Nabokrigen i skisporet

Jönsson kalte Krogh «jävla idiot» og sender stikk til Northug. Nå svarer Krogh på utbruddet

- Jeg hadde blitt skuffet om han ikke ble sint.

KLAR FOR Å SLÅSS: Finn-Hågen Krogh og  Petter Northug er begge klar for å kjempe mot Emil Jönsson og resten av feltet på Lillehammer. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
KLAR FOR Å SLÅSS: Finn-Hågen Krogh og Petter Northug er begge klar for å kjempe mot Emil Jönsson og resten av feltet på Lillehammer. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Sesongoppkjøringen i langrenn var sjeldent innholdsrik i kjølvannet av de norske dopingsakene og dertil hørende etiske debattene. Verdenscupåpningen i Kuusamo forrige helg sto ikke noe tilbake for forspillet.

De dramatiske hendelsene var mange, som den nådeløse mottakelsen den norske leiren fikk i Finland, arrangørtabben som rammet Marit Bjørgen og Heidi Weng, de norske reservene som banket verdenseliten, Bjørgens første verdenscupseier i comebacket, den finske gjenreisningen, Charlotte Kallas kollaps grunnet hjerteflimmer og raseriet mot de nye finske pustmaskinene.

I tillegg oppsto det et internt drama mellom Emil Jönsson og Finn-Hågen Krogh. Svensken ble sint da han ble blokkert i sprintsemifinalen i Kuusamo og ropte «jävla idiot» til nordmannen, som gikk til finalen på rivalens bekostning.

- Det er sånn sprint er. Det er førstemann til mål. Man blir sint der og da, men er gode venner igjen etterpå, sa Jönsson til Dagbladet etter løpet.

- Stina Nilsson ble disket for en lignende episode i fjor. Vi burde ha klare og konsekvente regler på dette.

Krogh svarer på tiltale

I minitouren på Lillehammer er det duket for nye dueller når sprint står på programmet igjen i morgen. Krogh er forberedt på nye harde tak. Han ser gjerne at Jönsson raser mot ham igjen.

- Det skal være temperatur. Man skal være irriterte på hverandre. Alle vil vinne. Så tar vi det med et smil etter rennene. Da er alle venner igjen, forteller Krogh til Dagbladet.

- Hvis Emil ikke hadde blitt sint på meg, hadde jeg blitt skuffet. Det er sånn det skal være. Det er sprint og små marginer. Da kommer albuene og knivingen fram. Det skjer ofte i sprint.

Rivalisering

Jönssons luftveisplager ødela for ham forrige sesong. Det ble etter hvert et mareritt. Nå er han på vei tilbake i verdenstoppen, selv om krasjen i Krogh ødela finaledrømmen forrige helg.

På Lillehammer får Jönsson endelig møte rivalen Petter Northug til duell igjen. Northug, som sto over rennene i Kuusamo og har timet høydeoppholdet slik at han skal være i god form fra og med denne helga, sendte Jönsson flere stikk i et intervju med Dagbladet i november.

- Emil Jönsson som en av tidenes beste sprintere? Er det en vits? Jeg kan nevne 70-80 stykker som jeg tipper er bedre enn Emil i sprint, sa Northug.

Jönssons svar til Northug

På sprinten i Kuusamo endte Jönsson på 7. plass, altså langt bedre enn rangeringen Northug lanserte. Nå svarer svensken på trønderens stikk.

- Jeg klart bedre enn Petter Northug akkurat nå. Petter kom jo ikke til start engang i Kuusamo. Det er svakt, sier Jönsson til Dagbladet.

Denne helga møtes Jönsson, Northug og Krogh til nye dueller. Mens Jönsson er spesialsprinter, er de norske gutta allroundere. Begge vil likevel gå VM-sprinten i Lahti og sette svensken på plass.

- Sprinten og duahtlon er de distansene jeg har pekt meg ut, i tillegg til stafetten, forteller Krogh.

- Jeg slår alltid Jönsson i mesterskap, supplerer Northug.