VISER STORSPILL: Casper Ruud har opplevd stor pågang etter turneringsseier i Sevilla tidligere i september. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
VISER STORSPILL: Casper Ruud har opplevd stor pågang etter turneringsseier i Sevilla tidligere i september. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

Tennis:

- Jenter kan være sleipe når du gjør det bra, skjønner du

Supertalentet Casper Ruud (17) om livet på ATP-touren. Skal spille om 1,2 millioner kroner og  møter Viktor Troicki tirsdag klokka 13.30.

(Dagbladet): Casper Ruud (17) har stormet fram og klatret rundt 1000 plasser på ATP-rankingen blant verdens beste spillere det siste året. Nå er den norske tenåringen rangert som nummer 260.

Med suksess på idrettsbanen, følger også store pengepremier.

Finaleseieren i Challenger-turneringen i Sevilla sikret Ruud nærmere 400 000 kroner i rene prispenger.

- Penger er selvsagt gøy for en ung gutt. Det er en bonus. Jeg kan ikke tenke at «dersom jeg vinner denne kampen får jeg for eksempel 200 000 kroner». Men ja, det er mye penger i tennis. Om det er faren min eller om det er noen andre som skal ta seg av dette i framtida, det tenker jeg ikke mye over. Jeg kan kjøpe meg ny mobiltelefon eller noen nye klær, men jeg skal ikke bli helt bavian, sier Ruud til Dagbladet.

OPPTUR: Casper Ruud skal spille turnering i Kina. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
OPPTUR: Casper Ruud skal spille turnering i Kina. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

Pengemaskiner

Nå er Ruud aktuell med ATP-turneringen Chengdu Open. Det er hans største test så langt i karrieren og er en såkalt ATP250-turnering - på nivået over Challenger.

Nordmannen spiller mot Viktor Troicki fra Serbia tirsdag. Matchen starter tidligst klokka 13.30. Troicki er ranket som nummer 32 i verden. Det er først på dette nivået Ruud møter de største stjernene. Og det er her de store pengene er. Vinneren av turneringa i Kina stikker av med 1,2 millioner kroner.

På lista over verdens best betalte idrettsutøvere i 2016 var Roger Federer (4) og Novak Djokovic (6) blant topp seks.

Blant kvinnelige idrettsutøvere tapetserer tennisspillerne topplassene med åtte av de ti beste: Serena Williams (1), Maria Sjarapova (2), Aga Radwanska (5), Caroline Wozniacki (6), Garbine Muguruza (7), Ana Ivanovic (8), Victoria Azaranka (9), Eugenie Bouchard (10)

Det tenker ikke 17-årige Ruud mye på:

- Jeg prøver å være fornuftig, og kommer sikkert til å gjøre noen dumme kjøp i framtida. Det gjør vel alle. Jeg skal spare og ta ting med ro, sier Ruud.

- Hvordan har du opplevd 2016?

- Jeg startet jo året som nummer 1300. Nå er jeg over tusen plasser høyere. Da er det klart det er framgang. Det viktigste er at jeg kom meg ut av Future-nivået. Det er nå alvoret starter. Det er nå jeg må legge ned det hardeste arbeidet. Det mange sliter med er å komme fra 250 til 100 på rankingen. Det er det neste store målet, sier Ruud.

Satser mot topp 100

- Har det vært mye mas etter suksessen og seieren?

- Hm. Det har vært litt. Jeg prøver å skjerme meg slik at jeg ikke blir helt brukt opp. Både for meg selv og for media. Noe synes jeg det er greit å stille opp på, mens andre ting må jeg si nei til. Dette blir en del av livet mitt når jeg gjør det bra. Det må jeg bare venne meg til, sier 17-åringen.

- Ditt neste står mål?

- Jeg gleder meg til Grand Slam-kvalifisering til Australian Open neste år. Målet er å bli topp 200 på rankingen. Så kanskje topp 100 etter det. Du må ta steg for steg. Da får du større muligheter: Agenter, sponsorer. Jeg håper å være topp 200 innen et halvt år. Spiller jeg «dritbra» i Kina og klarer det veldig raskt, eller om det tar flere år, det er umulig å si, sier tennisspilleren.

Populær

- Har det vært slitsom etter seieren i Sevilla?

- Det ble jo vist på tv i Norge, så jeg regnet med at folk ble gira. Jeg merker også i sosiale medier at det har gått bra på tennisbanen. Vennene mine synes nok «likes og følgere» er mer gøy enn jeg selv gjør. De er i hvert fall ivrige. Jeg er ingen Ronaldo enda, det er jeg langt, langt unna. Men jenter kan være sleipe når du gjør det bra, skjønner du, sier Ruud og ler.

- Ingen golddiggers?

- Nei, det vil jeg ikke si. Jeg tuller internt med kompisene mine, men det er ingen voldsomme greier. Jeg må holde meg unna det og heller sjekke opp jenter på vanlig måte som andre gutter, sier Ruud.

- Hvordan er det å være 17 år og være på reise nesten året rundt?

- Akkurat nå er jeg singel og det er greit, det. Jeg har mye kontakt med familien via FaceTime. Ny tekologi gjør ting enklere. Enten er Christian (Ruud, far) eller den spanske treneren min (Pedro Rico Garcia) med på reiser.

- Hvordan slår du ihjel tid på reiser verden over?

- Det blir mange serier... «Entourage» har jeg sett to ganger. Alt sammen. «Breaking Bad» og «Dexter» er andre serier jeg liker. Det går mye i Netflix, HBO og sånt. Og noen ganger tar jeg opp skolebøkene, sier Ruud, som studerer ved Wang Toppidrett i Oslo.

Chengdu Open er en såkalt ATP250-turnering. Det betyr at vinneren av hele turneringa stikker av med 250 rankingpoeng. I Kina kan Ruud møte topp 10-spillere i verden. Seier i første runde sikrer Ruud 115 000 kroner.

Blant de mest profilerte spillerne som har meldt sin ankomst er:

Dominic Thiem (10 i verden), Nick Kyrgios (15). Grigor Dimitrov (21), Feliciano Lopez (26) og Kevin Anderson (45)