Jesper (14) til Bayern München

Den tyske storklubben kom Ajax, Manchester United og Feyenoord i forkjøpet. Jesper Braathen fra Langesund i Telemark blir Bayern München-spiller.

- Jeg har alltid drømt om å bli proff, men at det skulle komme et tilbud fra selveste Bayern München allerede nå, det er utrolig, smiler Jesper Braathen.

Pappa Ulf er ikke mindre begeistret:

- Du må oppleve det for å forstå. Det er helt fantastisk, jubler mannen som har opplevd alle fotballfedres drøm: Han har hatt Bayern München på tråden med ønske om å hente sønnen ned til en tysk fotballtilværelse.

Etter å ha sett Jesper på en fotballskole i Tyskland, våget ikke storklubben å vente lenger.

- Da vi kom hjem, lå billettene på bordet. Bayern München hadde ordnet alt, forteller pappa Ulf.

- Takle press

Sist uke reiste Jesper Braathen til München og ble studert inngående av klubbens trenere.

- Han ble evaluert høyt og lavt. De ser ikke bare på spillet, men hvordan du takler press på og utenfor banen og koordinasjonsevnene dine, forteller Ulf Braathen, som nå skal i samtaler med Bayern München om betingelsene for en overgang.

- Fortsatt er det et par ting som må klaffe, først og fremst skolemuligheter. Jesper skal fullføre grunnskolen, fastslår faren til stortalentet.

Men, selvfølgelig:

- Det er smigrende med et tilbud.

Systematisk trening

Smigrende ja vel, men overraskende er det ikke. At Jesper er i ferd med å bli en god fotballspiller, er et resultat av særdeles målbevisst arbeid.

- Han har trent jevnt fra han kunne stå på beina, forklarer pappa Ulf, som på unorskt vis har dyrket fram Jespers talent.

- Det er for seint å lære ting når du blir eldre. Skal du lykkes som spiller, må du føle det på kroppen tidlig, sier han.

Derfor har han fulgt sønnen til svømming fra han var ett år, trent opp ballfølelsen systematisk, og måkt snøen av verandaen for å kunne trene om vinteren.

- Vi har hatt det moro, og det betyr mye for meg å få tilbringe så mye tid med Jesper, sier han.

- Nivået passer meg

Nå er det imidlertid München og en ganske ny hverdag som står på programmet

- Det er bare jeg som er norsk på treningene i Bayern. De jeg skal trene med kommer fra Tyskland alle sammen. Jeg kjenner noen av dem fra før, og gleder meg til å treffe dem igjen, forteller Jesper, som scoret 96 mål på 18 kamper for lokalklubben Nustad i Langesund i fjor. Ikke helt tilfeldig?

- Jeg trener ganske mye på egen hånd i tillegg til de ukentlige øktene med resten av laget, sier han, uten å overdrive.

Derfor skremmer det ikke med tøffe, tyske treninger:

- Jeg tror nivået i Bayern passer meg bra.

Skjermes fra mediene

Historien om Jesper har ikke gått ubemerket hen, og familien merker økende pågang fra medier.

Heretter skal unggutten skjermes.

- Det kan bli litt mye når det er 20 aviser som ringer når du er ferdig med skolen. Det sier seg selv, mener Ulf Braathen, som er spent på om Jesper kan følge i fotsporene til andre storspillere som startet sin karriere i Bayern Münchens ungdomsavdelinger.

- Jesper er ung, men vi lar ikke en sånn sjanse gå fra oss.

FAKTA

Jespers treningsliste

12 md.- 9 år: Svømming 5 ganger i uka. Fra 2 år: 1 times balltrening hver dag på verandaen. Fokus på mottak og vendinger med begge bein. Fra mellom 2 og 5 år: Koordinasjon. Timing i hodespill og koordinasjonsøvelser med kjegler og trapper. Fra 10 år: Skudd, volley og fokus på tilslag. Kostholdet er lystbetont.