Jönsson: - Norge valgte helt rett

Mener Hattestad var en bedre ankermann enn Northug.

SNUDDE OM PÅ REKKEFØLGEN: Landslagsledelsen fintet ut alle Ola Vigen Hattestad ble satt opp som ankermann i stedet for Petter Northug.Foto: Dagbladet
SNUDDE OM PÅ REKKEFØLGEN: Landslagsledelsen fintet ut alle Ola Vigen Hattestad ble satt opp som ankermann i stedet for Petter Northug.Foto: DagbladetVis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Emil Jönsson var i kjempeslag, men fikk aldri sjansen til å spurte om medalje etter at lagkamerat Jesper Modin sprakk som en sølvgutt i puberteten.

Bronsevinneren fra den individuelle sprinten var like fullt i oppsiktsvekkende godt humør da han møtte pressen etterpå. Og når Sverige først ikke var i posisjon til å vinne synes han det var fint at det var Canada som tok gullet.

- Det var kult at Canada vant, det er noe man har unnet dem. Det er bra at det ikke bare er vi nordiske nasjonene som samler på gullene. Vi kan gi bort noen iblant, sier han.

Håpet Northug skulle gå sist
Før lagsprinten håpet Jönsson å få en revansjemulighet mot Petter Northug på ankeretappen, etter at han tapte spurten om sølvet mot nettopp nordmannen sist torsdag.

Derfor ble han skuffet da han fikk vite at det var Ola Vigen Hattestad - og ikke Northug - som skulle gå ankeretappen for Norge. Det endte med at Hattestad tapte spurten mot Alex Harvey de siste 20 meterne, etter en tapper opphenting av finske Ville Nousiainen.

Jönsson mener like fullt at det norske laguttaket var det eneste rette. 

- De kjørte med rett lag, jeg tror Hattestad er den raskeste i den type avslutninger. I ei sånn løype, med staking på slutten, var det en rett lagoppstilling av Norge.

- Er Hattestad normalt bedre enn Harvey i en sånn spurt?

- Harvey gikk utrolig bra på slutten. Han viste i Drammen også at han går voldsomt fort. Så det var ingen kjempebombe (at Harvey vant).

- Du likte ikke at Norge droppet Northug som ankermann?

- Jeg synes det var kjedelig. Jeg var mentalt forberedt på å gå mot ham, og at vi skulle inn på oppløpet samtidig. Jeg tror det hadde vært morsomt, å høre jubelen fra publikum.

- Tror du at du hadde tatt ham i dag?

- Det hadde vært kult å gjøre opp om det, i hvert fall.

- Var du revansjesugen?

- Det er klart man er det! sier Jönsson til Dagbladet.

- Beste Ola har gått på to år
Norges sprinttrener Ulf Morten Aune mener Hattestad gjorde en kjempejobb på den siste etappen.

- Ola gjorde en fantastisk jobb ved å gå inn finnen. Finland hadde 3,5 sekunders forsprang ut på sisterunden, det så dere kanskje ikke i tåka, men han gikk først inn. Ola måtte gå ham inn. Han kunne ikke la ham gå aleine der framme. Da måtte Ola gjøre jobben, og da går du deg stiv. Jeg tror dette er det beste han har gått på to år, sier Aune.

Petter Northug greide ikke å holde følge med Sami Jauhojärvi på sin siste etappe, kanskje fordi han valgte å gå på såpass glatte ski.

- Petter var definitivt sprekere på jaktstarten. Men man kan ikke forvente at han skal være på topp hver eneste dag. Han valgte litt glatte ski, og Jauhojärvi utnyttet det veldig bra.

Aune sier det ble diskutert etter kvaliken hvorvidt Northug skulle fortsette å gå med de glatte skiene.

- Men han ville fortsette å gå på dem, for han mente selv han utnyttet potensialet sitt på stakinga ved å gjøre det. Og han staket vanvittig bra hver gang, men det ble kanskje ikke en optimal posisjon fra toppen av bakken.

- Northug ble liggende helt bakerst i feltet i det første heatet og måtte ta alle i et jafs?

- Han legger seg ikke bak i feltet med vilje. Skiene er ganske glatte og den bakken er lang og bratt, så det koster hvis han skal bruke for mye krefter på det igjen. Da får du ikke brukt styrken i staking fullt ut. Det var en vurderingssak, sier Aune til Dagbladet.

«Sverige raser nedover!»
Emil Jönsson understreker at det var tøffere for dem som måtte gå første etappe enn for dem som gikk andre. Det synet deles av Aune.

- Det er vanligvis sånn det er, at de på 2. etappen bruker mindre krefter. Det var derfor vi ville ha Petter først, sier han.

Jönsson sier Jesper Modin var sliten allerede etter semifinalen. En semifinale som for øvrig gikk 20 sekunder raskere enn den Northug og Hattestad gikk i.

- Ble du likevel overrasket da han sprakk?

- Man ser jo ingenting. Jeg satt på sykkelen, og så hørte jeg Kjell Erik (Kristiansen, stadionspeaker) skrike: «Sverige raser nedover!». Nei, det kan vi vel ikke gjøre, tenkte jeg. Samtidig hadde Jesper kjørt mye hardere enn det jeg måtte gjøre. Det skal det ikke mye til før man går over grensa, sier Jönsson.

Northug viste ingen nåde mot Modin på pressekonferansen etter løpet, da han fikk spørsmål om hva han tenkte underveis da han lå bak svensken i stigningen bak Gratishaugen før siste veksling.

- Det var synd for meg at Modin var så dårlig. Jeg håpet han ønsket å ta en medalje. Men det gjorde han visst ikke. Da måtte jeg bare ta meg forbi ham. Jeg så at det var slutt for ham, sa Northug.