NYE HELTER:  Tyske Carina Vogt i lufta mot enda et gull. Hun alene gjør at kvinnehopp eksploderer som TV-idrett i det tyske markedet. Det ventes opp mot 4 millioner seere på fredagens renn fra Holmenkollen. FOTO:  EPA/Srdjan Suki.
NYE HELTER: Tyske Carina Vogt i lufta mot enda et gull. Hun alene gjør at kvinnehopp eksploderer som TV-idrett i det tyske markedet. Det ventes opp mot 4 millioner seere på fredagens renn fra Holmenkollen. FOTO: EPA/Srdjan Suki.Vis mer

Jenter på vent i Kollen

Moro med kvinnelige skihoppere. Men fortsatt ikke så gøy for hjemmepublikummet at de får være med på festen.

NÅR de ellers så kule arrangørene av Holmenkollen Skifest vil bli ferdig med hoppjentene før den skikkelige festen kommer i gang, er de ennå ikke helt på parti med framtida.  For den forteller at jenter om noen år vil hoppe lengst i Holmenkollen:

•• Med samme fart på hoppkanten vil en jente da hoppe fem, ti meter lenger enn en gutt.

Forutsatt at teknikken og de aerodynamiske egenskapene i lufta er på samme nivå.

DET er de ikke ennå, og slik sitter det norske hjemmepublikummet fortsatt med vrangforestillingen om at skifest er noe eksklusivt for gutta.

Det er derfor Kollen-arrangørene glemte å annonsere for jentekonkurransen fredag og forbeholder de to store dagene i bakken til herrene. Men sånt er altså bakstreversk.

For du trenger ikke å være rakettforsker for å skjønne at en idrett som egentlig passer bedre for en jentekropp enn en guttekropp etter hvert vil bli mer populær med begge kjønn på plass under samme vilkår.

Men det hjelper.

ERLEND ØRBEKK er mannen som har beregnet mulighetene for rekordlange jentehopp. Han er utviklingssjef for rakettforskningen ved våpenfabrikken Nammo på Raufoss og har i flere år hjulpet landslagstrener Alexander Stöckl og resten av hoppeliten med nettopp aerodynamikken.

Mulighetene for jentene så han først da han matet datamaskinene sine med kjønnsspesifikke opplysninger etter å ha blitt begeistret over nivået til hoppjentene under et verdenscuprenn rett før jul. Da viste prognosene en rask utvikling der jentehopperne i løpet av ti, femten år ville sveve lenger enn gutta. Fordi jenter har bedre naturlige forutsetninger for det å  fly i lufta, vil dette i storbakkene fra 120 meter og oppover mer enn utligne guttas fordel av å være fysisk sterkere i satsen:

- Menn har større kraftpotensiale, og i utgangspunktet en større bæreflate spesielt på grunn av et bredere skulderparti. Men kvinnene har naturlig bredere hofter som kan utligne noe av forskjellen, forklarte Ørbekk forskningsresultatene sine til Dagens Næringsliv.

FOR det som datamaskinene simulererer snart skal skje i hoppsporten er spesielt i en sport der menn historisk har holdt kvinner unna:

•• Mens gutta på grunn av mer kraft kommer ut i en høyere bane fra hoppkanten, vil de naturlig lettere jentene likevel sveve lenger i de store bakkene.

Når de slår gutta på lengden er bare et tidsspørsmål.

Sannsynligvis vil denne utviklingen skje fort. Nå som jentehopperne i mange land rekrutteres fra de er små, kommer det tekniske nivået til å stige helt til det blir jevngodt med guttas.

Da order naturen resten.

LENGE før dette skiftet i toppen bør hoppjentene få sin naturlige del av festen i Holmenkollen. For her er det vi som henger etter.

Årets jenterenn er plassert på fredagskvelden for å nå et maksimalt stort tysk TV-publikum. Etter OL -og VM-gull er Carina Vogt i ferd med å bli en av Tysklands største kvinnelige idrettsprofiler. Hun alene ventes å dra et TV-publikum på opp mot 4 millioner seere på fredag. Kvinnehoppingens brede internasjonale framgang har sin del i et at hopp målt i antall seere nå er blitt den mest populære vinteridretten. Med stjerner også fra USA og Japan er sporten mer global enn flere av de andre skidisiplinene.

DA GJELDER DET for det driftige norske hoppmiljøet å komme etter. Den raske utviklingen i internasjonal skiskyting idet denne sporten for et par tiår siden virkelig satset på kvinner, viser styrken ved en naturlig to-kjønnet idrett.

Nå er det en hopp-boom i Norge. Hoppguttas suksessesong åpner muligheter for et enda mer vågalt Kollen-programmet allerede neste år. Et første skritt kan være å legge en mix-konkurranse til den nye lørdagsfesten som arrangørene tester ut denne gangen.

For de som vil lage virkelig hoppfest, er det snart ingen grunn igjen for å holde jentene på vent i Holmenkollen.


??

 NATURLIG SUKSESS:  Mix-konkurranser er blitt stadig mer populært i flere idretter. Her de tyske verdensmesterne fra Falun, der Norge tok sølvmedaljen. Noe for Holmenkollen neste år? FOTO: REUTERS/Kai Pfaffenbach.
NATURLIG SUKSESS: Mix-konkurranser er blitt stadig mer populært i flere idretter. Her de tyske verdensmesterne fra Falun, der Norge tok sølvmedaljen. Noe for Holmenkollen neste år? FOTO: REUTERS/Kai Pfaffenbach. Vis mer