ROLIG OG BEHERSKET: Emil Jönsson er i godt humør dagen før de fleste svensker mener han skal ta Sveriges første VM-gull. Foto: Sigve Kvamme
ROLIG OG BEHERSKET: Emil Jönsson er i godt humør dagen før de fleste svensker mener han skal ta Sveriges første VM-gull. Foto: Sigve KvammeVis mer

Jönsson mener Northug pekte ut feil svensker i VM-tipset

Bruker forrige helg som bevis.

VAL DI FIEMME (Dagbladet): Petter Northug har utpekt Teodor Peterson og Emil Jönsson som svenskenes største håp om gull i det hele tatt i VM i Italia, på morgendagens klassiske sprint i Cavalese.

Jönsson må regnes som en av favorittene foran herrenes åpningsøvelse, men hverken han eller Peterson er spesielt enig i Northugs analyse.

- Man så jo forrige helg at det er andre som kan ha like store gulljanser, sier Peterson, og tenker på Johan Olssons suverene seier på 15 kilometer fristil i Davos.

- Det var et imponerende løp Johan Olsson gikk i forrige uke. Det er også flere grener, vi har stafetter også med gode muligheter til å vinne, sier Emil Jönsson til Dagbladet.

«Alle» tror på Emil
Interessen er enorm i Sverige før morgendagens sprint, og sjelden har det vært flere journalister tilstede på et svensk pressetreff under et langrennsmesterskap.

Teodor Peterson har slitt med dårlig form den siste tiden, men har samtidig en verdenscupseier i klassisk sprint denne sesongen. Han og lagkameratene er klare på hvem de tror vinner i morgen:

- Emil, svarer både han, Calle Halfvarsson og Jens Eriksson etter tur.

Jönsson er kledelig uenig i det.

- Teodor, sier han med et smil til lagkameraten, og legger til:

- Nei, det er de samme som på forhånd, det er Krjukov, og så er det noen nordmenn, med Petter, og så er det Poltaranin da. Og Teodor, som sagt, sier Jönsson.

- Hva gjør Krjukov så farlig?

- Han er rask, enkelt og greit. Og han er god når det går fort på oppløpet, når det er høy fart inn på oppløpet, som her, sier Jönsson, og deler dermed Petter Northugs analyse av russeren.

- Northug har utropt deg til en av favorittene, men mener samtidig du fort kan mislykkes. Hva tror du om hans sjanser?

- Man vet aldri hva som kommer til å hende, man kan jo mislykkes, sånn er det. Petter er en sånn gigantisk bra outsider, som kanskje ikke er blant de aller beste klassiske løperne på papiret, men som alltid blir i gigantisk form når det er mesterskap.

- Er det sånn at alt annet enn gull er fiasko for deg?

- Nei. Men det er medalje det handler om, det er vel det alle vil ta. Sølv har jeg aldri tatt før, så det hadde jo vært moro. Men man vil jo så høyt opp som mulig, sier Emil Jönsson.

Ikke «Petter» på skiene
Svenskenes norske sprinttrener Arild Monsen liker det han ser av både guttene sine og av VM-løypa. Han mener Emil Jönsson blir farlig.

- Han er der han skal være. Det er en bane i morgen som ikke bør gi noen risk for farlige episoder og sånn, det blir den med den beste utholdenhet og som tør å satse som tar det, tror Monsen.

Jönsson også trekker fram at løypa i Cavalese virker relativt grei, og at det ikke bør være stor fare for uhell.

- Det er en veldig fin bane. Den er veldig tøff og det blir ordentlig skigåing. Det kreves en virkelig pangdag, her er det ganske ren langrennsgåing. Den som er sterk her i morgen, kommer til å gå bra, mener svensken.

I Canmore gikk Emil Jönsson med påskriften «Petter» på skiene for økt motivasjon.

Det trenger han ikke i morgen.

- Nei, det tror jeg ikke. Nå er jo Petter med, det var han ikke da. Jeg får kanskje skrive Teodor eller Jens. Det blir bra uansett, sier Jönsson med et glis til Dagbladet.