Jockey: - De viste meg penisen hver dag

- En bransje med mange «snuskgubbar», sier svenske Inez Karlsson.

OPPLEVDE SKYGGESIDA: Inez Karlsson galopperte inn mellom 70 og 80 millioner kroner i løpet av karrieren som jockey. Men galoppsporten har også sine skyggesider. Foto: NTB Scanpix
OPPLEVDE SKYGGESIDA: Inez Karlsson galopperte inn mellom 70 og 80 millioner kroner i løpet av karrieren som jockey. Men galoppsporten har også sine skyggesider. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Inez Karlsson (34) var en av de fremste, kvinnelige jockeyene i Sverige. Nå forteller hun om en hestesport med mange «snuskgubbar».

- Hver dag fikk jeg høre sexistiske kommentarer. Eller så viste folk penisen sin foran meg, forteller Karlsson til Expressen.

Mot trakassering

Historien kommer fram i kjølvannet av at avisa Dagens Nyheter nylig publiserte oppropet #visparkarbakut. Rundt 2000 kvinner innenfor svensk ridning, trav og galopp har skrevet under på oppropet mot seksuell trakassering.

Inez Karlsson har sin historie. Hun er ikke lenger aktiv på toppnivå, da tok hun hele 468 seire og galopperte inn mellom 70 og 80 millioner kroner. I 2016 deltok hun i den svenske utgaven av «Mesternes mester». Her fortalte hun at hun fikk sparken fordi hun kviet seg for å ligge med sjefen.

SEXPRESS: «Du skal få ri hesten min hvis du vil ligge med meg.» Dette mener Inez Karlsson er en ikke uvanlig kommentar innenfor hestesporten. Foto: NTB Scanpix
SEXPRESS: «Du skal få ri hesten min hvis du vil ligge med meg.» Dette mener Inez Karlsson er en ikke uvanlig kommentar innenfor hestesporten. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Som følge av #metoo-kampanjen og alle historiene som har kommet fram den siste tida, letter hun ytterligere på sløret:

- Som oftest er det menn som styrer. Og ofte er det sånn at unge jenter som kommer fram, vil ha oppmerksomhet av trenere, og så videre. Dessverre er det sånn at mange av mennene utnytter jentene. De får jobb hvis de ligger med treneren, forteller Karlsson.

Vanskelig

Hun gikk selv aldri til det skritt å ligge med en trener. Det gjorde det også vanskelig for å henne å slå seg opp, hevder hun.

- I mitt tilfelle var det sånn: «Jeg skal hjelpe deg hvis ...» Veldig mange ganger ville de gi meg en sjanse til å bli jockey, men ofte med ordene «... hvis du ligger med meg». Det gjorde jeg aldri, noe som gjorde det vanskelig for meg å begynne.

Hun fortsetter:

- Mange ville hjelpe meg, men ikke på riktig måte. Det er vel litt det jenter generelt slåss med innenfor hestesporten. At det er mange «snuskgubbar». Mange unge jenter, og mange «snuskgubbar», som utnytter unge jenter.

Hun husker en episode der hun ringte en trener og takket for at hun fikk ri hestene hans.

- Da svarte han: «Men du vet hva det betyr ..?» Jeg svarte: «Nei.» Da sa han: «Du må ri for å ri.» Jeg svarte: «Fuck you, det kommer aldri til å skje.»

Bryster

Hun tror oppropet i Dagens Nyheter kan få folk til å skjerpe seg. Artikkelen illustreres med en silhuett av en jente som klapper en hest. Tittelen er: «Han løftet på pyjamasen min for å se om jeg hadde fått bryster.»

- Taushetskulturen må brytes, sier Helena Carlsson, sjef i det svenske rytterforbundet.

Historiene fra hestesporten føyer seg inn i det som har kommet fra en rekke bransjer den siste tida.

#Metoo-kampanjen startet med at Hollywood-produsenten Harvey Weinstein (65) ble tatt med buksene nede. Blant kvinnene som anklager ham for trakassering er Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow og Angie Everhart.

Også i store mediehus som TV 2, VG og Dagbladet har redaktører gått ut og beklaget en ukultur.

Inez Karlsson forteller at historiene rett og slett har vært mange i hennes bransje.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer