jeg kan banke dem, smiler Solli.

Hun spilte håndball til hun ble 20, før idrettskarrieren tok en overraskende vending.

- Jeg flyttet i et bofellesskap der det var noen videoer fra kickboksingstreninger, og jeg tenkte bare at dette skal jeg gjøre.

Dermed fulgte seks år med beinhard trening, hvorav de siste fire har vært sammen med Siren. I dag er de i verdenstoppen, Mette med et VM-gull og Siren med EM-sølv - og det er før VM i Paris begynner til uka.

Aldri før har Norge hatt så mange medaljehåp på kvinnesiden, men det overrasker ikke landslagstreneren.

- Jeg tror jenter tar ting lettere enn gutter. De får til automatikken og bevegeligheten raskere, sier Daimi Akin.

- En på trynet

- En ting er at det ser tøft ut, men jeg tror mange jenter trekkes mot dette fordi det er veldig god trening der du bruker hele kroppen, sier Siren og fortsetter:

- Dessuten er det ikke dumt å kunne litt selvforsvar i disse tider.

Siren jobber som politibetjent i Bergen og tar gjerne med litt erfaring ut i gatene:

- Jeg vet at jeg tåler å få en på trynet. Det gir selvtillit.

HARDTRENING: Siren Sørås (t.v.) og Mette Solli har henholdsvis EM-sølv og VM-gull i kickboksing. - Siren og Mette har trent ekstremt mye for å komme dit de er i dag, sier trener Daimi Akin. 22. oktober begynner VM i Paris for de to jentene.