Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dyrt for familier å dra til Sør-Korea

Jobbsituasjon gjør at pappa Tande får se sønnen i OL: - Svindyrt

Daniel-André Tande må klare seg uten sin velkjente hoppmamma i OL, men pappaen er ringside i Pyeongchang.

GULLHÅP: Daniel-André Tande mener han må ta rekorden til Matti Nykänen for å bli en av de store. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån
GULLHÅP: Daniel-André Tande mener han må ta rekorden til Matti Nykänen for å bli en av de store. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Pappa skal se på, men de andre kommer ikke. Det er svindyrt, men pappa jobber en del i Sør-Korea. Han er der nede under OL, helt perfekt, sier Tande til NTB.

Pappa Arne-Kjell var også på plass under hoppuka, men det er mamma Trude som har fått mest oppmerksomhet. Da Tande kjempet om hoppukeseieren i fjor, ble både mor og sønn en favoritt i tyske tabloidaviser.

De fleste norske utøverne må klare seg uten familien på tribunen under vinter-OL. Flere foreldre har kikket på billetter, men det ville kostet mellom 100.000 og 200.000 kroner. Da blir det TV-stolen for de fleste.

Daniel-André Tande reiser til Pyeongchang proppfull av selvtillit etter to VM-gull i skiflyging i januar.

Dermed har 24-åringen sikret seg det første av fem monumenter i hoppsporten.

– For min del er alle de store titlene på lik linje. I mitt hode må du vinne alle fem for å bli en av de store. Da er det vanskelig å putte en over den andre. Du må ha alle fem, svarer Tande når vi ber ham rangere et mulig OL-gull opp mot VM-gull fra Oberstdorf.

Bare Matti Nykänen har vunnet alle dem fem monumentene: OL-gull, hoppuka, verdenscupen sammenlagt samt VM-gull i både skiflyging og nordiske grener.

– Jeg har litt å jobbe med. Jeg har én i boks, fire igjen. Og i OL får du bare sjansen hvert fjerde år. Det gjør OL ekstra spesielt, men alle må vinne, påpeker et av Norges fremste gullhåp.

Reserve i Sotsji

Tande var med i Sotsji for fire år siden, men som klar reserve av de fem i OL-troppen.

– Jeg har aldri hoppet i OL, foruten trening. Jeg var med for fire år siden og så hvordan ting var. Det er lett å la seg rive med. Det er viktig å ha erfart hvordan et OL er, samtidig må du ikke glemme at det egentlig er snakk om et normalt hopprenn. Du trenger ikke gjøre noe ekstraordinært, men trykket er noe helt annet, sier Tande.

– Du har et massivt sikkerhetsopplegg. Du bor i enorme utøverlandsbyer. Det er noe helt annet enn vi er vant til. Det er mye som kan stjele oppmerksomhet, men det norske laget er gode til å ikke legge for mye fokus på sånt, forsikrer Tande.

– Hvordan kobler du ut?

– Jeg spiller litt på telefonen, leser en bok eller bare slapper av. Jeg er veldig flink til å koble ut. Det er kanskje en av mine sterkeste sider som idrettsutøver. Jeg okkuperer hodet, og jeg slapper mye av. Jeg må ikke gjøre noe som helst. Jeg er veldig god til å slappe av. Det kan de andre gutta på laget skrive under på, mener 24-åringen.

– Hvordan håndterer du nerver?

– Ganske bra. Det er viktig for meg å ha nerver når jeg skal konkurrere, ellers hopper jeg ikke like bra. Det gjør meg skjerpet og fokusert, sier gullhåpet.

Frykter ikke vinden

Han er ikke urolig for vinden som mange snakker om før vinterlekene.

– Jeg vet hvordan bakken er. Jeg trives i den type bakker. Jeg testet den i fjor. Jeg vet hvilke feil jeg ikke på gjøre. Ja, det blåser veldig mye der, men det er en fantastisk vindskjerming i bakken. Da vi var der i 90-meteren i fjor, følte jeg at jeg måtte tviholde på skiene for at de ikke skulle fly av gårde i vinden, men i bakken var det mer enn gode nok forhold. Det er veldig bra tilrettelagt.

Hoppbakkene har fått mye internasjonal oppmerksomhet, siden man på sletta har et fotballstadion.

– Det er herlig at det er mulig å bruke en arena til flere ting. Det er kult at du kan ha fotballkamper på sommeren og tribune for hopp om vinteren. Det er smart, men kommer du til de store toppklubbene, spiller de hele året. Da blir det nok litt vanskelig, sier Tande.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!