Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norgesmesterskapet i fotball 2018

Jo jevnere cupen blir, jo verre er det for norsk toppfotball

Cupen er på mange måter lakmustesten på nivået og kvaliteten i toppen av norsk fotball. Svarene for 2018 er ikke bra.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skeid-Vålerenga 1–2 (0–1)

DET HANDLER IKKE først og fremst om at tre eliteserielag er ute av cupen før fjerde runde – Sandefjord (0-3 for Skeid) og Molde (0–1) for Brattvåg i andre runde og Stabæk 0–2 for Mjøndalen i tredje runde – sånn pleier det å være.

Det visste vi fra før.

Cup er cup hvert eneste år.

En slenger eller tre kommer alltid.

NEI, DET ER først og fremst innholdet i cupkampene som er norsk toppfotballs tankekors denne våren. De tette matchene Norge rundt. Eliteserieklubbenes mange og store problemer. Den stadig minskende avstanden mellom nivåene en, to og tre. Hvilket betyr, om man velger å være brutalt ærlig, at norsk toppfotball ikke går den veien vi ønsker.

Den holder godt som et produkt i A/S Steinrøysa.

Dit vi ønsker oss – til Europa – er jeg redd den er sjanseløs.

DET HANDLER HELLER ikke om at eliteserieklubbene har en tendens til å rullere spillere i tidlige cuprunder og derfor stiller B-lag i cupens tidlige fase. Erfaringer fra tidligere år forteller at den planen kan holde vann i første runde. I rundene to og tre er det derfor mer en miks av faste førstelagsspillere og de som ofte får innhopp i seriespillet. Pluss en mann eller to til, i norsk sammenheng gode spillere med eliteseriehverdag og fotball som yrke.

Problemet er at det ikke ser sånn ut når de møter rørleggere, snekkere og gutter og menn som ikke lever av fotballen.

ÅTTE AV ELLEVE eliteserielag levde farlig denne onsdagskvelden. Stabæk, som måtte ut i ekstraomganger både mot Ullern og Moss, forsvant etter full tid i Mjøndalen. Mange lå under, seks av lagene vant med ett mål, Tromsø måtte ha ekstraomganger i Altahallen og på Notodden holdt hjemmelaget Odd helt til straffesparkkonkurranse. Og sånt blir det selvfølgelig drama av, men framgang i et toppfotballperspektiv sliter jeg voldsomt med å finne.

Det er bare jevnt.

Jevnt dårlig.

KUNSTGRESSET SOM STADIG sprer seg i norsk fotball er en av årsakene. Fotballen blir fort for lik. På bortebane i tidlige cuprunder møter ikke topplagene bare dårlige kunstgressbaner, de møter noen veldig tørre baner også, der ballen ikke går like fort som normalt. Som Skeids kunstgress på Nord Åsen i Oslo, en verandamatte mer enn noe annet.

Der faren for å skader er mye større enn normalt.

ELITESERIELAGENES KAMPER:

Alta-Tromsø 0–1 e.e.o.

Notodden-Odd 1–1 e.e.o. – 1–3 på straffer

Bærum-Strømsgodset 0–3

Brattvåg-Rosenborg 0–1

Egersund-Start 0–1

FK Fyllingsdalen-Brann 0–1

KFUM-Lillestrøm 1–3

Levanger-Ranheim 2–4

Mjølner-Bodø/Glimt 1–2

Nest Sotra-Haugesund 1–2

Skeid-Vålerenga 1–2

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!