Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Jenterevolusjon!

I Nagano for fire år siden tok Norge hele ti gullmedaljer, men det var bare menn som klatret til topps på pallen. I dette OL vil vi oppleve at like mange norske jenter som gutter tar gull. Med maksimal uttelling blir det derfor norsk gullrush fra i dag av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PÅ LILLEHAMMER I 1994 og i Nagano for fire år siden tok Norge ti gullmedaljer. Med ni gull i Albertville tok vi altså på 90-tallet til sammen 29 OL-gull. Bare ett ble tatt av ei jente, Stine Lise Hattestad i kulekjøring på Lillehammer i 1994. I dag er det jentene som er de største norske gullfavorittene.

NORGE HAR SOM MÅL å bli tredje beste idrettsnasjon i Europa, målt etter medaljer i OL og VM. Vi er på god vei - først og fremst fordi vi ligger så langt framme når det gjelder kompetanse på trening og teknologi. Men framfor alt er vi bedre enn alle andre på en ting: likestilling.

KVINNEPROSJEKTET som ble startet etter Lillehammer-OL har hatt som målsetting å få fram flere kvinner i toppidretten, både når det gjelder utøvere, trenere og ledere. Norges Idrettsforbund, Olympiatoppen og f.eks. Skiforbundet har gjort et pionerarbeid ved å

bevisst satse på kvinner. Nå er prosjektet avsluttet, men i dette vinter-OL vil vi for alvor få se resultatene.

JEG TIPPET i fjor høst hele 12 gullmedaljer til Norge. To mer enn både i Nagano og på Lillehammer, som ble karakterisert som «90-tallets idrettsunder» etter null gull i Calgary i 1988. Opprettelsen av Toppidrettsentret og Olympiatoppen ga fort resultater. Og ja, 12 gull er optimistisk, men ikke helt urealistisk om alt går Norges vei. Som regel gjør det ikke det i et OL, men tipset er basert på at de norske jentene for første gang vil ta flere gull enn gutta.

  • Slik vurderer jeg de norske jentenes gullsjanser:

LIV GRETE SKJELBREID POIRÉE tar minst en gullmedalje i de fire sjansene hun får i OL. Hun er størst favoritt på sprint og jaktstart, men kan også ta gull på 15 km og i stafetten. For første gang har jentene nå en reell sjanse til å ta gull i stafetten. Jeg bare minner om at Norge hadde tre jenter på pallen under det siste verdenscupstevnet i Anterselva.

BENTE SKARI er storfavoritt på 10 km klassisk, men har som mål å ta gull også på tremila. Bente er selvskreven på den ene klassiske etappen på stafettlaget som nå endelig er sterkt nok til å kjempe om gullet mot de russiske jentene.

KARI TRAA kan mer enn å kle av seg. Hun er såpass suveren i freestyle at hun vinner hver gang hun ikke prøver å utvikle nye momenter i hoppene sine. I dag tar hun sitt første OL-gull. Håper vi.

STINA HOFGAARD NILSEN er årets komet i storslalåm. Før hun kjørte ut i Åre hadde hun plasseringene 5-5-3-2-1. Med full klaff står hun øverst på pallen.

ANDRINE FLEMMEN har slitt med stabiliteten i år etter at hun fikk fjorårssesongen ødelagt av skade. Hun har bare en seier i verdenscupen, men har kjørt fortest av alle i fire førsteomganger.

STINE BRUN KJELDAAS og KJERSTI BUAAS har begge kapasitet til å gå helt til topps i snowboard, men mest sannsynlig må de nøye seg med pallplass.

HILDE GJERMUNDSHAUG PEDERSEN (36) deltar i sitt første og siste OL, og er i sitt livs form. Hun er så allsidig at hun må betraktes som en medaljekandidat på 15 km fri teknikk, 10 km klassisk, jaktstart og sprint.

ANJA MOEN og VIBEKE SKOFTERUD har vist at de har kapasitet til å ta medalje i sprint.

TRINE BAKKE ROGNMO og HEDDA BERNTSEN er gode nok for medalje i slalåm, men har vært altfor ustabile til å betraktes som gullkandidater.

DORDI NORDBY er nok en gang skip for curlingjentene. Slår ikke Canada, men kan ta medalje.

  • Slik vurderer jeg de norske guttas gullsjanser:

OLE EINAR BJØRNDALEN blir uansett historisk ved at han er den eneste utøveren i moderne tid (etter krigen) som er favoritt i to ulike idretter. Allerede i dag kan han ta medalje på 30 km fellesstart. I så fall er han også aktuell på stafettlaget i langrenn. Bare russiske Anfisa Reztsova har gjort noe liknende. Etter gull (stafett) og sølv (20 km) i langrenn i 1988 konverterte hun til skiskyting, der hun tok gull på 7,5 km i 1992. Men hun deltok ikke i to idretter i samme mesterskap. Det gjorde Birger Ruud, Thorleif Haug, Johan Grøttumsbråten, Olaf Hofsbakken og Oddbjørn Hagen, men da i kombinert, hopp og langrenn i perioden 1924- 1936.

