Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Chris André Jespersen kritisk til Northug-behandlingen

Jespersen ut mot landslagsledelsen: - De har motarbeidet Northug

Petter Northug var i storform rett før han ble syk på Beitostølen, ifølge Chris André Jespersen, som hevder at landslagsledelsen tvang Northug til marerittløypa på Lillehammer i stedet for favorittløypa i Kuusamo.

VAR I STORFORM: Petter Northug var, ifølge lagkompis Chris Jespersen, i superform rett før han ble syk på Beitostølen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
VAR I STORFORM: Petter Northug var, ifølge lagkompis Chris Jespersen, i superform rett før han ble syk på Beitostølen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GÅSBU (Dagbladet): Chris André Jespersen tar lagkamerat Petter Northug i forsvar og går til angrep mot landslagsledelsens behandling av VM-kongen fra Falun.

Ifølge Jespersen var Northug i superform i oktober - og i så god form at han tror lagkompisen ville ha kvalifisert seg for vinter-OL i Pyeongchang allerede i november, hvis han hadde fått muligheten til å gå i verdenscupåpningen i Kuusamo.

Som Dagbladet skrev den gang, er dette en favorittløype hvor Northug alltid kjemper i toppen. I stedet måtte Mosvik-ekspressen sesongdebutere i marerittløypa på Lillehammer, hvor Northug selv ikke i storhetstida leverte topplasseringer.

- Tror du landslagsledelsen prøvde å gjøre det vanskelig for Petter ved å ta ham ut til marerittløypa i Lillehammer og ikke favorittløypa i Kuusamo?

- Jeg mener at landslagsledelsen har motarbeidet ham. Petter kunne ha gått veldig raskt i Kuusamo, om han var frisk vel å merke. De visste at han ikke hadde gått fort på Lillehammer før, svarer Chris André Jespersen på Dagbladets spørsmål.

KRITISK: Chris André Jespersen synes ikke Petter Northug har blitt behandlet rettferdig denne sesongen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KRITISK: Chris André Jespersen synes ikke Petter Northug har blitt behandlet rettferdig denne sesongen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Jespersen møtte Dagbladet og resten av pressen etter dagens 15 kilometer på Gåsbu, hvor Simen Hegstad Krüger ble norgesmester foran Per Kristian Nygård og Daniel Stock. Jespersen ble nr. 9​

- For min del fikk jeg i samme situasjon velge to renn i sesongen som jeg ville gå, uten å kvalifisere meg. Det fikk ikke Petter. Han ble tvunget til å gå på Lillehammer, hvor de visste at han ikke bruker å gå fort, sier Jespersen videre.

Landslagstrener Tor Arne Hetland kjenner seg ikke igjen i denne beskrivelsen.

- Hvorfor gikk Petter på Lillehammer og ikke i Kuusamo?

- Den beslutningen tok vi etter Beitostølen. Vi pratet med Petter i Val Senales og ba ham vise grei form på Beitostølen, så skulle han få gå i Kuusamo. Men så ble han syk, og da var han ikke i form til å gå i Finland. Med litt bedre form håpte vi at han skulle gå bra på Lillehammer, svarer Hetland på Dagbladets spørsmål.

Derfor gikk det galt i Piteå

Petter Northug har 38 verdenscupseire, rikelig fordelt mellom en rekke ulike vintersteder, med Kuusamo, Falun, Rogla, Drammen, Oberhof, Lahti og Toblach som stedene hvor Mosvik-ekspressen oftest har triumfert.

På Lillehammer har imidlertid aldri Northug vunnet i verdenscupen før. 32-åringen har ikke engang vært topp 5 i de harde løypene i OL-byen fra 1994, som ikke akkurat er skreddersydd for Northugs kvaliteter.

- Historisk sett har han aldri gjort det bra på Lillehammer, men alltid gjort det bra i Kuusamo. Da skjønner jeg at han blir forbannet når han ikke får gå Kuusamo. Han kunne ha gått seg inn på OL-laget, hvis han hadde fått gått der, sier Jespersen.

Han synes synd på Northugs sykdomsplager og ber folk om å ikke legge vekt på det skuffende resultatet på tremila i Piteå forrige helg.

- Hvor mye ga han egentlig i Piteå?

- Jeg skjønner at en som har vunnet så mye, sliter med motivasjonen i Piteå. Han hadde elendige ski og ga fort opp. Du kan ikke lese noe ut av det resultatet der, sier Jespersen til Dagbladet.

Tror Northug forlenger karrieren

Han tror ikke Northug legger opp denne sesongen og håper at han selv får fortsette som lagkamerat til langrennsstjerna.

LANGRENNSDEBATTEN: Hva skjer med Petter Northug, Finn-Hågen Krogh, Ola Vigen Hattestad og Astrid Uhrenholdt Jacobsen? Dette er noen av temaene i Dagbladets nye langrennsprogram. I panelet: Eurosports langrennsekspert Vibeke Skofterud, kommentator Esten O. Sæther og programleder Øyvind Godø. Video: Per Ervland Vis mer

- Jeg håper at jeg kan bli med i teamet videre. Jeg vil heller ikke at det skal bli avsluttet på denne måten. Så lenge jeg har et bedre treningsgrunnlag om høsten, går jeg ikke på den treningssmellen som jeg gjorde denne gang, sier Jespersen.

- Hva skjedde?

- Jeg har prøvd å knekke Petter på hver hardøkt, men han har hengt seg på og har slått meg mot slutten. I oktober så han veldig god ut. Det var jeg også da. Jeg fortsatte å dunke på videre og gikk på en treningssmell.

- Har du gått på en liknende smell som Petter gikk på i fjor?

- Ja. Jeg kom raskt på et høyt nivå, men deiset i bakken før Beitostølen.

- De prøvde å bremse meg

- Burde ikke Kveen og co. bedt deg om å roe ned, klok av skade av det som skjedde med Tomas og Petter i fjor?

- De prøvde å bremse meg, men det gikk ikke. Jeg mener treningsopplegget på teamet er bra, men jeg hadde for dårlig treningsgrunnlag. Jeg ble veldig gira da jeg kom inn på Team Northug og forsøkte å pushe ham til å bli en bedre skiløper, men jeg endte opp med å knekke meg selv.

- Girer dere hverandre for mye opp på hardøktene i Team Northug?

- Ja, for min egen del ble jeg nok for gira. Jeg gikk langt ned i kjelleren, sier Jespersen, som mener feiltrent er et mer riktig begrep enn overtrent i denne sammenhengen.

Jespersen forstår godt frustrasjonen til Northug om dagen.

- Jeg skjønner at Petter sliter med motivasjonen når han både sliter med sykdom og blir vraket til flere nøkkelrenn. Problemet til Petter er at han har vært syk, altfor mye syk. Han var i veldig god form i oktober, men sykdomsavbrekkene har ødelagt.

Hetland vil hjelpe Northug

Tor Arne Hetland er klar på at de har forsøkt å legge forholdene til rette for Northug.

- Jeg føler at vi prøver å hjelpe Petter og alle løperne så godt vi kan, sier Hetland.

- Tror du Northug går i Planica?

- Jeg håper virkelig Petter går i Planica og er i form der, sier landslagstreneren til Dagbladet.

- Problemet er at Petter ikke har fått nok trent og blitt syk. Han har kommet inn i en ond sirkel uten å ha klart det.

- Er det uflaks?

- Ja, alle blir jo syke av og til. Men hvis man konkurrerer for raskt etter sykdom, er det stor sjanse for at det går galt, sier Hetland til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!