Kombinertkvinnene

Jobber for OL-ja

Kombinertkvinnene tok alle medaljene i VM. Men de får ikke lov å være med til OL.

VM-GULL: Mari Leinan Lund (t.v.), Gyda Westvold Hansen og Marte Leinan Lund under VM-festen i Oberstdorf. Foto: Odd Andersen / AFP
VM-GULL: Mari Leinan Lund (t.v.), Gyda Westvold Hansen og Marte Leinan Lund under VM-festen i Oberstdorf. Foto: Odd Andersen / AFP Vis mer
Publisert

Kombinertkvinnene er klar for en ny sesong, som blir helt annerledes enn den korte verdenscupsesongen i fjor.

I fjor ble det aller første verdenscuprennet arrangert for kombinertkvinnene. Det ble bare arrangert ett renn, men sesongen ble toppet med VM i Oberstdorf, hvor de norske kvinnene tok alle medaljene.

Før forrige sesong fantes det ingen verdenscup for kombinertkvinnene, mens denne sesongen kan de belage seg på hele ti renn. Det er kombinertløper Mari Leinan Lund veldig klar for.

- Jeg håper på å være med og prege rennene i verdenscupen. Det krever at jeg er på et høyt nivå hele sesongen. I fjor hadde vi jo bare en mulighet, mens i år har vi flere sjanser på å lykkes. Men utfordringen blir å holde et høyt og stabilt nivå gjennom hele sesongen, så det blir en ny og spennende utfordring, forteller Lund til Dagbladet.

VM-vinneren fra Oberstdorf, Gyda Westvold Hansen, har vunnet både sommer-NM og sommer Grand Prix før sesongen starter. Nå drømmer hun om verdenscup-kula, men føler ikke selv på presset.

- Jeg føler at jeg blir sett på som en favoritt. Men jeg tenker at det bare er artig, sier Hansen.

FAVORITT: Gyda Westvold Hansen er en klar favoritt før sesongen starter for kombinertkvinnene. Foto: Erik Johansen / NTB
FAVORITT: Gyda Westvold Hansen er en klar favoritt før sesongen starter for kombinertkvinnene. Foto: Erik Johansen / NTB Vis mer

Ingen OL

For kvinnene har sporten utviklet seg i rekordfart de siste åra. Drømmen om OL må likevel vente på seg for kombinertkvinnene. De får ikke lov å bli med til OL i Beijing som starter i februar. Bronsevinner fra VM, Marte Leinan Lund, skulle gjerne vært med.

- Det er kjipt. Vi skulle gjerne ha vært der, sier Lund.

Hun forteller at hun er glad for at de har fått en mye større verdenscup, men at de vil jobbe på for å være med til Italia i 2026.

- Vi prøver jo så godt vi kan å snakke opp kombinert. Så vet jeg at det er mange i skiforbundet og Olympiatoppen som er veldig flinke og pusher på der. Jeg håper på OL og at det blir likestilling, sier Lund.

Kombinertsøsteren Mari Leinan Lund er enig i at de gjerne skulle reist til OL.

- Jeg synes vi har et godt nok produkt og vi har gode nok ferdigheter. Underholdningsverdien er stor nok for at vi kan være med i OL. Jeg håper vi får det til i 2026, sier Lund.

Forbilder for yngre jenter

Marte Leinan Lund tror at når kombinertjentene blir satset mer på så øker det motivasjon til de yngre jenter som vil drive med sporten. Tidligere i høst var de med på en rekruttsamling med flere nye jenter. En slik samling for jenter har aldri blitt arrangert før.

- Det er morsomt og se at det kommer flere under oss, og det er veldig artig å kunne bidra med rekruttering og utvikling. Jeg håper at de ser at når vi får flere renn at det er mulig for de også, sier Lund.

Storesøsteren er enig. Da Lund skulle velge videregående fantes det ingen alternativ innen toppidrett for jenter i kombinert. Det endte med at Lund tenkte at kombinert ikke var noe å satse på.

- Men så har veien blitt bygget etter at jeg valgte å fortsette. Også er det mange som har jobbet for oss slik at det har blitt flere konkurranser. Jeg tror absolutt at jobben som er gjort har mye å si for de jentene som kommer etter oss, forteller Lund.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer