BYTTET FIL: Da Petter Northug skar inn foran Emil Jönsson på oppløpet, forsvant etter hvert medaljesjansene for svensken. Her kan han skimtes bak Northug. Foto: Bjørn Langsem /Dagbladet
BYTTET FIL: Da Petter Northug skar inn foran Emil Jönsson på oppløpet, forsvant etter hvert medaljesjansene for svensken. Her kan han skimtes bak Northug. Foto: Bjørn Langsem /DagbladetVis mer

Jönsson tror ikke at det var viktigere for Petter å kjempe med Krijukov om gullet

Men SVT mener noe helt annet.

VAL DI FIEMME (Dagbladet): Emil Jönsson var en skuffet mann etter å ha mistet ledelsen på oppløpet og blitt nummer fire på VM-sprinten.

Det så bra ut da svensken gikk først og fort opp den siste bakken, men på vei ned mot oppløpet mistet han litt av farten, og mot slutten kom de alle sammen: Nikita Krijukov, Petter Northug, og til slutt også Alex Harvey.

Da Northug skar inn foran Jönsson på oppløpet, var det slutten for medaljehåpet hans.

På SVT mente ekspert Anders Blomqvist at Northug var vel så opptatt av å sperre for Jönsson som han var av å vinne - og det gir Petter Northug ham indirekte rett i.

- Da jeg skar inn foran Emil, var det den deiligste følelsen i et mesterskap noensinne, sier Northug etter VM-sølvet.

Jönsson tror imidlertid ikke at det var viktigere for nordmannen enn å kjempe med Krijukov om gullet.

- Det tror jeg ikke. Det var vel et spor han så som raskere, så han ville vel inn der. Jeg er sykt imponert av Petter, sier Emil Jönsson til Dagbladet.

- Hva betyr det for din avslutning?

- Det betyr at han kommer først. Det er smart av ham, og det er ikke noe stygt ved det. Han kom fortere, det var smart av ham, sier Jönsson.

Petter viser styrke
Svensken følte seg som sagt bra, men det var rett og slett den siste biten ned mot stadion som gjorde det vanskelig. Det taktiske valget han tok ved å komme over den siste lille dumpa som førstemann, mislyktes.

- Da jeg gled ned, kjente jeg at her har jeg muligheten til å gjøre det bra. Så kommer man til den lille «akvadukten» på stadion, som er kritisk og vi har testet så mye: Tar man igjen lederen der, så får man så god fart inn på oppløpet. Det er det vanskelig å svare på, da skled de forbi meg, tre stykker. Det var litt surt, sier Jönsson.

- Jeg er skuffet, så klart. Samtidig, jeg blir jo aldri fragått, det føles ikke som om jeg ikke henger med, eller at jeg er for dårlig. Men det er surt.

- Hvordan var det å gratulere Petter med sølvet?

- Jeg er den første til å gratulere ham, han kjører jo dritbra. Alle de tre foran gjør en kanonjobb. Selv om det blir snakket opp på forhånd, så vet vi jo at det er så tight. Man må ha en pangdag, det hadde jeg nesten. Og Petter viser utrolig styrke, sier Jönsson.

- Nå får han enda en grunn til å erte deg?

- Men Petter er jo så sterk, det vet vi jo. Det er media som hausser opp det der, vi vet hvor bra han er, mener svensken.

Gliste av Northugs tjuvstart
Emil Jönsson smilte bredt ta Petter Northug gikk på en tjuvstart før løpet, og dermed gjorde det nervøst for den andre starten - som kunne medført diskvalifisering for den som lot seg friste til å rykke for fort.

- Jeg sa at det var en litt vel tydelig tjuvstart, men det er sånn det er, man er ganske avkoblet før start selv om det er VM, sier Jönsson til Dagbladet.

- Tror du det var for å få et minutt ekstra hvile?

- Det kan det være, men noen ganger gjør man det for å hindre at noen skal sjanse og få en god start. Det var ingen tjuvstart, den var jo ganske grov.

- Blomqvist sa på SVT at han trodde Petter gjorde det for å få deg disket?

- Man kan overanalysere alt. Vi går på ski, det er ikke vanskeligere enn det, sier Jönsson humrende.