Jönsson sammenligner AaFK med Liverpool

Jan Jönsson tror AaFK kan ta medalje uten ham selv - hvis de ikke går i Liverpool-fella.

HYLLET: Aalesunds trener Jan Jönsson takkes etter eliteseriekampen mellom Aalesund og Vålerenga på Color Line Stadion. Dette var trener Jan Jönsson sin siste hjemmekamp for Aalesund.
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
HYLLET: Aalesunds trener Jan Jönsson takkes etter eliteseriekampen mellom Aalesund og Vålerenga på Color Line Stadion. Dette var trener Jan Jönsson sin siste hjemmekamp for Aalesund. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpixVis mer

Aalesund - Vålerenga 4-1

ÅLESUND (Dagbladet): Duellen mellom Jönsson og Kjetil Rekdal på Color Line Stadion i går var av den historiske sorten.

Nå kan det bli lenge til AaFK-fansen ser suksesstrenerne i Ålesund igjen. Mens Rekdal bare var på besøk som Vålerenga-trener, ledet Jönsson AaFK i sin siste hjemmekamp.

Straks kan begge kalle seg tidligere AaFK-trenere.

- Det var veldig, veldig flott å runde av på hjemmebane med en slik kamp. 4-1, bra spill og god stemning - noe mer kan jeg be om. Spillerne viste spilleglede og arbeidslyst. Det gjorde godt, forteller Jönsson til Dagbladet.

Mens Rekdal førte AaFK til to cupgull og spill i europacupen tre ganger, ledet Jönsson AaFK til tidenes beste Tippeliga-sesong i fjor.

Suarez, Sturridge, Hamed-Allah og Leke Da var tangotrøyene Tippeligaens mest offensive lag - slik som Liverpool var i Premier League forrige sesong. Men i år har det nesten vært motsatt for begge lag. Jönsson forklarer det slik:

- Jeg kan se likheter mellom oss og Liverpool på det området, ja. De mistet Luis Suarez, mens vi mistet Abderrazzaq Hamed-Allah. Hverken vi eller Liverpool klarte å hente en fullgod erstatter i samme overgangsvindu. I tillegg fikk de Daniel Sturridge skadet, mens vi hadde Leke James skadet i vår. Da ble vi veldig svekket offensivt, analyserer AaFK-treneren.

Leke-effekten Kun tre lag har færre innslupne mål enn AaFK, men sunnmøringene har gått fra å være nest mestscorende til tredje minstscorende i ligaen.

I høstsesongen har imidlertid AaFK funnet veien til nettmaskene langt flittigere - senest fire ganger mot Vålerenga i går. Hovedårsaken er en skadefri Leke James, som står med imponerende ti mål på de siste 15 kampene.

Det betyr også at det er håp for Liverpool når Sturridge returnerer.

- Ikke bare var Leke skadet; det samme ble Torbjørn Grytten, som var i ferd med å slå igjennom for fullt. Da ble det veldig tungt offensivt. I høst har vi vært et av de beste lagene, og jeg føler det reflekterer nivået i stallen, sier Jönsson.

- Kan dette laget ta medalje neste år?

- Ja, det kan det. Stallen jeg etterlater meg er vel så bra som i fjor. Det gleder meg at vi har fått opp så mange unge spillere som har tatt steget. Men det blir viktig å beholde Leke og nøkkelspillerne, svarer svensken.

Vemodig Nettopp det faktum gjør at Jönsson forlater AaFK-skuta med vemod.

- Det er mye spennende å jobbe med her. Leke og Barrantes har vært strålende i det siste. Mos er på vei mot formen og slår nok til for fullt neste år. Henrik Bjørdal blir bare bedre og bedre, og flere er på vei. Det er klart at det er noe i meg som sier at det frister å jobbe videre med denne gruppa. Men valget er tatt, sier Jönsson.

- Jeg vil savne klubben, byen og alle folkene. Jeg har hatt to veldig fine år her og kommer helt sikker tilbake, sier han.

Verken han eller Rekdal har noen tanker om hvem som bør bli nestemann i rekken.

Samme som Molde Det har heller ikke gårsdagens kaptein, Sten Grytebust, tenkt på.

- Fokuset mitt er å avslutte sesongen på en best mulig måte. Både Kjetil og "Janne" har gjort en veldig god jobb, selv om de er to helt ulike trenere. Det blir spennende å se hvem som blir nestemann. Uansett er det mye spennende på gang her, sier AaFK-keeperen.

Etter én seier på de tolv første kampene, står AaFK nå med ni seirer på de siste 17 opptredene. Dermed har sunnmøringene klatret fra jumboplass til 7. plass med muligheter til 6. plassen.

Det var den Molde endte opp med i fjor etter en tilsvarende sesongutvikling. I år fulgte naboene fra Romsdal opp med seriegull.

- Vil du at jeg skal si at vi går for gull neste år da? Hehe. Nei, vi får se. Men vi viser at det er potensial i laget når ting klaffer, sier Grytebust.

FORMSTERK: Aalesunds trener Jan Jönsson, Mostafa Abdellaoue, Leke James og Michael Barrantes Rojas etter eliteseriekampen mellom Aalesund og Vålerenga på Color Line Stadion.
Foto: Svein Ove Ekornesvaag / NTB scanpix
FORMSTERK: Aalesunds trener Jan Jönsson, Mostafa Abdellaoue, Leke James og Michael Barrantes Rojas etter eliteseriekampen mellom Aalesund og Vålerenga på Color Line Stadion. Foto: Svein Ove Ekornesvaag / NTB scanpix Vis mer