NORSK HELT I GULT:  Thor Hushovd har gitt oss enda et stort idrettsøyeblikk, men likevel må vi bare finne oss i at han er hjelpegutt i dag. FOTO: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
NORSK HELT I GULT: Thor Hushovd har gitt oss enda et stort idrettsøyeblikk, men likevel må vi bare finne oss i at han er hjelpegutt i dag. FOTO: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Jobben Thor bare må gjøre

Han er ikke raskest lenger og velger taktikken sin deretter.

• Direkte i livestudio: 3. etappe fra Olonne-sur-Mer til Odonne fra kl. 12.45.

EN STRÅLENDE
TV2-dekning, franske landeveier drapert med norske flagg og en serie med Thor Hushovd-bragder har gjort at mange av oss har trodd at internasjonal sykling hvert år på denne tida dreier rundt vår egen navle. Sånn er det ikke, og derfor starter selv en verdensmester i gul trøye som hjelperytter for lagkompisen Tyler Farrar i dag.

Det er toppsyklingens vesen, Hushovds eget valg og sannsynligvis det klokeste for at det amerikanske Garmin Cervelo-laget skal få mest mulig ut av ressursene sine.

For dette er en lagsport.

NETTOPP den forståelsen var jo utgangspunktet da Thor Hushovd som ganske fersk verdensmester i fjor høst valgte å satse på Garmin og dermed en annerledes Tour de France. Da var det ikke lenger spurttrøye det dreide seg om. Den skulle lagets yngre sprinter Tylar Ferrar ta seg av ved hjelp av nettopp Hushovd.

- Jeg må erkjenne virkeligheten. Den er at jeg ikke har slått Mark Cavendish i en ren sprint på veldig lenge. Faktisk husker jeg ikke sist det skjedde. I en normal løype er han rett og slett for rask, sa Hushovd selv under Garmin-lagets sesongstart i vinter:

PROFILEN: Relativt flatt med én innlagt spurt etter 104 kilometer og en fjerdekategoristigning over broa i Saint-Nazaire.
Illustrasjon: ASO
PROFILEN: Relativt flatt med én innlagt spurt etter 104 kilometer og en fjerdekategoristigning over broa i Saint-Nazaire. Illustrasjon: ASO Vis mer

- Dette styrkeforholdet forandres ikke lenger, og jeg synes ikke det er noe moro å sprinte for tredje og fjerdeplasser. På mitt nye lag har jeg imidlertid Tyler Ferrar som er en av de få rytterne i verden som er rask nok til å slå Cav. Spesielt om han får den rette hjelpen, la han til, og fikk ros fra Garmin-sjef Jonathan Vaughters for ydmykheten:

- Det har vært så godt å høre Thor helt siden han kom til den første treningssamlingen. Jeg har fått sju klassesyklister fra Cervelo med Thor som den selvsagte lederskikkelsen. Han er et eksempel.

DERMED skulle opplegget for denne sesongen være satt, men så rosenrødt er sjelden hverdagen i noe toppidrettslag. Etter at Hushovd tidlig imponerte som spurtopptrekker for Ferrar under etapperittet Tirreno Adriatico, ble verdensmesterens egne utvalgte klassikere ingen suksess. Da fungerte ikke Garmin-laget som han ønsket, og startet spekulasjoner om et nytt klubbskifte.

Akkurat det var såvisst ikke gårsdagens samtaleemne da Germin Cervelo slo samlet tilbake med seier på lagtempoetappen og skaffet Thor Hushovd den gule ledertrøya. Det bør ikke bli den norske praten i dag heller selv om Hushovds personlige trener Atle Kvålsvoll misliker at en verdensmester i gul ledertrøye ikke får en ekstra god sjanse til å forsvare posisjonen sin.

For som Germin-sjefen Vaughters helt presist sa det til Dagbladet i går:

- Vi jobbet jo for Thor under hele åpningsetappen lørdag. I vårt lag fungerer det sånn at hver eneste rytter på et eller annet tidspunkt må jobbe for en annen rytter. Så enkelt er det, og vi sykler alltid for ham som har den beste muligheten på hver etappe.

- Dette er et lag blottet for egoisme og individualisme. Slik er ånden i dette laget, og jeg synes ikke det er merkelig i det hele tatt. Jeg synes det er flott.

MED NESTEN 20 flate mil og en svak stigning i spurten er dette i utgangspunktet de aller beste spurternes etappe; altså en av de mulighetene som i Garmin Cervelo allerede er tildelt Tyler Ferrar med Thor Hushovd som hjelper.

I løpet av fire, fem timers sykling kan taktikken endres, men ikke utgangspunktet. Det blir sikkert bra nok for Thor Hushovd, og garantert for oss. Tour de France hører til idrettsårets morsomste norske TV-underholdning, men det er like greit å innse vår begrensning i TV-stolen helt fra starten:

•• Heller ikke denne verdensidretten er bare norsk. 

NORDOVER: Touren forlater Vendée og vender snuten nordover mot Bretagne.
Illustrasjon: ASO
NORDOVER: Touren forlater Vendée og vender snuten nordover mot Bretagne. Illustrasjon: ASO Vis mer