Bekymret for mobbing

Jönsson og Sundby slår alarm om barneidretten: - Jeg blir opprørt og kvalm av å høre det

Martin Johnsrud Sundby og Emil Jönsson har begge astma og er bekymret for utviklingen i barne- og ungdomsidretten. - Det er dette vi har vært redde for, sier Jönsson.

KRITISK: Martin Johnsrud Sundby synes det er fryktelig synd at mange unge idrettsutøvere med astma ikke tør å ta medisinen sin. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KRITISK: Martin Johnsrud Sundby synes det er fryktelig synd at mange unge idrettsutøvere med astma ikke tør å ta medisinen sin. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Astmadebatten i langrennssporten har skapt høy temperatur i Norge og i en rekke andre land.

Der flere friske norske langrennsløpere bruker astmamedisin på toppnivå, virker tendensen å være stikk motsatt hos den yngre garde. Stadig flere rapporter om unge astmatikere som nekter å ta astmamedisinen de trenger, siver til overflata.

Lene Flesseberg sto selv fram på vegne av sin 14 år gamle datter i et intervju med Dagbladet i september.

- Min datter har blitt kalt doper av voksne mennesker helt siden hun var 10 år. Resultatet blir at man slutter å ta medisin. Jeg vet om flere mødre som har barn i samme situasjon, sa Flesseberg til Dagbladet.

Kai-Håkon Carlsen, som er pensjonert professor i lungesykdommer og allergi for barn, og Helle S. Grøttum, generalsekretær i LHL Astma og allergi, bekrefter begge at denne farlige tendensen er en nedslående realitet.

- Mange barn og ungdom er skremt over debatten og dropper å ta astmamedisin, selv om de trenger det. De vil ikke ta astmamedisin i frykt for å bli mobbet og stemplet som dopere, sa Carlsen.

BEKYMRET: Emil Jönsson blir kvalm av å se at den utviklingen han fryktet Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
BEKYMRET: Emil Jönsson blir kvalm av å se at den utviklingen han fryktet Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Jeg er bekymret for barn og ungdom med astma som ikke tar medisinen de trenger, supplerte Grøttum.

Jönsson: - Det er skummelt

Uten astmamedisin hadde langrennssporten vært uten profiler som eksempelvis Marit Bjørgen, Martin Johnsrud Sundby, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Sami Jauhojärvi og Emil Jönsson.

At astmadebatten har skapt en holdning om at astmamedisin er doping i barne- og ungdomsidretten - til og med hos de som har astma - får Sundby og Jönsson til å reagere sterkt.

- Det er skummelt. Det er dette vi har vært redde for, at holdningen om at astmamedisin er doping, sprer seg til barneidretten. Det er veldig farlig om den utviklingen fortsetter. Barn med astma må ta medisinen sin, sier Jönsson til Dagbladet.

- Astmamedisin er ikke doping og har ikke en effekt utover det å bli frisk. Det er viktig at vi langrennsløperne er åpne om hvilke sykdommer vi har og hvilke medisiner vi bruker. Vi må ta problematikken på alvor. Vi bør kanskje møte barn og undervise dem om dette, varsler svensken.

Sundby: - Utrolig synd

Sundby deler sin svenske kollegas refleksjoner rundt problematikken.

- Dette er utrolig synd, men kan fort bli konsekvensen av en slik sak pågående i media over lengre tid. Det faktiske bildet blir rotete og litt vanskelig for unge å ha kontroll på, sier Sundby til Dagbladet.

- Når det også blir referert til av enkelte at dette er en medisin som er forbudt, da blir det selvsagt kjempevanskelig å forholde seg til for de unge som er så uheldige at de er avhengige av denne medisinen, mener forrige sesongs verdensener.

- Blir kvalm og opprørt

Jönsson blir alvorlig bekymret over tendensen som dessverre utarter.

- Vi får stadig telefoner og mailer om barn og deres foreldre som lurer på de om kan konkurrere med astma. Selvfølgelig må de få lov til det. Vi må la astmabarn får røre på seg. Det kan de ikke uten astmamedisin. Derfor er det så utrolig viktig at den riktige holdningen når fram og at de med astma tar medisinen sin uten å bli ertet for det.

- Jeg blir opprørt og kvalm av å høre at det er sånn. Det er virkelig ikke bra. Vi må gjøre noe med det for å endre denne tendensen, tydeliggjør Jönsson.

Frykter talenter vil gå tapt

Også Norges langrennssjef Vidar Løfshus er bekymret.

- Dette er alarmerende. Vi ønsker at flest mulig barn og unge skal ha et aktivt liv både i og utenfor idretten. I den grad støyen rundt Martin-dommen og fokus på behandlingen av luftveier har ført til mobbing av unge, viser det hvor hensysløs og misforstått debatten har blitt, sier Løfshus til Dagbladet.

Han frykter at flere norske idrettstalenter vil gå tapt.

- Ingen som har behov for nødvendige medisiner skal føle at de må skjule at de faktisk har en sykdom. Dersom det blir sånn fremover, vil norsk idrett miste mange talenter, og altfor mange vil falle utenfor den aktive idretten. Konsekvensen blir at de mister opplevelsen av de gleder idretten gir.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer