Jenter som flyr høyt mot VM

Det norske landslaget i cheerleading sliter med å bli tatt seriøst på hjemmebane, men om to uker reiser de til VM i Japan for å forsvare de norske fargene.

TØYEN(Dagbladet): De trener steinhardt, har en vanvittig fysikk og et alltid like sprudlende humør. Cheerleader-jentene ble sammen med Amerikansk fotball innlemmet i Norges Idrettsforbund i fjor, men føler at de fortsatt sliter med å bli tatt på alvor av folk flest.

-  Jeg føler at vi ikke blir tatt seriøst, men hele tiden må gå ut å forsvare idretten vår. Ting tyder vel på at folk har sett litt for mange amerikanske High School-filmer, det vi driver med har jo ingenting med skole å gjøre engang, sukker kapteinen for landslaget i cheerleading, Jeanette Bendiksen.

Hard trening

Etter å ha overvært en liten treningstime med jentene på Norges Ballethøgskole, skjønner man fort at det ligger mye beinhardt arbeid bak de høye pyramidene og luftige kastene.

-  Cheerleading krever utrolig mye trening. Man må ha bevegelighet, styrke, rytme og ikke minst god koordinasjon, forteller Bendiksen.

Det norske cheerleader-landslaget består i alt av 32 jenter fordelt på to lag. 20 på cheerlaget, og 12 på cheerdance-laget.

I Japan skal de norske jentene konkurrere i begge grenene.

-  Cheerdance er en blanding av masse ulike dance-sjangere, jo mer blandet jo bedre. Det er en del elementer man må ha med, men ellers er det bare om å gjøre å overraske så mye som mulig. I cheerleading er det litt mer klare rammer, mer oppdelt. En del er rent språklig, en med dans, en med turn og i tillegg bygging, forklarer Mana Rambod, som danser cheerdance.

Høyt nivå

I Norge er idretten fortsatt liten, selv om forbundet NCC (Norwegian Cheerleading Committee) i dag har omkring 400 medlemmer fordelt på 30 klubber. Men på verdensbasis har cheerleading flere utøvere enn langrenn, skøyter og hopp til sammen. Det jobbes da også for å få cheerleading inn som prøveidrett i OL, og neste år skal Norge for første gang få arrangere EM.

Men først på planen står altså VM, som arrangeres femte og sjette november på Yoyogi National Stadium i Japan. Norge tok i fjor to svært sterke sølvmedaljer under EM i både cheerdance og cheerleading, mens det også ble to imponerende femteplasser i VM i 2003.

-  I cheerleading ligger vi nok for langt bak de tre beste til at det er mulig å ta gull, der tipper jeg Japan, Taiwan og Finland vil være i en egen klasse. USA skulle delta for første gang i år men har måttet trekke seg på grunn av Katrina-katastrofen. Flere av deres utøvere bodde i området som ble rammet, forteller landslagstrener Pia Svärd.

-  I cheerdance har vi større sjanse til å overraske, der er det ikke like stor forskjell i treningsdisiplinen mellom Japan og Norge. Vi har dessuten et erfarent lag med mange gode dansere, forteller Svärd.

Fanger opp forfall

I cheerleaderlagene er gjerne trenden litt annerledes enn i idrettslag flest. Klubben rekrutterer ofte nye medlemmer når andre idrettslag mister dem.

-  Vi fanger gjerne opp jentene i 14-16-års alderen, et tidspunkt hvor mange andre idretter ofte sliter med at mange slutter. Vi har også generelt veldig lite frafall, jentene må kjenne hverandre godt og stole på hverandre for å få til det vi driver med, og det resulterer i veldig godt miljø, forteller landslagstrener Svärd.

Dette bekrefter landslagskaptein Bendiksen.

-  Jeg har tenkt på å slutte, men har ikke klart det. Cheerleading gir meg så utrolig mye adrenalin. Det er også en veldig god følelse når man klarer å mestre noe sammen med andre, smiler hun.

-  Det gir meg sinnssykt mye å drive med dette. Man blir utrolig kroppsbevist, bygger veldig bra spenst og styrke, forteller cheerdancer Rambond.

Halvparten av cheerleaderlagene i Norge er selvstendige, og har ikke et fast lag de heier frem. Den andre halvparten følger hockey-lag, lag i BLNO og amerikansk fotball.

-  Men de selvstendige lagene leies ofte inn for å skape stemning både for idrettslag og andre i ulike sammenhenger, forteller Bendiksen, som selv tilhører Oslo-klubben Viqueens.

b> LUFTIG: I Cheerleading er det ikke bare heiaropene som teller. Høye pyramider, luftige kast og god koordinasjon er vel så viktig.
SPENSTIG: Mana Rambod (25) tilhører cheerdance-laget, som kan overraske i VM i Japan.<