Jernring rundt OL

Nato skal bistå i tidenes sikkerhetsopplegg rundt et OL. Amerikanerne er livredde et terrorangrep i de første sommerlekene siden 11. september.

(Dagbladet.no) OL i Athen til sommeren blir de første sommerlekene som arrangeres etter terrorangrepene 11. september 2001. Det er voksende frykt for at terrorister skal slå til mot amerikanske utøvere. Vanligvis bistår ikke Nato i sikkerhetsopplegget rundt idrettsarrangementer, men en gang må være den første.

Under sommerlekene i Athen vil Nato bistå med overvåkingsfly og beredskapstropper i tilfelle terroristangrep. Den greske nasjonalforsamlingen må godkjenne utenlandske soldater på gresk jord.

Tidens sikkerhetsopplegg

I dag møtte Natos generalsekretær den greske utenriksministeren for å diskutere sikkerheten rundt OL. Om et halvt års tid starter åpningsseremonien under det som blir tidenes strengeste vakthold.

- Dette er ikke lenger et gresk sikkerhetsopplegg men et internasjonalt, sa Athens borgermester Dora Bakoyanni ifølge nyhetsbyrået AP.

Mer enn 50.000 personer vil være direkte involvert i arbeidet med å beskytte utøverne, funksjonærer og tilskuere. I tillegg planlegger greske myndigheter å sette inn flere tusen soldater i sikkerhetsopplegget.

Prislappen for all sikkerheten kan komme opp i over 8 milliarder kroner.

Internasjonal gruppe

- Det som er svært viktig er at vi ikke føler oss alene, sier Athens borgermester.

En internasjonal gruppe bestående av Australia, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Spania, Israel og USA møtes hver måned for å diskutere sikkerhetsopplegget. Det er britene som leder arbeidet med å styre den største anti-terroroperasjonen i Europa noensinne.

USA vil sende krigsskip som skal ligge stand-by utenfor Athen klare til å bistå, i tilfelle et angrep.

OVERALT: Bevoktningen skal være massiv til sjøs, på land og i lufta. Nato bistår blant annet med overvåkingsfly.
ØVELSE: I tre dager har greske spesialsoldater øvd på mulige krisesitasjoner under sommerens OL.