Jevne: Fellesstart er tull

Erling Jevne var krystallklar etter lørdagens 30 kilometer fellesstart i Lahtis: -Bare tull. Dette frister overhodet ikke til gjentakelse, sa Jevne som ble beste nordmann på 5. plass.

- Plutselig ble det en spurt, like etter var det full stopp igjen. Ujevn sprinting liker jeg ikke. Denne formen for langrenn passer meg veldig dårlig. Bare tull at dette blir VM-øvelse, mente Øyer-løperen.

Neste år er det 30 kilometer klassisk fellesstart i Lahtis-VM, I Salt Lake City-OL året etter, er det fellesstart i fri teknikk.

Løpernes holdning til fellesstarten var vel kjent på forhånd. Et klart flertall er skeptisk til nyvinningen. Holdningene rikket seg ikke en tomme etter lørdagens løp.

Svensken Per Elofsson (4. plass) falt fire ganger under løpet, og etterpå var han svært krass i kritikken. Finlands veteran Harri Kirvesniemi mener at traseen i Lahtis er totalt uegnet for fellesstart.

Ikke fair

Kristen Skjeldal havnet på 39. plass nesten tre minutter bak den russiske seierherren og overraskelsesmannen Mikhail Ivanov, men hadde krefter igjen til å forklare hvorfor han ikke mener at dette er framtidas langrenn.

- Det gikk ganske bra i dag, mye takket være oppholdsvær og vanskelige smøreforhold. Variable ski førte til at det ble ganske store utslag mellom løperne. Det ville ha blitt noe helt annet om været hadde vært som fredag. Da ville alle ha ligget i en stor klynge fra start til mål, sa han.

- Skal det bli fellesstart skøyting i 2002-OL, så må det i det minste testes ut først. Øvelsen er ufattelig sårbar for været. Det må da være et poeng at konkurransen er fair. Jeg tror de aller fleste er enig om at vi ikke vil ha denne øvelsen, fortsatte Skjeldal.

OK for vinneren

I likhet med Skjeldal, har heller ikke Odd-Bjørn Hjelmeset endret mening. Hans mening er derimot helt motsatt av mange av

landslagskameratene. Hjelmeset stakk rett i tet lørdag, men ut på den 2. runden klarte han ikke å holde følge med de beste. Han endte til slutt på 16. plass, plassen bak Frode Estil som ble nest beste nordmann.

- For meg spiller det ingen rolle om det står fellesstart på programmet. Jeg er ikke motstander og har aldri vært det, sa Hjelmeset og ble støttet av lørdagens vinner.

- Fellesstart er helt OK for meg, sa Mikhail Ivanov.

- En gang om året holder, konkluderte Vladimir Villisov, som ble nummer tre.

- Kanskje det er morsomt for publikum, men jeg liker ikke fellesstart, sa lørdagens andremann, italienske Fabio Maj.

Lørdagens erfaringer har heller ikke fått herretrener Pål Gunnar Mikkelsplass til å endre syn.

- Personlig synes jeg ikke dette er noe moro, men jeg er muligens noe inhabil ettersom jeg liker langrenn som går med enkeltstart. Fellesstart er veldig bra i Vasaloppet og Birkebeineren, sa Mikkelsplass.

Testsesong

Odd Martinsen, langrennsansvarlig i Det internasjonale skiforbundet (FIS), tok imot argumentene med stor ro.

- Dette har vært en testsesong. Nå skal vi samle erfaringer før vi evaluerer og avgjør under FIS-kongressen i Melbourne 28. mai til 2. juni, informerte Martinsen.

- Hva var inntrykket ditt, da?

- Jeg skal ikke si så veldig mye i den posisjonen jeg er. FIS skal ikke gi føringer.

- En rekke utøvere klaget på at traseen i Lahtis var for smal?

- Ifølge papirene skal den bli bredere til VM. Det blir vår oppgave å passe på at det blir gjort, sa Martinsen.

Russiske Ivanov stakk fra de andre da noen kilometer gjensto av lørdagens tremil, og ingen fulgte på. Ivanov seiret med 19,8 sekunder på Fabio Maj, som spurtbeseiret Villisov i kampen om 2. plassen. Erling Jevne sprintet inn til 5. plass, fire sekunder bak Maj.

- Formen er god, den. Nå ser jeg fram til den klassiske femmila i Holmenkollen førstkommende lørdag. Da får jeg i hvert fall gå for meg selv, sa Jevne.

Siste ord om fellesstart er garantert ikke sagt.

(NTB)