Ole Einars historiske prestasjon blir formidabel om den krones med ett, to eller tre gull også i skiskyting. Det store spørsmålet er om han klarer å forbedre seg på standplass når han konsentrerer seg mest om langrenn.

ÅDNE SØNDRÅL er tittelforsvarer på 1500 meter skøyter og har som sitt store mål å kopiere prestasjonen fra Nagano. Klarer han det? Med maks flaks og skjerping etter 1000-meteren tror jeg Ådne klarer det igjen. Han har erfaringen og viljen i seg til å ta ut det optimale når det gjelder som mest. Før han legger skøytene på hylla.

KJETIL ANDRÉ AAMODT er vårt sikreste gullkort i Salt Lake. Han tar gull i den alpine kombinasjonen hvis han unngår uhell. Målet er gull i utfor, men han klarer neppe å slå sesongens mest suverene alpinist, Stephan Eberharter.

THOMAS ALSGAARD er en luring og en løper for de store anledninger. Denne sesongen har vi sett hvordan Thomas igjen har konsentrert seg om å bli best, slik han var det både på Lillehammer og i Nagano. Han har gått sine egne veier, og astmaproblemene er nok bare snakk for å få oppmerksomheten bort fra det faktum at både oppladning i USA, den tørre lufta og løypene passer Thomas perfekt. Jeg tror han vinner 30 km fellesstart fordi han er sterkest i spurten, men han kan like gjerne vinne 15 km i klassisk og gull i stafett. På jaktstarten blir Per Elofsson for sterk.

TOR ARNE HETLAND viste i et par renn før jul at han har kapasitet til å kopiere VM-suksessen i sprint fra Lahti i fjor. Italienske Christian Zorzi er den andre favoritten.

ANDERS AUKLAND er årets overraskelse i langrenn for herrer. 29-åringen kan ta gull både på 15 km og 50 km. Når han ikke får en sekser, skyldes det mangel på mesterskapserfaring.

ERLING JEVNE er hele Norges håp på sin siste sjanse til å vinne en individuell gullmedalje på sin favorittdistanse, den klassiske femmila. Det ble sølv bak Mika Myllylä i Nagano. I år er han så godt trent at han kan realisere drømmen.

LASSE KJUS er tilbake på amerikansk snø. Kongen av Vail har ikke lyktes denne sesongen, men har den viktige erfaringen og egenskapen som gjør ham til en mesterskapsutøver. Regn med Lasse, medaljer blir det garantert.

DANIEL FRANCK tok sølv i Nagano der to omganger telte, og der Daniel kjørte en god og en dårlig omgang i halfpipen. Nå gjelder sammenlagt, og som han selv sier: Her er det bare å kline til. Det kan bli gull, men det kan også bli sølv eller bronse i kampen mot amerikanerne.

TOM STIANSEN kan komme på pallen i slalåm.

PETTER ANDERSEN har vunnet en 1500-meter før i år, men har vist foruroligende dårlig form de siste ukene. Når hans eget mål er gull i Torino, blir det nok fire lange treningsår før han tar medalje.

ESKIL ERVIK har en mulighet til å ta medalje på 5000 meter hvis han klarer å gå seg ned med fem- ti sekunder.

ODD-BJØRN HJELMESET, FRODE ESTIL og KRISTEN SKJELDAL har alle kapasitet til å ta medalje i langrenn, de to første hvis de slipper til på 15 km eller 50 km klassisk, Skjeldal på 30 km og jaktstart.

HALVARD HANEVOLD tok OL-gull på 20 km for fire år siden, men er neppe i stand til å forsvare tittelen. Viktig mann i stafetten.

FRODE ANDRESEN er den eneste som kan henge med Bjørndalen i sporet, men hvordan kan vi stole på en mann som skyter så dårlig?

KIM CHRISTIANSEN er ikke så stor i kjeften som kamerat Daniel, men er ikke langt unna når det gjelder å prestere best i halfpipen. Espen Arvesen ville vært en klar medaljekandidat, men blir ikke sterk nok etter beinbruddet.

KRISTIAN HAMMER skulle arve kombinerttronen etter Bjarte Engen Vik og stafettgull i VM, men har mislyktes fullstendig så langt i sesongen. Kommer tilbake i Torino.

Vi er uten medaljesjanser i bob og curling for herrer. Skeleton også. Men hopp, da? Mens Tommy Ingebrigtsen har fått som arbeidsoppgave å finne fram igjen til sittestillingen fra Thunder Bay i 1995, svevde Anders Bardal mot nye rekorder i siste helgs NM. Norges svar på Hannawald, men fire år for tidlig.

Hele Norges coronakart